• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

TOBB'un EXPO için lobi atağı

TOBB'un EXPO için lobi atağı
EXPO'ya 2015 yılında ev sahipliği yapacak şehrin seçimi için oylama tarihi yaklaşırken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) lobi atağını yoğunlaştırdı.

İZMİR -EXPO'ya 2015 yılında ev sahipliği yapacak şehrin seçimi için oylama tarihi yaklaşırken, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) lobi atağını yoğunlaştırdı. TOBB, 2015 yılında düzenlenecek olan EXPO'nun ev sahipliğine aday olan İzmir'e destek olmak amacıyla, 137 ülke nezdinde girişimlerini artırdı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 31 Mart 2008 tarihinde, EXPO'ların düzenleyici kuruluşu olan Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) Genel Kurulu'nda oy kullanacak ülkelerin ticaret ve sanayi odalarına ikinci kez mektup göndererek, kendisiyle aynı kulvardaki kuruluşların ülkelerindeki hükümetler nezdinde girişimlerde bulunarak İzmir'in EXPO 2015'e evsahipliği yapması yönünde oy kullanmaları için destek istedi. TOBB, BIE'ye üye ülkelerin sayısının artmasıyla birlikte, yeni üye olan ülkelerde bulunan kendi muadili kuruluşlara da bu mektubu gönderdi.

 

Mektupta, İzmir'in EXPO 2015'in evsahipliğini üstlenmesi halinde, coğrafi konumuyla AB, Doğu Avrupa, Rusya ve Ortadoğu pazarlarına açılan Ege Serbest Ticaret Bölgesi, organize sanayi bölgeleri, limanıyla; ticaret ve yatırım fırsatları ve yeni ortaklıklar açısından dinamizm yaratacağı vurgulandı. Bu dinamizmin, yaklaşık on-beş yirmi milyar dolarlık bir iş hacmi oluşturması bekleniyor. EXPO'yu İzmir'in ve Türkiye'nin alması, yalnız İzmir ve çevresine değil, ülkemizin içinde bulunduğu müstesna coğrafyaya büyük yatırım olanaklarını beraberinde getirecek ve bu da tüm dünyadan işadamları için büyük bir fırsat teşkil edecek. Altı ay süresince açık kalacak Fuar, farklı kültürleri ülkemizde buluşturmanın yanısıra, bilgi ve deneyim paylaşımı, ülkemiz imkânlarının tanıtımı, turizme katkısı ve dünya ülkeleri ile ekonomik ve ticari alanlarda işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesi bakımından eşsiz bir fırsat teşkil edecek.

 

Mektupta ayrıca, İzmir'in evsahipliğini üstlenmesi halinde, EXPO'nun Doğu Avrupa, Balkanlar, Ortadoğu, Kafkasya ve Orta Asya'yı kapsayan yeni bir coğrafyada ilk kez düzenlenmiş olacağı da ifade edildi.

 

EXPO'nun İzmir'e kazandırılması için büyük çaba sarf eden TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Tamer Taşkın da 31 Mart 2008 tarihinde, EXPO'ların düzenleyici kuruluşu olan Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) Genel Kurulu'nda yapılacak kapalı oylama sonucu, EXPO 2015'e evsahipliği yapacak şehir seçileceğini hatırlatarak "Türkiye'de özel sektörün çatı kuruluşu olan TOBB gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında sahip olduğu geniş erişim ağı ile Türk iş dünyasının, İzmir'in EXPO 2015'e evsahipliği yapması konusunda tam desteğini sağladı. Uluslararası arenada da muadil kuruluşlardan aynı desteği sağlamak yönünde girişimlerini aralıksız sürdürüyor.Daha önce BIE üyesi olan 94 ülkede bulunan, TOBB'un muadil kuruluşlarına, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından, İzmir'in EXPO 2015 adaylığı hususunda destek talep edilen bir mektup gönderilmişti" diye konuştu.

 

Taşkın ayrıca TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Temmuz ayı başında İstanbul'da gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük organizasyonlarından birisi olan '5. Dünya Odalar Kongresi'nde yabancı ülkelerin oda başkanlarıyla yaptığı 30'u aşkın ikili görüşmede de, İzmir'in EXPO 2015 adaylığını gündeme getirmiş ve ilgili ülkelerden destek istediğini belirtti.

 

EXPO 2015 adaylığı kapsamında yapılan çalışmaları yerinde incelemek üzere Kasım ayında ülkemize bir ziyarette bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) İnceleme Heyeti onuruna TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından Ankara'da verilen resepsiyonda TOBB'un İzmir'in EXPO 2015 adaylığına verdiği güçlü destek yinelenmişti.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.