• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Türkiye-Suriye işbirliği imzalandı

Türkiye-Suriye işbirliği imzalandı
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Türkiye ziyareti çerçevesinde iki ülke arasında imzalanan işbirliği anlaşmasının ilk somut adımları atıldı

İSTANBUL -Geçtiğimiz aylarda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde iki ülke arasında imzalanan işbirliği anlaşmasının ilk somut adımları atıldı. Türkiye ile Suriye arasında, havacılık, denizcilik, enerji ve sermaye piyasaları konularında işbirliğini öngören mutabakatlar imzalandı.

Türkiye'de bulunan Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Al Dardari ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Suriyeli heyetin Türkiye'de gerçekleşen faaliyetlerine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisinde gerçekleştirilen basın toplantısında aynı zamanda çeşitli alanlara yönelik işbirliği mutabakatları imza töreni yapıldı. Tören öncesinde konuşan Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Al Dardari, Türkiye'de bulundukları süre içinde gördükleri sevgi ve konukseverlikten dolayı teşekkürlerini sundu.

Devlet Bakanı Nazım Ekren ise, 2 Ocak tarihinden buyana devam eden bu ziyaretin her iki ülke açısından da hayli yararlı geçtiğini söyledi. Çeşitli alanlarda imzalanacak mutabakat metinlerinin başlangıç noktasının Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le imzaladıkları işbirliği anlaşması olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından iki ülke arasındaki işbirliği mutabakatları imzalandı. Sivil havacılık alanındaki işbirliği mutabakat zaptı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedr, enerji alanındaki işbirliği mutabakat zaptı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Suriye Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Sufian Allao, sermaye piyasası kurullarıyla ilgili işbirliği mutabakat zaptı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol ile Suriye Sermaye Piyasaları Kurulu Başkanı Mohammed Al İmadi, denizcilik alanındaki işbirliği mutabakat zaptı Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ile Suriye Deniz Ticaret Odası Başkanı Abdulkader Sabra arasında imzalandı.

Daha sonra, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Suriye Başbakan Yardımcısı Dardari de mutabakat zaptına imza koydu.

 

''ENERJİ İLE İLGİLİ İŞBİRLİĞİMİZ DAHA DA DETAYLI OLARAK SÜRECEK''

 

İmza töreninin ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, işbirliği anlaşmasının içeriğine ilişkin sorulara cevap verdi. Türkiye ile Suriye'nin ortak projeleri bulunduğunu ve bunlardan birinin Mısır'dan gelen Arap gazının Suriye üzerinden geçmesi olduğunu ifade eden Güler, bu proje kapsamında Halep'ten Kilis'e bir hat yapılacağını, Türkiye'nin de Kilis'e gelen hattı tamamlayacağını söyledi. Bakan Güler, ayrıca elektrik satışı, petrol, doğal gazla ilgili arama, maden ve endüstriyel mineraller konusunda ortak çalışmalar ile petrol dağıtımı konusunda iki ülke arasında işbirliği yapılacağını kaydetti. Güler, ''Enerji ile ilgili işbirliğimiz önümüzdeki yıllarda daha da detaylı olarak sürecek'' dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.