ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- 2012 yılının Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan ve işletmelerde yapısal değişiklikler meydana getirecek olan yeni “Türk Ticaret Kanunu”nu hakkında Turistik Otelciler Birliği –TUROB ile Deloitte işbirliğinde Ceylan InterContinental İstanbul Hotel’nde yapılan bilgilendirme toplantısında Deloitte Türk Ticaret Kanunu Lideri Ali Çiçekli Türk Ticaret Kanunu’dan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na, UFRS’ye geçişi anlattı.
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda bahsedilen sistemin bir şirketin daha iyi olması için yol gösterici olarak ortaya çıkıyor diyen Ali Çiçekli “Bize şirket kurtarma için istekte bulunulsa ancak böyle bir kanun yazardık. tYeni sisteme geçiş için turizme yol haritası hazırladık bir an önce başlatılması gerektiğini öneriyoruz” dedi.

BAĞIMSIZ DENETİM ŞARTI
Turizm sektöründeki firmaların yeni TTK ile uyum için yol haritasını anlatan Ali Çiçekli, TTK’dn UFRS’ye geçişte uluslar arası denetim standartlarına uyumlu olarak denetim yapılacağını söyledi. Bağımsız denetimden geçmeyen finansal tablolar geçerli sayılmayacak şeklinde konuşan Ali Çiçek şöyle devam etti: “Bağımsız denetim kurumları oluşacak. Bunların birleşerek büyük denetim kurumlarının denetimine talip olabilirler. Aksi takdirde küçük denetimler yapabilirler.
Bağımsız denetimi kurumda istihdam edilen SMM veya YMM denetim yapamaz. Çünkü kendi hazırladığı finansal raporları denetleyemez. Bağımsız denetçi gerekmektedir. Tam bir bağımsız gerekiyor.”

RADİKAL DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun maddeleri üzerinde görüşlerini belirten Ali Çiçek “Yeni Türk Ticaret Kanunu, halka açık ve açık olmayan tüm şirketlerin muhasebe ve finansal raporlama konularında TMSK tarafından yayınlanan Uluslararası Muhasebe Standartları ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları’na uyma zorunluluğu getiriyor.
Yeni TTK ile denetim konusunda radikal değişiklikler yapıldı. Kanunda denetçiler anonim şirketin organı olmaktan çıkarılarak her ölçekteki şirketlerdin denetimi, bağımsız denetim kuruluşlarına veya küçük anonim şirketlerde en az iki serbest yeminli müşavir veya yeminle serbest muhasebeciye bırakıldı. Anonim şirketlerin ve şirketler topluluğunun finansal tabloları denetçi tarafından uluslarası denetim standartlarına uyumlu Türkiye Denetim Standartları’na göre denetlenecektir. Yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu içinde yer alan finansal bilgilerin, denetlenen finansal tablolar ile tutarlı olup olmadığı ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığı denetim kapsamı içinde yer alır. Yapılacak denetim şirketin varlığını ve geleceğini tehdit eden tehlikeleri teşhis sistemlerinin şirkette olup olmadığının denetimi de kapsıyor.



































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.