• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

THY'nin hedefi 23 milyon yolcu

THY'nin hedefi 23 milyon yolcu
THY Yönetim Kurulu Başkanı Karlıtekin, 2009 yılı yazından itibaren Antalya'dan İngiltere Almanya ve Kuzey Avrupa ülkelerine uçuşlar konacağını söyledi.

İSTANBUL- THY Yönetim Kurulu Başkanı Karlıtekin, 2009 yılı yaz ayından itibaren Antalya'dan başta İngiltere olmak üzere Antalya'ya turist gönderen Almanya ve Kuzey Avrupa ülkelerine uçuşlar konacağını söyledi.

Türk Hava Yolları (THY ) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin , THY 'nin 2007 yılında 20 milyon yolcu taşımayı hedeflediğini, ancak 19 milyon 700 bin yolcu taşıdığını söyledi. THY 'nin Antalya Belek'teki Xanadu Resort Otelde düzenlediği, yurt dışından 107 nokta, yurt içinden ise 32 nokta müdürünün katıldığı ''THY 2008 Pazarlama Zirves' ine katılan Karlıtekin, 2007 yılının özellikle ciro ve karlılık açısından planlananın üzerinde olduğunu söyledi.

 

Karlıtekin, "THY olarak 2007 yılında 20 milyon yolcu taşımayı hedefledik, ama 19 milyon 700 bin yolcu taşıdık" dedi. THY 'ye Türkiye şartları ile büyüyecek, sınırlı bir hava yolu şirketi olarak bakmadıklarına dikkati çeken Karlıtekin, hem kapsama alanı hem de frekans olarak müşteriye alternatifler sunabilecek şekilde bir uçuş ağı kurduklarını, anlaşma yaptıkları Star Airlines ile bütün yerkürenin kapsama alanı içine girdiğini belirtti.

 

THY 'nin müşterinin hayatını kolaylaştırmak için her şeyi yaptığına işaret eden Karlıtekin, ''müşteriye bol alternatifler sunarak onları kazanabileceğimizi biliyoruz. Bu nedenle kendimize güveniyoruz. 2008 yılında 23 milyondan fazla yolcu taşımayı hedefliyoruz. Bu hedefimize ulaşacağız'' diye konuştu.

 

"TÜRKİYE 'YE GÜVENİYORUZ"

Karlıtekin, 2006 yılında karamsar bir hava yayanların aksine, Türkiye 'nin ''sığ , verimliliği olmayan bir market olmadığına inanarak'' yola devam ettiklerini vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Artık Türkiye 'de bazıları ezberin bozulduğunun farkında değil. Biz Türkiye 'ye güvendik. Türkiye 'de iktisadi alanda belirli bir verimlilik yakalanmıştır. Biz bunu görüyoruz ve buna bağlı olarak THY 'nin mevcudiyetini sürdürünce olumlu sonuçlarını alıyoruz. Türkiye 'ye güvenmeyen, inanmayan, Türkiye 'yi gözlemleyemeyen, bazı söylemlere kendini kaptıranlar daha az iş yapıyorlar. THY olarak bizim bu gücümüz var. THY olarak 6 yıldır üst üste karlılığımızı sürdürüyoruz.''

 

Geçen yılın planlanandan daha iyi geçtiğini, bu yılda da benzer bir durum gördüğünü söyleyen Karlıtekin, şunları kaydetti: "Yine 'küresel daralma' gibi söylemler var. Bunlar ortalama laflardır. Herkes ortalama lafa kendini kaptırıp giderse hata yapar. Ürününü, sektörünü, hangi ülkede olduğunu bileceksin. Ona göre ortalama laflardan sıyrılıp kendi özgün politikanı ortaya koyacaksın. Buna göre 2008 yılının da güzel geçeceğini öngörüyorum. 2009 yılı bir miktar yavaşlama yılı olabilir. İnsanlar genellikle birbirlerini negatif etkiliyor . Bu, biraz olsun etkili olabilir."

 

"BUSINESS CLASS YOLCU SAYISI ARTIRILACAK"

Bu yıl yüksek ücretli business class yolcu sayısını daha da artırmayı düşündüklerini ifade eden Karlıtekin, ''THY olarak 2008 yılında business class yolcu sayısını artırmak istiyoruz. Çünkü business classta toplam hasılanın belli bir kısmını elde ettikten sonda ekonomik classa koyduğunuz her yolcu, sonuçta ilave marjinal bir gelir oluyor. Biz mümkün olduğu kadar business class yolcularımızı artırmayı hedefliyoruz'' dedi. Bu konuda 2007 yılından itibaren bir eğilim bulunduğuna dikkati çeken Karlıtekin, bunun istatistiki olarak da ortada olduğunu vurguladı. Karlıtekni, ''2008 yılında da bu konuda başarılı olacağız. Ürünün iyi olduğu zaman müşteri buna geliyor'' diye konuştu.

 

-YENİ DESTİNASYONLAR-

THY olarak yeni yerler konusunda da bazı planları olduğunu anlatan Karlıtekin, şunları söyledi: ''Ama bunlar sadece bir plandır. Yeni bir yer açmak kolay değil. Gideceğin yerde altyapı sorununu çözmek gerekir. Plan bazında uçacağımız birçok yer var. Yeni yerler arasında Halep var, Brezilya 'nın Sao Paulo kenti var. Buraya Dakar üzerinden uçmayı planlıyoruz. Washington , Toronto gibi bir takım yerlere uçma planlarımız var. Bu yerlerin hukuki altyapısı dahil bütün altyapısı çözüldüğü takdirde uçuşlar bu yılki planlarımız içindedir. Ayrıca mevcut bazı hatlarda da ürün iyileştirmesi yapmayı planlıyoruz. Moskova -Antalya arasında tarifeli uçmak için talimatımız var, ama ne zaman olacağını söyleyemem .''

 

"AVRUPA'DAN TARİFELİ SEFER İSTEĞİ"

Turizmcilerin THY 'nin Avrupa 'nın çeşitli şehirlerinden Antalya 'ya tarifeli sefer isteğinin hatırlatılması üzerine Karlıtekin, ''Bizim Sun Express uçak şirketimiz var. Onlar charter uçuyor ama turizmciler 'kaliteli turist chartere binmiyor' diyor. Yılda 52 hafta var. Biz THY olarak 52 hafta bize daha çok iş veren hatları daha çok tercih ediyoruz. Biz elimizdeki kaynakları en olumlu şekilde kullanmak istiyoruz'' dedi.

 

İki yıl önce Paris -Antalya arasında uçuşa başladıklarını, tur operatörleri kendilerinden yeterince koltuk almayınca bu hattı sürdüremediklerini söyleyen Karlıtekin, Paris 'ten Antalya 'ya 8-10 yolcu ile gelinemeyeceğine dikkati çekti. Karlıtekin, ''ama şunu söyleyebilirim, uygun bir noktaya geliyoruz. Ancak tahmin ediyorum ki ,2009 yılı yaz ayından itibaren Antalya 'dan başta İngiltere olmak üzere Antalya 'ya turist gönderen Almanya ve Kuzey Avrupa ülkelerine uçuşlar konabilir. Antalya zannederim bunu kaldırabilecek düzeye gelecek. 2009 yılı yazını hedef olarak koyuyorum'' diye konuştu.

 

"LİBERALLEŞME SÜRECEK"

Karlıtekin, 5 yıl önce iç hatlarda sadece THY 'nin uçtuğunu, şimdi ise özel hava yolu şirketlerinin de uçabildiğini, önümüzdeki 5-10 yıl içinde THY 'nin 'burası benim, buraya kimseyi sokmam' diye bir pozisyonunun olamayacağını vurguladı.

 

THY' nin 75. yılını kutladığını da hatırlatan Karlıtekin, sözlerini şöyle tamamladı: ''75 yıl bu ülkeye hizmet vereceksin. Pazarları geliştireceksin, ondan sonra 'Sümerbank özelleştirildi, artık devlet basma üretmesin' mantığıyla 'bunu kapatalım başka hava yolları gelsin' diyeceksin. Böyle bir şey yok. Liberalleşme sürecek. Olaylar kendi seyrini izleyecek. Herkes de buna kendini hazırlayacak. Müşteriyi cezbedenler işi alacak"

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.