• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Türkiye'nin ilk 'dil kafe'si İzmir'de

Türkiye'nin ilk 'dil kafe'si İzmir'de
Alışılmış sınıf ortamı dışında dil öğrenimini sosyal etkinliğe dönüştürmek amacıyla Avrupa'da sekiz ülkede kurulan dil kafelerden Türkiye'ye de taşındı.

İZMİR -Alışılmış sınıf ortamı dışında dil öğrenimini sosyal etkinliğe dönüştürmek amacıyla Avrupa'da sekiz ülkede kurulan dil kafelerden Türkiye'ye de taşındı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) bünyesinde hayata geçirilen dil kafede ziyaretçiler, kahvelerini yudumlarken Avrupa dillerinin yanısıra Japonca, Rusça ve Türkçe konuşabilecek.




Avrupa Birliği Socrates programı çerçevesinde desteklenen bir projenin parçası olarak Avusturya, Belçika, Macaristan, Letonya, Litvanya, İsveç, İngiltere ve Türkiye'de kurulan dil kafeler, sınıf ortamı dışında yeni bir dil öğrenme yöntemi sunuyor. Avrupa'da giderek büyüyen ve gelişen kahve kültüründen yola çıkan bu yeni yöntem, herkesin ulaşabileceği kafeteryalarda uygulanmaya başladı. Türkiye ayağını İEÜ'nün yürüttüğü proje kapsamında ilk dil kafe İEÜ kampüsünde açıldı. Açılışa ikinci yabancı dil olarak Portekizce, Yunanca, Japonca, Almanca, İtalyanca, Fransızca, Rusça veya İspanyolca'yı seçen öğrencilerin yanısıra yerli ve yabancı akademisyenler katıldı. Her dil için ayrı ayrı oluşturulmuş masalarda gönüllü okutmanlar, anadillerini öğrenmek isteyen katılımcılarla konuştu. İlk aşamada basit kelimelerle başlayan sohbet, çeşitli kelime oyunlarıyla devam etti. Dil kafenin ilk gününde en çok ilgiyi Türkçe masası çekti. Yabancı akademisyenler, basit kelimelerle Türkçe öğrenmeye başladı.

 

Projenin Türkiye sorumlusu olan İEÜ Hizmet İçi Eğitim Koordinatörü Robert Ledbury, İzmir'de ilk dil kafenin açılmasından dolayı mutlu olduğunu belirterek, "İlk aşamada mevcut öğretmenlerle hizmet vermeye başladık. Katılımcılar, neyi nasıl öğreneceklerine birlikte karar verecek; kendi ihtiyaç ve ilgileri doğrultusunda dillerini geliştirebilecek. Proje daha sonra, dil kafelerden yararlanan gönüllülerle halkın da ulaşabileceği mekanlarda devam edecek." dedi. Farklı dilleri öğrenmeye meraklı herkesin dil kafeden yararlanabileceğini belirten Ledbury diğer kurumlar, üniversiteler ve kafeterya işletmecileri için de sosyal öğrenme ortamını özendirerek katılımcılar için öğrenmeyi keyifli bir sürece dönüştüreceğini söyledi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.