• BIST 12433.5
  • Altın 6495.18
  • Dolar 44.3489
  • Euro 51.3612
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 12 °C

Ukrayna Çin'e toprak satıyor

Ukrayna Çin'e toprak satıyor
Ukrayna ile Çin arasında dev bir anlaşma imzalandı. Ukrayna topraklarının yüzde 5'ine denk gelen 3 milyon hektarlık tarım arazisi, 50 yıllığına Çin'e veriliyor.

KIEV - Ukrayna ile Çin arasında dev bir anlaşma imzalandı. Ukrayna topraklarının yüzde 5'ine denk gelen 3 milyon hektarlık tarım arazisi, 50 yıllığına Çin'e veriliyor.
Ukrayna ve Çin arasında benzeri az görülebilecek bir anlaşma imzalandı. Ukrayna ülke yüzölçümünün yüzde 5'ine denk gelen 3 milyon hektarlık tarım arazisini 50 yıllığına Çin'e kiraladı. Arazi aynı zamanda Ukrayna tarıma elverişli arazilerinin yüzde 9'unu oluşturuyor.

ukrayna-kiev-1.jpg

ARAZİ BELÇİKA KADAR
Anlaşmanın herhangi iki ülke arasında yapılmış en büyük arazi anlaşması olduğu belirtiliyor. Söz konusu tarım arazisi yaklaşık Belçika'nın yüzölçümüne yakın bir büyüklükte. Anlaşmanın 2.6 milyar dolarlık olduğu belirtildi. Anlaşmaya göre Çin bölge içinde kalan tarım tesislerini de modernize etmekle yükümlü.
Araziler tarım ve hayvancılık faaliyetleri için kullanılacak. Elde edilecek ürünler Çin devletinin sahip olduğu şirketlere imtiyazlı fiyatlardan satılacak. Anlaşma ile Çin'in günden güne artan gıda ihtiyacının karşılanması planlanıyor. Çin dünyadaki gıda arzının beşte birini karşılıyor. Ancak tarım üretiminin sadece yüzde 9'unu gerçekleştiriyor.

ANLAŞMALAR "SÖMÜRGECİLİK" TARTIŞMALARI YARATIYOR
Herhangi iki ülke arası arazi anlaşmaları yakın geçmişte politik sorunlara da yol açmış, "sömürgecilik" tepkileriyle bazı anlaşmalar iptal olmuştu. Ukrayna ve Çin'in gerçekleştirdiği bir anlaşmanın benzeri Madagaskar ile Güney Kore arasında imzalanmış, 1.2 milyon hektarlık anlaşma büyük muhalafet gördüğü için iptal olmuştu. Filipinler de Çin'in benzeri bir hamlesini reddetmişti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.