• BIST 9693.46
  • Altın 2496.132
  • Dolar 32.475
  • Euro 34.6284
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

TUREV Başkanı: Destinasyon Yönetimi ile Destinasyon Pazarlaması nedir?

TUREV Başkanı: Destinasyon Yönetimi ile Destinasyon Pazarlaması nedir?
TUREV Başkanı Çimen Filiz Paşa, profesyonel turist rehberlerine destinasyon tanıtımında önemli görevler düştüğünü ve bölgenin iyi tanıtılmasında rehberin vazgeçilmez olduğunu belirtti.

İSTANBUL- Turist Rehberleri Vakfı-TUREV Başkanı Çimen Filiz Paşa ile turizmde giderek gelişen ve pandemic sonrası daha önem kazanacak olan ‘Destinasyon Yönetimi ile Destinasyon Pazarlaması” nın ana hatlarını görüştük.
TUREV Başkanı Çimen Filiz Paşa, profesyonel turist rehberlerine destinasyon tanıtımında önemli görevler düştüğünü ve bölgenin iyi tanıtılmasında rehberin vazgeçilmez olduğunu belirtti.

IŞBIRLIĞI VE STRATEJILER OLUŞTURMASı GEREKMEKTEDIR
TUREV Başkanı Çimen Filiz Paşa “Destinasyon yönetimi ile destinasyon pazarlamasının birbirlerine kimi zaman karıştırılan kavramlar olarak karsımıza çıktığını belirterek şunları anlattı:
“Destinasyon içerisinde yer alan özel, tüzel veya kamu kuruluşlarının her biri kendi yöneticileri tarafından belirlenen kurallar ve stratejiler ışığında yönetilmektedir. Oysa destinasyon yönetiminde; yukarıdaki kişi, kurum ve kuruluşların destinasyonun başarısı için bir araya gelerek işbirliği ve stratejiler oluşturması gerekmektedir.

Destinasyon yönetimi stratejik, örgütsel ve yönetsel kararlardan oluşmakta, turizm ürünlerini tanımlama, tutundurma ve ticarileştirme sürecinden meydana gelmektedir.

Destinasyon yönetiminin enformasyon bileşeni, etkili ürün gelişiminin sağlanması ile ziyaretçilerin gereksinimlerini belirlemek için arzu edilen bilginin yöneticilere iletilmesinde kullanılan bir faktördür.

DESTINASYON YÖNETIMI NERELERDE DEĞIŞIKLI GÖSTERIR?

Destinasyon yönetimi, ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı ülkelerde destinasyon yönetimi tamamen kamuya bağlı iken (Türkiye ve İspanya gibi), bazı ülkelerde ise, kamu ve özel kuruluşlar bir arada yönetmektedirler (İtalya, İngiltere gibi) bazı ülkelerde ise, kamu ve özel kuruluşlar ülkeyi bölgesel ve yöresel olarak ayırarak tek tek yönetmeyi üstlenmektedirler (ABD ve Kanada gibi).Turizmde ortaya çıkan çelişkili konularda, destinasyon yönetimi kilit rol oynamaktadır.

Destinasyonlar, farklı ihtiyaçlara sahip turistlere, yerel halka ve endüstrilere cevap vermek zorunda olduğu için karmaşık bir yapı göstermekte bu da destinasyon yönetimini ve gelişimini zorlaştırmaktadır. Destinasyon yönetimi stratejik, örgütsel ve yönetsel kararlardan oluşan, turizm ürünlerini tanımlama, tanıtma ve ticarileştirme sürecinden meydana gelmektedir.

TANıTıM; REKABET GÜCÜNÜ ARTıRMADA EN ÖNEMLI ARAÇTıR.
Destinasyon pazarlamasında yer alan en önemli kavram ise destinasyon yönetiminde tutundurma faaliyeti adı altında değerlendirilen tanıtım kavramıdır.

Tanıtım; özellikle destinasyonların rekabet gücünü artırmada en önemli araçtır. Turizm sektöründe rekabetin farkına varan veya turizm sektörüne girmek isteyen ülkeler, sahip olduğu önem dolayısıyla, turizmin geliştirilmesi için ulusal düzeyli genel turizm tanıtım çalışmaları sürdürmüştür.

Destinasyon tanıtımında bilindik tanıtım faaliyetlerinden ziyade, diğer pazarlama çeşitlerinin kullanılması da önemli yer kapsamaktadır. Ağızdan ağıza pazarlama gibi..

Bunun yanında destinasyonlarda ziyaretçilere unutulmaz deneyimlerin yaşatılması ile bir deneyim pazarlaması, destinasyonların tanıtımın da ve tekrar ziyaret edilmesinde önemli yer tutmaktadır.

DESTINASYONUN KELIME ANLAMı NEDIR ?

Destinasyon, turizm sektörünün en önemli bileşimlerinden biridir. Kelime anlamı ile destinasyon, varış yeri, gidilecek yer anlamını taşımaktadır.

Destinasyon kavramı ise Coltman’ın (1989) yaptığı tanıma göre içinde turistler için cazip kabul edilecek farklı doğal çekicilikleri ve özellikleri barındıran yerlerdir.

TURIZM DESTINASYONU ?

Buhalis tarafından yapılan bir başka tanıma göre destinasyon ise yerel ölçekte sunulan mal, hizmet ve tatil deneyimlerinin birleşimidir. Ayrıca Buhalis (2000), destinasyon kavramının tüketicilerin seyahat güzergahlarına, kültürel geçmişlerine, ziyaret amaçlarına, eğitim seviyelerine ve geçmiş tecrübelerine göre öznel olarak yorumlanabilen, algısal bir kavram olduğunu belirtmiştir.

Bu iki tanımı da incelediğimiz de bir destinasyon kavramının ve turistik faaliyetlerinin iççice olduğu görülmektedir. Bu sebepten dolayı turizm destinasyonu kavramını açıklamakta yarar vardır.
Bahar ve Kozak’a (2005) göre bir turizm destinasyonundan söz edebilmek için aynı kültür, iklim ve doğa koşullarına sahip, doğal ve kültürel zenginlikleri olan, müşterilere sunulabilecek o bölgeye özgü aktiviteler geliştirmiş, konaklama, beslenme, ulaşım ve iletişim olanaklarına sahip, kamusal hizmetlerin sunulduğu turist çekim merkezlerinden oluşan, belli bir marka ve imajı bulunan coğrafik alan olmalıdır. Turizm de çekicilik, turistin seyahat etmek istediği yeri, diğer bir yere tercih etmesini etkileyen unsurlar veya turistik harekete neden olan çekici yöre ve olaylar olabilir.

Tanımları incelediğimizde destinasyon kavramının turistik faaliyetlerle iççice olduğu görülmektedir.

DESTINASYONUN ÖZELLIKLERI

Destinasyonlar eğer ürün olarak ele alınacak olursa farklı yapıları gereği özellikleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır
Destinasyon ürünü doğrudan ve dolaylı olarak turizme ilgili olan ürünler olmak üzere iki parçadan oluşur.
Destinasyon deneyimi ürün deneyiminden farklıdır.
Destinasyonlar bulundukları yere göre yerel, bölgesel ve ulusal bağlamda farklı şekillerde değerlendirilirler.

DESTINASYONLAR ÇOKLU SATıŞA UYGUNDUR

Laitinen (2004), turistik destinasyonlarında bulunması gereken temel özellikleri ise şu şekilde sıralamıştır;
Destinasyon mutlaka turizm gelişimini sağlayacak altyapıya sahip olmalıdır. Altyapıyı oluşturan etmenler ise kamu hizmetleri, ulaşım ve diğer sosyal hizmetleri turistlerin kullanımına sunmaktadır.
Destinasyon turistlerin seçiminde göz önünde bulundurabileceği çekiciliklere sahip olmalı ve sahip olunan bu çekicilikler geliştirile bilinmelidir.
Destinasyon turizm pazarlaması ve planlanması konularında etkin olmalıdır.
Destinasyon ulaşılabilirlik özelliğine sahip olmalıdır.

Bu haber toplam 1969 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.