• BIST 9524.59
  • Altın 2511.012
  • Dolar 32.6136
  • Euro 34.4311
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 15 °C

Turizm taşımacılarına havalimanından taşıma izni çıktı

Turizm taşımacılarına havalimanından taşıma izni çıktı
İstanbul Ticaret Odası’nda 30 Ocak Perşembe günü yapılan toplantının ardından taşımacıların düzenleme taleplerine ilk olumlu yanıt geldi.

ANKARA / ISTANBUL - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 4 Şubat 2020 tarihli Havayolu+Karayolu Kombine Taşımacılık Genelgesi yayınlandı. Taşımacılar ise genelgenin 2018'in tekrarı olduğunu bildirdiler. Buna göre grup yolcuyu D2 ve B2 belgeli turizm taşımacıları şehiriçinden havalimanına, havalimanından da yurtiçi mesafeye bakılmaksızın taşıyabilecek.
İstanbul Ticaret Odası’nda 30 Ocak Perşembe günü yapılan toplantının ardından taşımacıların düzenleme taleplerine ilk olumlu yanıt geldi. Bakanlık, Havayolu+Karayolu Kombine Taşımacılık Genelgesi’ni yayınladı. Bu genelge ile son dönemde havalimanında yaşanan gerginliklerin de önüne geçilmiş olacak.

kombine-tasimacilik-.jpg

Genelge de Büyükşehir ve büyükşehir olmayan illerdeki havalimanı+otobüs taşımaları da düzenlendi.

Genelge de, 23 Ağustos 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Havalimanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY-22) ile getirilen hükümleri ve uygulama esnasında yaşanan tecrübe çerçevesinde yeniden değerlendirilerek havayolu+karayoluyla yapılan kısmına yönelik yeni belirlenen esaslar çerçevesinde yapılması kararı alındığı belirtildi.

Büyükşehir havalimanı+otobüs taşımaları

Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde havalimanı kara tarafı, şehir merkezi havalimanı kara tarafı arasında başlayıp biten karayolu kısmı B1 ve D1 yetki belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişiler tarafından.

Bu genelge kapsamında şartları sağlamaları kaydı ile Havalimanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca A grubu Çalışma Ruhsatı alan özel hukuk tüzel kişiler tarafından, Bakanlıkça işletmeci görüşü alınarak yapılacak değerlendirme neticesinde yine Bakanlıkça izin verilenler tarafından yapılır.

Büyükşehir olmayan illerdeki havalimanı+otobüs taşımaları

Büyükşehir hariç diğer il sınırları içerisinde ise A Grubu Çalışma Ruhsatı alan özel hukuk tüzel kişileri ve D4 yetki belgesine sahip taşımacılar tarafından yapılı.

Havalimanı ile uluslar arası alandaki otobüs taşımaları

Havalimanı ile ülkemiz sınırları dışında kalan yerleşim yerleri arasında belirli zaman ve ücret tarifesi tespit edilmiş hat ve güzergahta otobüsler yapılacak taşımaları B1 yetki belgesine sahip taşımacılar yapabilir.

Havalimanı ve tarifesiz grup taşımaları

Belirli bir zaman tarifesine uymaksızın uçak kalkış ve varış saatlerine göre aynı grupların herhangi bir noktadan alınarak havalimanına götürülmesi veya havayolu ile gelen yolcu grup /grupların havalimanından alınarak herhangi bir yerleşim yerine yurtiçi taşıma mesafesine bakılmaksızın B2 veya D2 uluslar arası alanda ise B2 yetki belgesine sahip taşımacılar tarafından yapılır.

Uçak+otomobil ile yapılan kombine taşımaları ise şehiriçi ticari taksiler ve A1 yetki belgesine sahip taşımacılar tarafından yapılır.

Havalimanında yer tahsisi

Yolcu taşımalarında kullanılacak taşıtlar için havalimanı işletmecisi tarafından bir alan tahsisi yapılacak. A1, B2 ve D2 yetki belgesi sahipleri yolcu almak üzere havalimanından beklemesi gerektiği durumlarda havalimanın işletmecisinin belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde ücret ödeyecekler.

Genelge İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Bakanlık Bölge Müdürlüklerine de gönderildi.

Taşıma Genelgesi

Bu haber toplam 3039 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.