• BIST 9693.46
  • Altın 2512.209
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7781
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 21 °C

Türk ambargosu yüzünden Cyprus Airways’e tazminat

Türk ambargosu yüzünden Cyprus Airways’e tazminat
“Cyprus Airways”, Kıbrıslı” hava yolu şirketlerine tazminat ödenmesiyle ilgili planı geçtiğimiz Mayıs ayında iptal etmesi kararını gerekçe göstererek, mahkemeye verdi.

LEFKOŞA- 2017 yılından bu yana Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren “Cyprus Airways”, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetini, “Kıbrıslı” hava yolu şirketlerine 2017-2018 yılları için tazminat ödenmesiyle ilgili planı geçtiğimiz Mayıs ayında iptal etmesi kararını gerekçe göstererek, mahkemeye verdi.

Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devlet havayolu olan “Kıbrıs Havayolları” (Cyprus Airways) 2015 yılında iflas etti ve S7 Airlines adlı Rus şirkete satıldı. Ardından, 2017 yılından itibaren S7 Airlines adlı şirketin yan şirketi olarak aynı isimle hizmet vermeye başladı.

cyprus-airways.pngPolitis gazetesi “Geriye Dönüklerle İlgili Planı İptal Ettiler- Türk Ambargosu Yüzünden Kıbrıslı Havayollarına Tazminat” başlıklı haberinde, Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Türkiye’nin uyguladığı ileri sürülen ambargo yüzünden Türk hava sahasının by-pass edildiğini belirtti. Gazete “Kıbrıslı” havayollarına tazminat verilmesiyle ilgili talebinin ardından, 2011 yılında onayladığı tazminat uygulamasının, yalnız devlet havayolu, yani eski Kıbrıs Havayolları için çalıştığını yazdı.

Tazminat ile ilgili kararda, şirketlerin mülkiyet rejimlerine bağlı olarak bundan muaf tutulmadıklarını yazan gazete, “Kıbrıs Havayollarının”, hayatta kalmasıyla ilgili zor bir dönemde bu plandan 20 milyon Euro tutarında faydalandığını belirtti.

Güney Kıbrıs Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun ise 2019 yılının Mayıs ayında verdiği kararla, Türkiye üzerindeki uçuş yasağından etkilenen “Kıbrıslı Havayollarına” yönelik tazminat planını iptal ettiğini belirten gazete, Bakanlar Kurulunun, tazminat talebinde bulunan “Cyprus Airways” ve “Cobalt” şirketlerinin, kuruldukları zaman Türkiye üzerindeki uçuş yasağından haberdar olmalarını gerekçe göstererek planı iptal ettiğini belirtti.

Gazete bunun tam aksine, hükümet kararının mantığına göre, devlet ait “Kıbrıs Havayolları” kurulduğu zaman ambargonun öngörülemeyeceğini ve dolayısıyla tazminatın uygun olduğunu bildirdi.

Bundan ötürü, Güney Kıbrıs Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı’nın, “Cyprus Airways” ve “Cobalt” Havayollarının 2017 ve 2018 yıllarında, uçuş yasağından etkilendiği destinasyonlara yapılan seferler için tazmin edilmelerine dair talebini reddettiğini yazdı. Gazete, Avrupa Komisyonu’nun onayladığı özel statünün 2020 yılına kadar geçerli olduğunu ve arzu etmesi durumunda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bunu AB’ye yeniden bildirebileceğini bildirdi.

Gazeteye göre “Kıbrıs Havayolları’nın Baş Operasyonlar Sorumlusu” Yorgos Mavrokostas ise basına yaptığı açıklamada, hükümetin kararının (şirketin ekstra masrafların tazminat rejimi temelinde telafi edileceğini göz önünde bulundurarak, Rusya’ya da yönelik uçuşlar yaparak, uçuş programını ve fiyat politikasını düzenlemesine bağlı olarak) havayolları açısından büyük etkileri olduğunu söyledi.

Planın iptal edilmesi kararının, şirketin gelecekteki uçuş programı ve şirketin gelişmesi açısından problemlere neden olduğunu da belirten Mavrokostas, Kıbrıs Havayollarının planın iptal edilmesiyle ilgili tazminat talep ederek, geçtiğimiz Ağustos ayında adalete başvurduğunu bildirdi.

Gazeteye göre Kıbrıs Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı ise açıklamasında, planın, Kıbrıs Havayollarının hükümete yönelik talebinin ardından yeniden inceleneceğin belirtti.

Kaynak: TAK
Bu haber toplam 1529 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.