• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Ucuz turizm ulaştırması zararlı

Ucuz turizm ulaştırması zararlı
Antalya Turizm Şoförleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özbuldu: Ucuz turizm ulaştırması ülkemiz geleceğine zarar veriyor.

ANTALYA- Antalya Turizm Şoförleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özbuldu, turizm taşımacılığının Türk turizmi için en önemli unsurlardan biri olduğunu belirterek turizmde ulaşım ve turizm şoförlerinin bazı kararlarla 'Ucuz turizm anlayışından yola çıkılarak ucuz turizm ulaştırması kalitesiz turizm ülkemiz geleceğine zarar vermektedir" dedi.

 

Osman Özbuldu "Turizmde ulaşım ve turizm şoförleri" hakkında şu açıklamayı yaptı:

 

Taşımacılık sektörünün en hassas dallarından biri olan "Turizm Taşımacılığı" genel olarak Türkiye'mizin etiketi durumundadır. Temiz araç, temiz şoför haricinde verilecek hizmetin kalitesi ve turizm disiplinine uygun olması gerekmektedir. Bugün kültür turizmi yapan turistlerin tamamına yakını kara ulaşımını kullanmak zorunda. Taşımacılık turizmin en önemli kollarından biridir ve işte bu yüzden turizm şoförleri turizm yapılabilirliğinde önemli bir faktördür.

 

TURİZM TAŞIMACILIĞI TÜRKİYE'Yİ ETKİLER
Turizm Taşımacılığı'nın dışarıdan bakıldığı gibi kolay bir iş olmadığının, yapılacak en ufak bir hatanın dünya gözünde Türkiye'mizi etkileyeceğinin bilincine varılması gereklidir.
Ucuz turizm anlayışından yola çıkılarak ucuz turizm ulaştırması kalitesiz turizm ülkemiz geleceğine zarar vermektedir.
2008 turizm sezonundan beklentilerimiz yine çok turist geleceğine yönelik ama gelen turist sayısı ekonomimize ne kadar girdi sağladığı sorusunu kendimize sormalıyız. Artık gelen turist sayısı rüyasından uyanmanın zamanı gelmiştir.

TURİZM ŞOFÖRÜNÜN TURİSTE İZLENİMİ ÖNEMLİDİR
 Ulaştırmada hata sadece kaza yapmak demek değil; yolcuların ilk karşılaştıkları Türk'ün şoförlerimiz kabul edersek, onların yolcu üzerinde bırakacağı izlenimin ülkelerine döndüklerinde anlatacakları tecrübelerin başında yer alacağını bilmek gerekmektedir.

Aşağıdaki kararlar çok geçmeden alınmalıdır.

•Taşımacılık sektöründe söz sahibi ve sorumluluğu olan taraflar bir araya gelerek bir çalışma yapmalılar. Bir masanın etrafında oturup sektörle ilgili standartları belirlemeli ve uygulamaya sokmalı,

•Araç veya şoför kriterlere uygunluğunu kaybetmiş ise sorumluluk taşıma şirketinde olmalı, gerekirse yetki belgesi elinden alınmalı. Seyahat Acentelerinin yetkilileri, Profesyonel Turist Rehberleri, karayolu yetkilileri ve polisler de kontrol mekanizması olarak kullanılmalı.

•Araçlar kategorilendirilmeli (yaşına, ekipmanına göre) ve şoförler de zorunlu eğitime tabi tutulmalı.

•Yönetmelik taşımacılık şirketlerine yeterlilik belgesi veriyor, bu şirketler ister öz malı olsun ister kiralık araç olsun turizm taşımacılığında kullandıkları tüm araçlardan ve şoförlerden birinci derecede sorumlu olmalılar

•Turizm Şoförleri hak ettikleri ücretler altında ve kanunlarla belirlenen çalışma saatleri dışında çalıştırılmamalıdır.

•Turizm Şoförlerinin, kanun ve yönetmelikler tarafından belirlenen sınırlar içerisinde hizmet vermelerine yönelik denetlemeler yapılmalıdır.

 Turizmde ulaştırma sektöründeki, özellikle turizm şoförlerinin mesleki hukuksal hakları ve işleyişinde yaşanan sıkıntılar çözüme kavuşmadan, yani tur güvenliği sağlanmadan turizm yapabilmek olası değildir. Bu turizm sezonunda Turizm Şoförleri Derneği olarak Turizm şoförlerinin halklarının yasal takipçisi olacağız.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 


Osman ÖZBULDU                                    

Antalya Turizm Şoförleri Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.