• BIST 8970.5
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 19 °C

Uçuşta SAF yakıt ile emisyon çalışması başlatıldı

Uçuşta SAF yakıt ile emisyon çalışması başlatıldı
Havacılık liderleri, ticari yolcu uçağı üzerinde uçuş sırasında ilk kez %100 sürdürülebilir havacılık yakıtı emisyonları çalışmasını başlattı

TOULOUSE – Havacılık uzmanlarından oluşan bir ekip, geniş gövdeli bir ticari yolcu uçağında %100 sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) kullanarak dünyada ilk kez uçuş esnasında emisyon çalışmasını başlattı.

Airbus, Alman araştırma merkezi DLR, Rolls-Royce ve SAF üreticisi Neste, %100 SAF'nin uçak emisyonları ve performansı üzerindeki etkilerini araştıran öncü "Alternatif Yakıtların Emisyon ve İklim Etkisi" (ECLIF3) projesini başlatmak için bir araya geldi.

Çalışmadan elde edilen bulgular - yerde ve havada, Rolls-Royce Trent XWB motorlarıyla çalışan bir Airbus A350-900 uçağı kullanılarak gerçekleştirdi. Havacılık sektörünün, endüstrinin karbondan arındırılmasına yönelik daha geniş girişimin bir parçası olarak SAF'nin geniş ölçekli kullanımına hazır olmasını sağlamak için Airbus ve Rolls-Royce'da devam etmekte olan tüm girişimleri desteklenecek.

 

Uçağın sistemleriyle %100 SAF kullanmanın operasyonel uyumluluğunu kontrol eden ilk uçuşu içeren yakıt temizleme motor testleri, bu hafta Fransa'nın Toulouse kentindeki Airbus tesislerinde başladı. Bunları, SAF kullanmanın emisyon üzerindeki etkisini araştırmak için ölçümler yapmak üzere DLR'nin Falcon 20-E "takip uçağı" kullanılarak Nisan ayında başlanacak olan ve sonbaharda kaldığı yerden devam edecek olan çığır açan uçuş emisyon testleri takip edecek. Bunun yanı sıra, SAF kullanımının havalimanı operasyonları üzerindeki çevresel etkisini göstermek için partikül madde emisyonlarını ölçen başka zemin testleri de gerçekleştirildi.

 

Hem uçuş hem de yer testleri, HEFA (Hidroişlenmiş Esterler ve Yağ Asitleri) teknolojisi ile üretilen %100 SAF kullanımından elde edilen emisyonlar fosil gazyağı ve düşük kükürtlü fosil gazyağı ile karşılaştıracaktır.

 

SAF, dünya çapında lider sürdürülebilir havacılık yakıt tedarikçisi olan Neste tarafından sağlanacak. Yer testi sırasında partikül madde emisyonlarının karakterizasyonu için ek ölçüm ve analiz, İngiltere'nin Manchester Üniversitesi ve Kanada Ulusal Araştırma Konseyi tarafından yapılacak.

 

Airbus Yeni Enerji Program Yöneticisi Steven Le Moing, "SAF, Airbus'ın havacılık endüstrisini karbonsuzlaştırma hedefinin hayati önem taşıyan bir parçasıdır. Biz de bu önemin farkında olarak hava ulaşımında sürdürülebilir bir gelecek sağlamak için birkaç ortakla yakın bir şekilde çalışıyoruz" dedi. “Uçaklar şu anda yalnızca maksimum %50 SAF ve fosil gazyağı karışımı kullanılarak çalışabiliyor. Bu heyecan verici işbirliği, yalnızca sertifikasyon amacıyla %100 SAF kullanarak gaz türbinli motorların nasıl çalıştığına dair bir fikir vermekle kalmayacak, aynı zamanda ticari bir uçakta bu tür yakıtları uçuş sırasında kullanmanın potansiyel emisyon azaltımlarını ve çevresel faydalarını da belirleyecektir." dedi.

 

DLR ECLIF Proje Müdürü Dr Patrick Le Clercq şunları söyledi: “%100 SAF'ı inceleyerek, yakıt tasarımı ve havacılık iklimi etkisi üzerine araştırmamızı yeni bir seviyeye taşıyoruz. Önceki araştırma kampanyalarında, alternatif yakıt karışımlarının %30 ile %50 arasında is azaltma potansiyelini zaten ispat ettik, bu yeni kampanya ile birlikte bu potansiyelin daha da büyük olduğunu göstereceğimizi umuyoruz." 

"DLR, 2015'te ve 2018'de NASA ile birlikte Airbus A320 ATRA araştırma uçağı ile alternatif yakıtlar kullanarak yer ve uçuş testleri gerçekleştirmenin yanı sıra analitik ve modelleme konusunda kapsamlı araştırmalar yürüttü." dedi.

Rolls-Royce Civil Aerospace Ürün Geliştirme ve Teknoloji Direktörü Simon Burr “COVID-19 sonrası dünyamızda insanlar tekrar birbirleriyle bağlantı kurmak isteyecek ve bunu sürdürülebilir bir şekilde yapacak. Uzun mesafeli yolculuklar için, bunun önümüzdeki on yıllar boyunca gaz türbinlerinin kullanımını içereceğini biliyoruz. SAF, bu seyahatlerin karbondan arındırılması için çok önemli ve havacılık endüstrisi için kullanılabilirliğinin artırılmasını etkin bir şekilde destekliyoruz. Bu araştırma, düşük emisyonlu bir çözüm olarak %100 SAF kullanımını anlama ve etkinleştirme sözümüzü desteklemek adına oldukça önemli." dedi. 

Neste’nin Yenilenebilir Havacılıktan Sorumlu Avrupa Başkan Yardımcısı Jonathan Wood şunları ekledi: "SAF'nin fosil jet yakıtına kıyasla kapsamlı faydalarını ölçmek ve %50'den daha yüksek konsantrasyonlarda SAF kullanımını desteklemek için verileri sağlamak adına bu projeye katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bağımsız olarak doğrulanan analiz, tüm yaşam döngüsü emisyonları hesaba katıldığında, fosil jet yakıtı kullanımına kıyasla sera gazı emisyonlarında %80'e varan azalma sağlayan %100 Neste MY Sürdürülebilir Havacılık Yakıtını göstermiştir; bu çalışma, SAF kullanımının sağladığı ek faydaları açıklığa kavuşturacaktır." dedi. 

Rolls-Royce Holdings plc hakkında

Rolls-Royce, toplumu bağlamak, güçlendirmek ve korumak için önemli olan güce öncülük etmektedir. Faaliyetlerimizde 2030 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu elde etmeyi taahhüt ettik [ürün testi hariç] ve 2020'de BM Sıfıra Doğru Kampanyasına katıldık ve 2050'ye kadar faaliyet gösterdiğimiz sektörlerin net sıfır karbon hedefine ulaşmasını sağlamada önemli bir rol oynadığımızı biliyoruz.

DLR hakkında

DLR, Federal Almanya Cumhuriyeti’nin havacılık ve uzay araştırma merkezidir. Havacılık, uzay, enerji, ulaşım, güvenlik ve dijitalleşme alanlarında araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütüyoruz. İklim, hareketlilik ve teknoloji küresel olarak değişiyor. DLR, bu zorluklara çözümler geliştirmek için 54 araştırma enstitüsünün ve tesisinin uzmanlığını kullanıyor. 10.000 çalışanımız aynı misyonu paylaşıyor: Dünyayı ve uzayı keşfetmek ve sürdürülebilir bir gelecek için teknolojiler geliştirmek. DLR, bunu yaparken Almanya’nın araştırma ve endüstri alanında önemli bir yeri olduğunu bilerek konumunu güçlendirmesine katkıda bulunuyor.

Neste hakkında

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki), iklim değişikliğiyle mücadele ve döngüsel ekonomiye geçişi hızlandırmak için çözümler üretiyor. Atıkları, kalıntıları ve yenilikçi ham maddeleri, yenilenebilir yakıtları, plastikler ve diğer malzemeler için sürdürülebilir hammadde olarak rafine ediyoruz. Plastik atık sorunuyla mücadele etmek için kimyasal geri dönüşüm geliştiren, dünyanın önde gelen yenilenebilir dizel ve sürdürülebilir havacılık yakıtı üreticisiyiz. Yenilenebilir ve döngüsel çözümlerimizle müşterilerimizin sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yılda en az 20 milyon ton azaltmalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz

 

Bu haber toplam 2711 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.