• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Türk genci ile Ermeni kızın aşkı

Türk genci ile Ermeni kızın aşkı
Türk genci ile bir Ermeni kızının aşkını anlatan ve yıllardır Elazığ'da sevilerek dinlenilen 'Ahçik türküsü'nün öyküsü roman haline getirildi.

ELAZIĞ -Türk genci ile bir Ermeni kızının aşkını anlatan ve yıllardır Elazığ'da sevilerek dinlenilen 'Ahçik türküsü'nün öyküsü roman haline getirildi. Elazığlı Gazeteci Yücel Çakmak tarafından kaleme alınan romanda, Elazığ'ın eski yerleşim yeri Harput'ta yüzyıllar boyunca Türk ve Ermenilerin birarada yaşadığı anlatılıyor.

 

Çakmak, kitabında, türküde bahsedilen kişileri canlandırarak 1915'ten sonra Türk genci Mustafa ile Ermeni kızı Ahçik arasında yaşanan ve türkülere ilham olan bir aşkı konu ediyor. Çakmak, ''Evlilik hazırlığı aşamasında olan gençler, Ermeni isyanlarından ötürü bu amaçlarını gerçekleştiremezler. Bir türlü birleşemeyen iki genç bir yandan sevda acısı çekerken bir yandan da iki toplum arasında yaşanan sıkıntıları çözmeye çalışır. Günümüzde çok tartışılan Ermeni tehcirine aşk penceresinden baktım'' dedi.

 

Çakmak, kitapta aşk hikâyesinin yanı sıra o yıllarda yaşanan Ermeni isyanları ve tehciri de dile getirdi. İki halkın yıllarca kapı komşuluğu yaptıklarını anlatan Çakmak, şöyle konuştu: '' Hala onlardan izler bulunmakta. En güzel örneği de Ahçik türküsü. İki toplum arasında o dönemlerde bir kırgınlık söz konusu olmuş olsaydı bu türkü ozanlar tarafından yakılmaz ve günümüze gelmez yok olur giderdi. Ama demek ki bir kültür birlikteliği yaşanmış. Ermeni toplumu ile Türk toplumu arasında yaşanan tehcir öncesi kültür birlikteliğini ve tehcirde yaşanan olayları insanlara aktarmak istedim. Amacım, Türklerin soykırım yapmadığını, Türkler ile Ermenilerin bir dönemler aynı kültürü yaşadıklarını anlatmak.''

 

Çakmak, kitapta, Ermeni meselesinin uluslararası boyuttaki çıkar kavgasına nasıl malzeme yapıldığı konusunu da işlediğini belirtti.

 

Kitap üzerine 3 yıl çalıştığını ifade eden Çakmak, "Son yıllarda Türkiye kıskaç altına alınmıştı. Özellikle uluslararası arenada Türkiye'nin önüne hep Ermeni soykırım iddiaları getirildi. Ben bu iddiaları doğru olmadığını, Ahçik türküsünden yola çıkarak, yaşanmış olaylara dile getirdim. Ermenilerle aramızı açan maalesef dış güçler olmuştu. Yıllarca Elazığ'da yabancı kolejlerin varlıklarıyla övünmüştük. Derin bir inceleme sonucunda bu okullarda misyonerlik çalışmaları yapıldığı bilinmektedir. Özellikle Amerikan Koleji bunların başında gelmektedir. Kolej yetkilileri Ermeni çetelere maddi ve manevi destekleri vermişlerdir. Bu kolejler iki toplum arasına nifak sokmuştur" diye konuştu.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.