• BIST 8718.11
  • Altın 2246.595
  • Dolar 32.3347
  • Euro 35.1824
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 13 °C

Turizmin gözdesi Batman mutfağı ile ziyaretçileri mutlu ediyor

Turizmin gözdesi Batman mutfağı ile ziyaretçileri mutlu ediyor
Güz mevsiminin son döneminde tur operatörlerinin programlarına aldıkları Batman, mahalli yemekleriyle ziyaretçilere yöre lezzetleri sunuyor.

BATMAN - Güz mevsiminin son döneminde tur operatörlerinin programlarına aldıkları Batman, mahalli yemekleriyle ziyaretçilere farklı lezzetler sunuyor. Merkezi Ankara’da bulunan Esenyel Turizm Acentesi sahibi Suat Aydeniz, konuk oldukları Batman’ın marka lokantası Çömçe’nin yemeklerine hayran kaldıklarını söyledi.

esenyel-turizm-acentesi-sahibi-suat-aydeniz,.jpgSuat Aydeniz, son dönemde giderek talep artışı yaşanan Güneydoğu’da kış turlarında bu yıl Batman’ı pilot ‘il’ olarak seçtiklerini söyledi. Aydeniz, Güneydoğu turlarında bölgesel mutfağı tanıma programları sunduklarırı belirtereş şunları söyledi: “Güz döneminin son günlerinde 45 kişiden oluşan ekibimiz konuk olduğu Çömçe’nin yemeklerine hayran kaldı. Yerli ve yabancı konuklar Batman’ın gastronomisini de bilmeli. Çömçe lokantası işletmecileri ile İşletme Şefi Şakir beye konukseverliklerinden ötürü teşekkür ediyoruz”

BATMAN'IN YÖRESEL YEMEKLERI

kaburga-dolmasi.jpgKaburga Dolması
Batman usulü yapılan kaburga dolması yemeğinde öncelikle kaburgalar ortadan ikiye açılıyor, tuz ve karabiber ile iyice marine ediliyor. Bu hali ile 1 saat bekletildikten sonra sotelenmiş et az suyla pişirilip kavruluyor. Üzerine yıkanan pirinç ilave edilerek tekrar pişirilmeye bırakılıyor. Pişen kaburgayı bekleterek bu esnada baharat, badem ve maydanoz ilave ederek hazırlanan pişen kaburganın içine doldurarak dikiyor ve üzerine yoğurt ve salça ile hazırlanan sosu da sürerek tekrar 1-2 saat pişirilmeye bırakılıyor. Servise hazır!

sam-boregi.jpg
Şam Böreği
Malzemelerinin kolaylığı zahmetsiz hazırlanışı ile Batmanlı kadınların kolaylıkla ve sıklıkla yaptığı bir börek çeşididir. Batman usulü yapılan Şam böreğinde ise içerisinde kıyma ve baharat kullanılır. Un, tuz ve ılık su ile kulak memesi kıvamında yoğrulan hamur içerisine baharatla yoğrulan kıyma iç harcı eklenerek yapılan Şam böreği çoğunlukla evlerde yapılsa da şehir merkezindeki börekçilerde de bulunabilmektedir. Sabah kahvaltıda veya öğlen atıştırmalıktır.

mumbar-dolmasi.jpgMumbar Dolması
Batman usulü mumbar dolmasında koyun etinin hazırlanan iç harç ile doldurulması sonrası hazırlanan yemek servise hazır soslu görüntüsü ile iştah açıcıdır. İç harcında pirinç, bulgur ve tatlandırıcı baharatlar kullanılıyor. Mumbar dolmasının müptelaları için yeri ayrı olduğunu biliyoruz, ancak ilk defa deneyecek olanlara da lezzetiyle damaklarında unutulmaz bir tat bırakacağını garanti edebiliriz!

perde-pilavi.jpgPerde Pilavı
Batman usulü perde pilavında ilk olarak açılan hamurlar içerisine pirinç, tavuk etleri, kuş üzümü ve badem konuluyor. Hazırlanan iç harç sonrası fırında pişirilen ve servise hazır hale gelen perde pilavı akşam yemeklerinde güzel bir tamamlayıcı yemek olarak öne çıkıyor. .

tandir-ekmegi.jpgTandır Ekmeği
Daha çok Güneydoğu Anadolu bölgesine özgü olan tandır ekmeği somun ekmeğinin yanında hem daha doyurucu hem de daha uzun süre tazeliğini korumaktadır.

batman-usulu-kutulk-(icli-kofte).jpgBatman Usulü Kütülk (İçli Köfte)
Kürtçede içli köfte anlamına gelen kütülk, Güneydoğu Anadolu şehirlerinde ise kutılk olarak ifade ediliyor. Çoğunlukla Güneydoğu ve Doğu Anadolu şehirlerinde yapılan içli köftenin yapımı bölgesel farklılıklar gösterse de ana malzemesi ve iç harcı ile birbirine benzerlik gösterir.

kislik-dolma.jpgKışlık Dolma
Batman’da da kışlık için yazdan biber ve patlıcanlar kurutularak kışın dolma yemekleri için tüketilir. Bir kapta yoğrulan pirinç, salça, baharatlar, kıyma ve maydanoz ile hazırlanan iç harç kurutulan biber ve patlıcanlara doldurularak pişiriliyor tüketiliyor.

tirsik.jpgTırşık
Tırşık türlü yemeğidir. Batman mutfağında türlü yemeğinin adına verilen isim olan tırşık, patlıcan, biber ve etlerin birlikteliği ile yapılan zahmetsiz, lezzetli ve doyurucu bir yemek türüdür.

Batman Yöresel Çorbaları

yogurtlu-leben.jpgYoğurtlu Leben

Yoğurtlu leben çorbası içerisinde kıyma, ince bulgur, soğan, pul biber, tuz ve sosu için de sarımsaklı yoğurt ve tereyağı karışımı ile enfes bir iştah açıcı başlangıç yemeğidir. Islatılan bulgurlar diğer malzemeler ile yoğrularak minik köfteler haline getiriliyor ve ardından kaynayan suda haşlanıyor. Haşlanan köftelerin üzerine sosu için hazırlanan sarımsaklı yoğurt ve yağ gezdirilerek servis ediliyor.

yayla-corbasi.jpgYayla Çorbası
Ülkemizin neredeyse tüm yöre mutfaklarında severek yapılan ve afiyetle tüketilen çorbalarından biri olan yayla çorbasına Batman mutfağında da rastlıyoruz. Hazırlanışı itibariyle kolay bir yöresel çorba olan yayla çorbası için pirinç, yoğurt, un, yumurta sarısı, tereyağı, toz nane ve tuz kullanılıyor.

ayran-corbasi.jpgAyran Çorbası
Batman usulü ayran çorbası da usulüne uygun buğday ve yoğurt kullanılarak hazırlanıyor. Buğdaylar iyice haşlanıp yumuşadıktan sonra katı kıvama getirilen ayranımsı yoğurta bulanarak ağır ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır. Yaklaşık 10 dakika daha kaynatıldıktan sonra saklama kaplarına alınarak buzdolabında muhafaza edilir. Soğuk olarak yiyebileceğiniz ayran çorbasının üzerine dilerseniz pekmez koyarak veya tuz ekleyerek de tüketebilirsiniz.

Batman Tatlıları

havdel.jpgHavdel
Malzemesi itibariyle bulunabilir ve hazırlanışı itibariyle de kolay yapılan bir tatlı olan Batman ev tatlısında un, tereyağı, pekmez, su, badem, karanfil ve tarçın kullanılıyor. Tencerede eritilen tereyağına un ilave edilerek esmerleşinceye kadar kavrulur. Ayrı bir tencerede pekmez, su, karanfil ve tarçını kaynayana kadar ısıtıp ardından ılıtarak una ilave edilir. Pekmez ve un tam anlamıyla aynılaşana kadar karıştırılarak ardından üzerine kavrulmuş badem eklenir. Son olarak çiğköfte benzeri sıkılarak tabaklarda servise hazır hale getirilir.

bayram-tatlisi.jpgBayram Tatlısı
Batman’da hem evlerde sıklıkla yapılan hem de şehrin hemen her tatlıcı ve pastanelerinde kolayca bulunabilen bir tatlı türüdür. Adından da anlaşılacağı üzere Bayram gibi özel günlerde yapılan tatlı içerisindeki ceviz ile damak çatlatan bir tatlı türüdür.

Bu haber toplam 1916 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.