• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Türk Kızılderilinin müzik başarısı

Türk Kızılderilinin müzik başarısı
Yarı Kızılderili yarı Türk Evren Ozan, henüz 14 yaşında olmasına rağmen Kızılderili müziğini geleceğe taşıyacak kişilerden biri olarak gösteriliyor.

NEWYORK -Yarı Kızılderili yarı Türk Evren Ozan, henüz 14 yaşında olmasına rağmen Kızılderili müziğini geleceğe taşıyacak kişilerden biri olarak gösteriliyor. 1993 yılında Türk baba ve Kızılderili anneden doğan Evren Ozan, daha 14 yaşında iki albüm ve birçok müzikal ödülün sahibi oldu. Radyolar eserlerini çalarken, bağımsız sinema filmleri de müziklerini kullanıyor.




ABD'nin California eyaletinde yaşayan Annesi Faith Ozan, Evren'in flüte başlamasını, "Bir gün, Amerika'yı baştanbaşa gezeceğimiz bir seyahate çıkmıştık. İlk durağımız olan Arizona Büyük Kanyona (Great Canyon) gelince, Evren Kızılderili enstrümanlarının satıldığı bir dükkana girdi ve doğruca gidip kendine bir 'Cedar Flüt'ü seçti. Bütün yol harçlığını ödeyerek bu flütü satın aldı ve çalmaya başladı. Evren o zaman henüz 6 yaşındaydı. Aksam olmak üzere idi, Evren bir duvarın üstüne oturmuş flüt çalıyordu, o sırada bir Japon kafilesi otobüsten indi ve hepsi birden Evren'i dinlemeye başladı. Evren sanki bu aleti nasıl çalacağını önceden biliyordu." diye anlatıyor.

 



Bir kaç sene boyunca Kızılderili müzisyen ve müzik aleti yapımcısı Guillermo Martinez, Evren'e rehberlik ve akıl hocalığı yapar. Küçük Evren daha sonra dünyanın en iyi müzik okullarından biri olan Berklee Müzik Üniversitesi'nde eğitim görür ve Stanford Üniversitesi'nin dahi çocuklar (EPGY) programına katılır.

 

9 YAŞINDA NATİONAL GEOGRAPHİC'İN DİKKATİNİ ÇEKTİ

 

Müzikal yeteneği ile dikkat çeken Evren, henüz 9 yaşındayken Eylül 2002 sayısında National Geographic dergisine haber olur. İlk albümünü (İmages of Winter "kış hayalleri") 7 yaşında hazırlamaya başlayan Ozan'ın bu çalışması 8 yaşında iken müzik marketlerde yerini alır ve 2001 yılında "Rising Star" Kızılderili Müziği Ödülünü(Native American Music Award) kazanır.

 

9 yaşına geldiğinde ikinci albümü için stüdyoya çoktan girmiştir bile. Aynı yıl "As Things Could Be" adı ile ikinci albümünü çıkarır. Artık ünü Amerikanın dışına taşmıştır. Possum Hall Stüdyosunda kaydedilen ikinci albüm ile birlikte Evrenin müzikleri bütün ülke çapında ve uluslararası radyolarda çalınmaya başlar. Küçük müzisyen bu albümü ile 2005 "Rising Star"ı tekrar alır ve "En İyi Enstrümental" ve "En İyi New Age" kategorilerinde birinci olur. Aynı yıl içinde Evren, Alaska ve İngiltere' de konserlere davet edilir. 2006 baharında ise ilk tam solo konserini (Heusden-Zolder) Belçika ve (Berlin) Almanya'da gerçekleştirir.

 

FLÜT SATIŞLARINI ARTIRDI

 

Amerika'nın birçok yerindeki etkinliklerde flüt çalması için davet edilen Evren Ozan'ın hayran kitlesi her gün genişlemekte. Basında boy boy resim ve haberleri yer alıyor. Bugüne kadar CNN'deki ünlü "Inside Edition" programından, World Magazine'e, New Age Journal'dan National Geographic'e kadar birçok TV programı ve gazeteye konu olmuş.

 

Dünya klasmanında ünlü müzisyenlerle aynı sahneyi paylaşma onuruna genç yaşta sahip olmuş ender müzisyenlerden biri aynı zamanda. Onun sayesinde flüt satışları artmış ve Amerika'nın birçok yerinden ünlü flüt yapım ustaları kendisine hediyeler gönderiyor.

 

Evren'in müziğini bugün birçok ödül kazanmış bağımsız filmlerde, profesyonel dans performanslarında ve bazı diğer müzik albümlerinde işitmek de mümkün. Güney Kaliforniya'da yaşayan 14 yaşındaki Evren, kendini stüdyolara kapatmış değil. Diğer çocuklar gibi, kaykay yapıyor, uzaktan kumandalı maket uçak uçurmayı seviyor ve mahalle arkadaşları ile oyunlar oynuyor.

 

Flütün dışında klasik flüt ve davul da çalan Evren'in müziği son zamanlarda caz ağırlıklı olarak ilerliyor. O, belki bugün yaptığı işin ne kadar büyük olduğunun farkında değil. Ancak uzmanlar kendisine "Kızılderili Müziğinin Geleceği" gözüyle bakıyorlar.

 

KIZILDERİLİ ANNE, TÜRK BABA

 

Evren Ozan, Kızılderili anne ve Türk babanın çocuğu. Babası İzmirli bir Türk. Annesi Faith Ozan, İzmir Amerikan Kız Lisesi'nde İngilizce öğretmeni olarak çalıştığı yıllarda evlenmişler ve Amerika'ya birlikte dönmüşler ve bu evlilikten Evren dünyaya gelmiş. Evren'in Annesi bugün Osage'ler diye bilinen Kızılderili ailesinden. Ancak bu kabile kendilerini Wazhazhe diye adlandırıyor.

 

Avrupalılar, Amerika kıtasında Wazhazhe'liler ile ilk karşılaştıklarında bu ismi söyleyemezler ve onları Osage'ler diye adlandırırlar. Kabilenin antik ismi ise Türkçeye çevrildiğinde (Orta Suların Küçükleri) anlamına gelen NiuKonska'dır. Avrupalıların kıtaya ulaşmasından binlerce yıl öncesinden, Mississippi nehrini merkez alarak Orta ve Kuzeydoğu Amerika'da yaşamışlardır. Kabile, 1809-1870 yılları arasında Amerika'nın batıya doğru genişleme politikası ile milyonlarca dönümlük topraklarını terketmek zorunda kalarak bugünkü Oklahoma Eyaleti sınırları içerisindeki Pawhuska bölgesini kendilerine mesken edinmiş.

 

EVREN OZAN'IN ALDIĞI ÖDÜLLER

-2007 Best Instrumental Album

Alluvia (Native American Music Awards)

-2005 Rising Star Native American Music Award

-2005 Davidson Fellow

-2001 Rising Star Native American Music Award

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.