• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Türk dili ülkeleri Antalya'da

Türk dili ülkeleri Antalya'da
Türk dilini konuşan Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan Meclis başkan yardımcıları Antalya'da bir araya geldi.

ANTALYA-Türk dilini konuşan 4 ülkenin Meclis başkan yardımcıları Antalya'da bir araya geldi. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan Meclis başkanlarının buluşacağı toplantının ön çalışması için bir araya gelindiği bilgisini veren TBBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, "Bu toplantı Türk dili konuşan ülkeler arasında işbirliğini çeşitlendirmek, daha da ileri götürmek için bir ortak irade ortaya konması amacını taşıyor." dedi

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamentolararası Konsey 1. Toplantısı Antalya'da başladı. 2 gün sürecek olan toplantıya TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, Kazakistan Senato Başkan Vekili Mukhambet Kopeyev, Kırgızistan Meclis Başkan Vekili Kurbanichbek İsabekov ve Azerbaycan Meclis Başkan Vekili Ziyafet Esgerov katıldı.

 

İlk bölümü basına kapalı olan toplantının ikinci oturumunda konuşan Nevzat Pakdil, "Bu toplantı Türk dili konuşan ülkeler arasında işbirliğini çeşitlendirmek, daha da ileri götürmek için bir ortak irade ortaya konması amacını taşıyor." diye konuştu. Türk dili konuşan ülkeler arasında köklü dil, tarih, kültür ve inanç birliği bulunduğuna dikkat çeken Pakdil, hedeflerinin bu ilişkilerin daha da güçlendirilmesi olduğunu dile getirdi.

 

Toplantıya verilen arada basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Nevzat Pakdil, meclis başkanlarını bir araya getirecek toplantı öncesinde ön çalışma yaptıkları bilgisini verdi. Pakdil, toplantıya Türkmenistan'ın da katılacağını bildirmesine karşın son anda ortaya çıkan bir problem sebebiyle bunun mümkün olmadığını kaydetti. Türk dili konuşan 6 ülkeden 4'ünün bir araya gelmiş olmasının bir başarı olarak kabul edilmesini isteyen Pakdil, "Burada bir başarı var. Diğer ülkelerin de süreç içerisinde toplantılara katılacaklarını umut ediyorum." diye konuştu. TBMM Başkan Vekili, devlet başkanları zirvesinden önce 4 ülkenin mecils başkanlarının büyük ihtimalle Ankara'da bir araya geleceğini söyledi.

 

Belek'teki Rixos Premium Otel'de devam eden toplantıya Azerbaycan adına katılan Meclis Başkan Vekili Ziyafet Esgerov, Haydar Aliyev'in bir hayalinin hayata geçirildiğini anlatarak "Şükürler olsun Allah'a ki bu kurum artık yaratılacaktır." dedi. Erministan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini de değerlendiren Esgerov şunları söyledi: "Seçimi kazanan Serj Sarkisyan da Robert Koçaryan'ın takımdan. Azerbaycan, Yukarı Karabağ sorununun barış yoluyla çözümü için çalışıyor. Ermenistan da anlamalıdır ki sulh olmalıdır. Başka ülkenin toprağını işgal etmek olmaz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur, biz de izin vermeyiz ki kimse bizim toprağımızı işgal etsin."

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.