• BIST 9059.9
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 23 °C

THY'de yosundan jet yakıtı kullanılacak

THY'de yosundan jet yakıtı kullanılacak
Karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı. Yosundan üretilen biyoyakıtla ilk uçuşun THY ile bu yıl yapılması planlanıyor.

İSTANBUL - İndependent  Projesi kapsamında hayata geçirilen karbon negatif biyorafineri tesisi açıldı. Yosundan üretilen biyoyakıtla ilk uçuşun THY ile bu yıl yapılması planlanıyor. 
Alg (yosun) biyokütlesinden Türkiye’nin lokomotif sektörlerine yönelik biyo-jet yakıtı gibi yüksek katma değerli, çevre dostu, yenilikçi ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine yönelik ‘Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti (INDEPENDENT)’ projesinin açılış etkinliği gerçekleştirildi.
6 milyon euro bütçesi bulunan projenin yüzde 85’i Avrupa Birliği (AB) yüzde 15’i de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Rekabetçi Sektörler Programı altında destekleniyor.

thyde-yosun.jpgYosundan üretilen biyo-jet yakıtıyla demo uçuşun bu yıl içerisinde Türk Hava Yolları (THY) ile yapılması planlanıyor. Proje kapsamında hayata geçirilen karbon negatif biyorafineri tesisinin Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü'ndeki açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve Proje Koordinatörü Berat Haznedaroğlu katıldı.

thyde-yosun.png

Açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yapılan projelerle hem çevrenin korunacağını hem de uygun maliyetli enerji üretileceğini söyledi. Türkiye adına önemli bir Ar-Ge projesinin hayata geçtiğini belirten Bakan Dönmez, "Fosil yakıtlara bağımlı olmadan tamamen alg, yani yosun tabanlı doğal kaynaklar üreteceğiz. Biyojet ve biyodizel yakıtların üretimine yönelik yürütülen Ar-Ge projesinde önemli bir yol kat edildi. Jet yakıtı projesinin Ar-Ge çalışmaları tamamlandı. 2022'nin ikinci çeyreğinde bütün testleri ve sertifikasyon işlemleri tamamlanacak" diye konuştu.

Çevreye saygılı

Bakan Mustafa Varank ise ekonomik büyümenin önemini belirterek, büyümenin sürdürülebilirliği ve çevreye saygılı olmasının da kalkınma açısından önemli bir kriter olduğunu dile getirdi. Proje hakkında bilgi veren Varank, tesisin elektrik ihtiyacının tamamının, rüzgâr enerjisi santralinden karşılandığını kaydetti. Tesislerde üretilecek biyoyakıt sayesinde enerji ihtiyacının önemli bir bölümünün uygun maliyetli ve güvenli bir şekilde karşılanabileceğini aktaran Varank, şöyle konuştu:

“THY ile bu yıl içerisinde ilk uçuşumuzu gerçekleştirmek istiyoruz. Proje kapsamında yerli imkanlarla yüksek kaliteli gıda ürünleri elde etmek üzere Ar-Ge faaliyetleri yürütülüyor. Bunlar da biri de ‘spirulina’ adı verilen yosunlarla insanın protein ihtiyacını karşılamaya dönük önemli bir ürün.”

Projeyle birlikte Türkiye’nin lokomotif sektörlerine yönelik yenilikçi birçok ürün ve teknoloji geliştirildiğini dile getiren Varank, yosun tabanlı ürünlerin kullanıldığı sektörlerdeki KOBİ’lere danışmanlık hizmeti verileceğini de sözlerine ekledi.

Sıfır atık hedefi

Boğaziçi Üniversitesi Sarıtepe Kampüsü’nde faaliyet gösteren İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi (İMBİYOTAB) çatısı altında sıfır atık hedefli, karbon-negatif, entegre bir biyorafineri sistemi olarak tasarlanan projenin hedef grupları arasında ilgili sektörlerdeki girişimci KOBİ’ler, Ar-Ge şirketleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri bulunuyor.

Bu haber toplam 827 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.