• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Uçakta bilgisayar taşımaya yasak

Uçakta bilgisayar taşımaya yasak
Amerika'da yürürlüğe yeni giren uygulamaya göre Uçakla yolculuk edenler çantalarında Lityum pilli cihazları ve laptop bilgisayarları bulunduramayacaklar.

PHILADELPHIA-Amerika'da yürürlüğe yeni giren bir uygulamaya göre, Uçakla yolculuk eden turistler bundan böyle çantalarında Lityum pil içeren cihazları bulunduramayacaklar.

Skysunhaber'de yayınlanan habere göre, Amerika Ulaştırma Bakanlığı'nın bu yasağa sebep olarak UPS DC-8-70 Philadelphia International Airport, PA (PHL) (United States of America) kazasının oluş nedeni gösterildi.

Söz konusu uçak, kargo bölümündeki bir laptopun pillerinin kısa devre yapması sonucu çıkan yangında düşmüştü.

Kaza sonrasınra açıklanan raporda'da, Lityum Pillerin yolculuk sırasında Patlama ve yanma riskleri bulunuyor.

Peki Lityum Piller hangi cihazlarda bulunuyor ? Lityum Piller, Fotograf makinaları, Cep Telefonları ve Dizüstü bilgisayarlarda bulunduğu gibi bazı oyun konsollarında ve game boylardada mevcut !

 



Lityum Piller

 

Lityum, metaller içinde en düşük redox potansiyeline sahiptir. Çok hafiftir ve toksik madde değildir. Bu sebeplerden dolayı lityum çok geniş alanda kullanımı araştırılmakta ve anot olarak kullanılmaktadır. Lityum hücreler çok uzun ömre sahiptir. Düşük hızda enerji tüketimi gerektiren aletlerde (saatler ve hesap makineleri gibi) küçük silindir veya düğme hücreler halindeki lityum piller kullanılır. Bu aletleri birkaç yıl çalıştırabilir.

Lityum piller hava ile temas ettiği zaman bozulur. Lityum çok aktif bir metaldir. Lityum su ile reaksiyona girdiğinde hidrojen gazı (H2) gazı açığa çıkar ve derhal pil hücresi patlar. Su ile reaksiyona girdiğinde hidrojen gazı (H2) gazı üretir. Buda hücrelere zarar verir. Susuz elektrolit kullanılır. Lityum pilleri tam olarak deşarj olmadan toplamak tehlikelidir. Bunlar çözünmüş lityum tuzu içeren polar organik sıvılar (dimetil eter veya propilen karbonat)'dan ibarettir.

Poli etilen oksit/tuz kompleksleri gibi polimer esaslı elektrolitlerin kullanımı araştırılmaktadır.

Lityum piller, silindir, düğme veya metal para şeklinde üretilir. Askeri ve tıbbi aletlerde kullanılır. Lityum pillerde ihmal edilebilecek miktarda cıva bulunur.

 



Lityum İyon Pilleri (Li-Ion)

 

Lityum iyon (Li-Ion) pillerde, Lityum metali kullanılmaz. Çünkü Lityum metali çok aktiftir. Lityum metali yerine Lityum bileşiği kullanılır.

Lityum iyon pillerin katodunda lityum kobalit, LiCoO2, anotta ise grafik karbon ve elektrolizde lityum tuzu kullanılır. Lityum tuzu, susuz bir solventte çözülerek elektrolit elde edilir.

Lityum iyon pilleri Ni-Cad (Ni-Cd) veya Ni-MH (NiMH) pillerden oldukça hafiftir. Li-Ion pilleri, aynı boyuttaki Ni-MH pillerin dört katı güce sahiptir. Lityum pilleri, düşük enerji tüketimi gerektiren aletlerde (duman alarmı gibi) kullanılması çok faydalıdır. Böylece uzun zaman (birkaç yıl) kullanılabilir. Lityum piller özel olarak bertaraf edilmesi için yeterli miktarda zararlı ve zehirli madde içermiyor.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.