• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 16 °C

TUROYD Başkanı Ali Can Aksu: Otelcilikte tehlike sinyalleri çalıyor

TUROYD Başkanı Ali Can Aksu: Otelcilikte tehlike sinyalleri çalıyor
TUROYD Başkanı Ali Can Aksu, turizmde tüm veriler iyi giderken, otellerde yanlış kurgu ve istihdama bağlı sorunların giderek arttığı ve ciddi boyutta devam ettiğini bildirdi.

İSTANBUL- Türkiye'de Turizm yatırımlarına bakıldığında yaklaşık 135 milyar dolarlık yatırım ile bakanlık ve belediye işletme belgeli tesisler bulunuyor. Yaklaşık 19 bin otel, 1,5 milyon çalışana istihdam sağladığını belirten TUROYD Başkanı Ali Can Aksu, turizmde tüm veriler iyi giderken, otellerde yanlış kurgu ve istihdama bağlı sorunların giderek arttığı ve ciddi boyutta devam ettiğini bildirdi.

turoyd-baskani-ali-can-aksu-005.jpgTUROYD Başkanı Ali Can Aksu, tehlike sinyalleri çalan otelcilik sektöründe, Türkiye genelinde yapılan tesis analizlerini şöyle paylaştı:

Tesisler in %40’ında genel müdür bulunmuyor ve profesyoneller tarafından yönetilmiyor.

Tesislerin % 55’inde departman yöneticileri bulunmuyor.

Üniversiteli çalışma oranı sadece % 37 civarında bulunuyor.

Tesislerin % 70’e yakını marka yönetimi bulunmuyor ve dijital satış mecralarını iyi kullanmıyor.

Uluslararası markalarla anlaşma yapan tesislerin % 60’ı bilinçsiz sözleşme ve yanlış marka seçiminden dolayı ciddi zararlar ediyor.

Tesislerin %80’inin sabit personel ile kadro kuramıyor, personel eğitimine önem vermiyor ve personel sadakat programı uygulayamıyor.

Tesislerde çalışan personel arasında yaklaşık % 40 oranında kalifiye personel bulunuyor. Geri kalan ise eğitimsiz personelden oluşuyor.

Tesislerde çalışan personelin % 70’i gelecek kaygısı taşıyor

Turizm fakülteleri ve meslek yüksekokullarına talep % 60 oranında azaldı.

TUROYD Başkanı Ali Can Aksu ”Bütün bu nedenlerden dolayı, birçok tesiste sürdürülebilir hizmet kalitesi oluşmuyor. Devasa ve Luxury diye tanımladığımız bir sürü otelde misafir memnuniyetsizlikleri ve olumsuz yorumlar tesislere ciddi anlamda zarar veriyor” dedi.

Ali Can Aksu şöyle devam etti: “Günü kurtarmanın derdinde olan duyarsız tesislerin gözden düştüğü ve talep görmediği gözleniyor. En üzücü tarafı ise turizm personelinin 12 ay üzerinde sadece 6,7 ay SGK çalışma ortalaması tablodaki vahametin boyutunu gösteriyor.
Uzun yıllardır özlenen Türk turizminin tanıtım ve geliştirme politikaları meyvesini vermeye başladı. Dünya turizminde Türkiye yeniden yer almaya başladı. Ancak yukarıda özetlediğimiz sorunların çözülmemesi halinde otelcilik sektörünü kötü günlerin bekliyor. Bundan işletmelerin büyük ölçekte zarar göreceği aşikârdır. Yatırımcıların istihdam ile ilgili sorunları görmesi gerekiyor. Bunun hem kendilerine hem de Türk turizmine katkı sağlayacağı bilinmelidir.”

Bu haber toplam 2540 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.