• BIST 9885.87
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • Antalya 28 °C

Turizm ve kültür kenti Alanya turizminde "sert düşüş"

Turizm ve kültür kenti Alanya turizminde "sert düşüş"
Pandemiden ağır yara alan turizm sektörü, Alanya ve ülkenin çeşitli bölgelerinde yaşanan yangınlardan bir darbe daha yedi

ALANYA- Türkiye genelinde 28 Temmuz’da başlayan orman yangınları turizm sektöründe kayıplara yol açtı. On binlerce hektarlık alana yayılan yangınlar doğa ile birlikte gelirleri turizme dayalı olan Alanya ekonomisini de zora soktu. Alanya turizm sektörü temsilcileri, yangınların turizm sektörüne yansıması ile ilgili Yeni Alanya’ya değerlendirmede bulundu.

kontid)-baskani-ali-orkan,-.jpg
‘YANGINLAR YURTDIŞINDA GENİŞ YANKI BULDU’

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) ve Alanya Turizm ve Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu, Manavgat ve Side bölgesinde otel değişikliği talep eden çok sayıda tatilci olduğunu ancak Alanya bölgesinde kayda değer bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi. Yangınların yurt dışında geniş yankı bulduğunu belirten Dahaoğlu, “Manavgat ve Gündoğmuş’ta 28 Temmuzda başlayan orman yangınları, 10. gününde kontrol altına alınabildi. Cumartesi yağan sağanak yağışla birlikte soğutma çalışmaları da doğal yoldan yapılmış oldu. Sadece Akdeniz Bölgesi değil Ege Bölgesi’nde de hala kontrol altına alınamamış yangınlar var. Binlerce canlının ölümüne sebep olan, Türkiye’de meydana gelmiş en büyük alanlı orman yangını tüm yurtta ve yurtdışında büyük üzüntüye yol açtı. Pandemi sebebiyle zor durumda olan turizmciler son bir umutla sezona girdi ancak covid vakalarının tekrar yükselişe geçmesi ve orman yangınları sebebiyle tatilcilerde oluşan gerginlik can sıkıcı oldu. Manavgat ve Side bölgesinde otel değişikliği talep eden çok sayıda tatilci oldu. Ege bölgesinde çoğu tesis boşaltıldı. Alanya bölgesinde ise kayda değer bir sıkıntı yaşanmadı. Tabi ki yurt dışında geniş yankı buldu, tüm operatörler ve tatil yapmak isteyenler tarafından tedirginlikle ve titizlikle takip edildi. Kafalarda soru işareti yarattı. Ancak Alanya’da, yangınların yerleşim bölgelerine ve otellere yakın olmaması sebebiyle tatilciler, tatillerine devam etti, rezervasyon iptali yaşanmadı. Rezervasyonların genelinde bir düşüş var; ancak sebepleri Mısır’a uçuş yasaklarının kalkması, Rus Tur Operatörlerinin uçak kapasitelerini düşürmesi ve covid 19 vaka sayılarının Türkiye’de artışa geçmesi olarak sayılabilir. Neyse ki yangınların yüzde 90’ı kontrol altına alındı. Bizleri derin üzüntüye boğan yangınların bir daha yaşanmamasını, covid-19 vaka sayılarının da düşmeye başlamasını diliyorum” dedi.

altav-yonetim-kurulu-uyesi-olan-incoming-temsilcilerinden-cengiz-topcu.jpg
‘YANGIN NEDENİYLE İÇ PAZARDA İPTALLER OLDU’

Konaklı Turistik İşletmeciler Derneği (KONTİD) Başkanı Ali Orkan, “ Yangın felaketi tüm ülkemizi etkilediği gibi maalesef Alanya, Gündoğmuş ve Güzelbağ gibi bölgelerde bizleri de yakinen etkiledi. Ülkemiz adına bu üzücü felaketin son bulması bir nebze sevindirici. Turizm açısından iç pazar misafirlerinde ciddi iptaller oldu. Ayrıca yabancı misafirlerimizde de çeşitli çekincelerin olması doğaldır, son dakika satışlarını etkilemektedir. Zira acentaların son dakika satışlarını Kemer bölgesine kaydırdığı duyumları var. Önümüzdeki dönemde pandeminin seyri ve vaka sayılarının düşüşü halinde olumlu bir seyir izleyeceği düşünülmektedir” ifadelerini kullandı.

cengiz-topcu,.jpg
‘TATİLLERİNİ YARIDA KESİP DÖNENLER OLDU’

Aynı zamanda ALTAV Yönetim Kurulu Üyesi olan Incoming temsilcilerinden Cengiz Topçu, “Özellikle yüksek sezon olması sebebiyle orman yangınlarının dış turizm açısından dikkatle takip edildiğini biliyoruz. Bazı operatörlerin bu anlamda iptal istekleri olursa esnek davranacaklarını belirtseler de kayda geçecek bir iptal olayı yaşanmadı. Ancak iç turizm hareketleri anlamında özellikle Ege bölgesinde tatillerini yarıda kesip dönenler oldu ve iptaller yaşandı. Bugünlerde yangınların kontrol altında olması ve büyük bölümünün sona ermesi bundan sonra rezervasyonları normal seyrinde olacağını gösteriyor. Ayrıca birçok misafirde tatillerini ısrarla bu bölgelerde yaparak büyük kayıplar yaşayan bölgeye bu şekilde bir katkı sunmayı istediklerini ve yanımızda olduklarını hissetmemizi dile getiriyor” dedi.

alanya-kleopatra-otelciler-dernegi-baskani-servet-sakiroglu-001.jpg‘TURİZMCİLER 2021 SEZONUNU DA ZARARLA KAPATIYOR’

Alanya Kleopatra Otelciler Derneği Başkanı Servet Şakiroğlu, “Yangın özellikle sahil bölgelerini çok etkilendi. Yangının bazı bölgelerde kontrol altına alınması sevindirici fakat yangının devam ettiği bölgeler var. Dolayısıyla Avrupa’dan veya Rusya’dan gelecek olan turistler büyük ölçüde yangından etkilendi. Bir taraftan covid bir taraftan yangın derken bu sene maalesef turizmi geç başlattık. Dolayısıyla turizmciler bu sene büyük bir zararla karşı karşıyalar. Bu nedenle devletimizin elinden geldiği kadar turizm sektörünü desteklemesi lazım. Ayrıca yerel yönetimlerinde destek olması gerekir. Bölge halkının bütün geçimi turizmden olduğu için bölge halkı ileriki yıllarda bunu telafi eder. Dolayısıyla belediyemiz gerek çöp vergisinden, gerek eğlence vergisinden imtina ederse çok iyi olur. Yada çok cüzi bir miktarda olması gerekir. Çünkü devlet çoğu vergilerde erteleme yoluna gitti. Aynı hassasiyeti belediyeden de bekliyoruz. Alanya’da özellikle Avrupa, İskandinavya, Orta Avrupa ve Rusya rezervasyonlarında yangın dolayısıyla bir miktar ertelenme oldu. Maalesef turizmciler 2021 yılını da zararla kapatıyor. İnşallah önümüzdeki yıl böyle kötü felaketler yaşanmaz. Gelecek yıl turizmden iyi bir kazanç sağlarız” diye konuştu.

 

Kaynak: Yeni Alanya/ Şerife Çoban
Bu haber toplam 1015 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.