• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 17 °C

Türkiye’nin Londra’daki lezzet elçisi: Kazım Akkuş

Türkiye’nin Londra’daki lezzet elçisi: Kazım Akkuş
İngiltere’nin efsane Efes Restaurant, eski doğduğu yer olan Londra’nın merkezi olan West End’e geri dönüyor.

LONDRA, İngiltere’nin efsane Efes Restaurant, eski doğduğu yer olan Londra’nın merkezi olan West End’e geri dönüyor. Efes Restaurant 2019 yılının başında Kazım Akkuş ve ortağı İbrahim Uzun tarafından yeni restaurantı ile birlikte 5’ncı şubesini West End’te tekrar açılacak.

kazim-akkus.jpgEfes Restaurant’ı kuran ve Londra’nın en çok tercih edilen lezzet duraklarından biri haline getiren Kazım Akkuş ile İngiltere’de çıktığı başarı yolculuğu her geçen yıl şube sayısını artırarak başarı yolculuğuna devam ediyor. 45 yıl önce Londra’da hizmete giren ve zengin Türk mutfağını İngiltere’de temsil eden ‘Efes Restaurant’ın serüveni, tam bir başarı hikayesi olma özelliği taşıyor.kazim-akkus-002.jpg Ortağı iş adamı İbrahim Uzun ile birlikte devam başarı yolculuğuna devam eden Kazım Akkuş, yeni başarılara imza atmaya, Türkiye’nin İngiltere’deki gururu olmaya devam ediyor. Londra şehir merkezindeki ‘Efes Restaurant, West End’e geri dönüyor olması ve Doğu Londra’da hizmete giren “Efes  Brick Lane, Stepney Green Canning Town ve Dartford’tan sonra 5’ncı şubeside yakında  Westend'de hizmete girecek. Kısa sürede, aralarında İngilizler’in, İngiltere’de yaşayan Türkler’in, Arap ve Rumlar’ın da bulunduğu farklı kültürlerce iyi bilinen birer marka haline geldi. kazim-akkus-003.jpgEfes Restaurant şu anda Londra”da 4 şubesi ile lezzet yolculuğuna devam ediyor. İngiltere'ye yıllık katkısı 5 Milyon Sterlin İngiltere ekonomisine katkılarından dolayı ‘Freedom of The City London’ tarafından onurlandırılan ikinci Türk olan Kazım Akkuş’un sahibi olduğu Efes Restaurant, Türk Tanıtma Vakfı başta olmak üzere BBC gibi birçok kuruluş tarafından ödüllendirilen mekanlar arasında yer alıyor.

kazim-akkus-004.jpgBOLU’DAN LONDRA’YA DAMAK ZEVKİNİ GETİRDİ

Nam-ı diğer “Kazım Usta” Kazım Akkuş, Londra’nın göbeğinde kurduğu ve markalaştırdığı Efes restoranlarıyla kebap ile şarkılı, türkülü velhasılı dansözlü taverna eğlencesini de Londra’da tanıtmıştı. Kazım Usta denilince akla hoş sohbet, tesbih, Galatasaray ve tavla gelir. Efes Kazım Akkuş’un Bolu’dan çıkan hikayesi Kazım Akkuş 1942 yılında Bolu’nun merkez köyü’nde 6 kardeşin en küçüğü olarak doğmuş. İlkokulu köyde bitirdikten sonra İstanbul’da aşçılık yapan eniştesinin yanına gider. İlk işi lokantada bulaşıkcılık olur. 14’ünde Beyoğlu’nda Abdullah Efendi’de aşçı yardımcısı, 18’inde Yeniköy’deki Carlton Hotel’in restoranında şef yardımcısıdır.
kazim-akkus-005.jpgAskerliğini İzmir ve Lüleburgaz’da aşçı olarak yapar. Askerlik dönüşü babasının da yardımıyla Gaziosmanpaşa Bağlarbaşı’nda 100 oturumluk kendi restoranını açar. Genç yaşta “usta” olmuştur. Aynı bölgede 2 yıl içinde bir meyhane bir de köfteci dükkanı sahibi olur. Kazım Akkuş, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’nin ünlü aşçıbaşısı İlyas İyisan’ın “work permit” göndermesiyle Londra’ya gelir. Kazım Usta o günleri şöyle anlatıyor: “Türkiye’deki karışıklık halkın tadını tuzunu kaçırmıştı. Eskiden atlara çok düşkündüm. İngiltere’ye gelip iyi bir İngiliz atı alabileceğimi düşündüm. 1971’de İstanbul’daki herşeyi satıp kuzenim İbrahim Akbaş ile Londra’ya geldik. İşe güce dalınca da atı unuttuk…”

kazim-akkus-006.jpgÜNLÜLERİN UĞRAK YERİ

Et yemekleri ve mezeleriyle ünlenen Efes, İngiltere basınında da sıkca yer almaya başlar. Efes adı artık Londra’da marka olmuştur. Efes restoranları İngiliz siyasiler ve sanatçıların da uğrak yeridir. Londra’ya yolu düşen siyaset, iş adamları ve sanatçıların da mekanıdır. Westminister belediye başkanlarından Harvey Marshall da “Bölgenin incisi” diye nitelediği Efes’in müdavimidir. Londra Belediyesine bağlı “Freedom of The City London” da 1867’de Sultan Abdül Aziz’e verdiği “Freeman Payesi” ödülünü 1998’de Kazım Akkuş’a verir. Bu ödüle sahip ünlüler arasında Nelson, Margaret Thatcher, Florence Nightingale, Winston Churchill ve Nelson Mandela’nın da yer aldığını belirtelim…
kazim-akkus-007.jpg

 

Bu haber toplam 5714 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.