• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Telsiz kesildi uçak pas geçti

Telsiz kesildi uçak pas geçti
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, : "Facia olacak bir durum yoktu; telsiz kesintisi nedeniyle uçak pas geçirildi"

ANKARA -Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Esenboğa Havaalanı'nda, uçağın ineceği sırada kar kürme aracının pist üzerinde olmadığını, sadece kurallara aykırı bir yanaşmanın olduğunu söyledi. Birdal, "Ortada facia olacak bir durum yok. Telsiz bağlantısı kesildiği için görevlimiz herhangi bir olumsuzluk olmaması için uçağın pas geçmesini istemiştir" dedi.

DHMİ Genel Müdürlüğü'nde basın toplantı düzenleyen Birdal, kurumun 2007 yılı faaliyetlerini ve 2008 yılı hedeflerini anlattı. Birdal, 2007 yılında uçak trafiğinin bir önceki yıla göre yüzde 9 artarak, 649 bin 806'ya ulaştığını söyledi. Birdal, 2008 yılı hedefini, yüzde 10 artışla 716 bin olarak belirlediklerini açıkladı.

 

Toplam yolcu sayısının 2007 yılında yüzde 14 artışla 66 milyon 962 bin 587'ye ulaştığını anlatan Birdal, 2008 yılı hedefinin 73.1 milyon yolcu olduğunu belirtti. Birdal, bu yılki iç hat yolcu sayısının ise 29,5 milyon olduğunu kaydetti. Birdal, uçuş trafiğinde en büyük payın yüzde 47 ile Atatürk Havaalanı'nda yaşandığını, bu hava limanını yüzde 29 ile Antalya, yüzde 6 ile Adnan Menderes, yüzde 5'er paylarla Ankara Esenboğa ve Muğla Dalaman takip ettiğini söyledi.

 

2007 yılı kapasite kullanımının yolcu kapasitesinde yüzde 67, uçak kapasitesinde (apronda bekleyen uçak kapasitesi) ise yüzde 29 olarak gerçekleştiğini dile getiren Birdal, kurumun gelir gider dengesini ise şöyle açıkladı: "2007 yılında 1 milyar 179 milyon 804 bin YTL gelir, 606 milyon 136 bin YTL gider, 573 milyon 668 bin YTL de kar elde edilmiştir. 2008 yılı program hedefimiz ise, gelir 1 milyar 170 bin YTL, gider 569 milyon 588 bin YTL, kar 600,4 milyon YTL"

 

"ISPARTA KAZASININ ILS CİHAZIYLA UZAKTAN YAKINDAN İLGİSİ YOK"

 

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Birdal, Isparta Havaalanı'na neden ILS sistemi takılmayacağının sorulması üzerine, bunun maddi nedenlerle değil, teknik nedenlerle yapılmayacağını söyledi.

 

Bütün havaalanlarına ILS takılması için çalışma yaptıklarını vurgulayan Birdal, "Havaalanlarımızın bazılarına kuruldu ve kurulmaya devam ediyor bazılarına tehditli kuruluyor bazılarına ise kurulmayacağı saptındı. Bunun nedeni tamamen teknik. Bir ILS'in değeri ne olursa olsun insan hayatından değerli değildir" şeklinde konuştu. Birdal, Isparta Havaalanı çevresindeki manilerin ILS'in koruma yüzeyini yırttığı için buraya ILS kurulmayacağını belirtti.

 

Birdal, Isparta'daki kazanın ILS cihazının olmamasından kaynaklanmadığının altını bir kez daha çizerek, "Uçağın düştüğü yer ILS'in hizmet vereceği yer değil. İki tane daha ILS olsaydı yine düşen uçağa hizmet veremezdi. Çünkü ILS'ler son yaklaşma zamanında hizmet verirler. Uçak henüz o noktaya gelmemişti. Kazanın ILs cihazıyla uzaktan yakından ilgisi yok" dedi.

 

Esenboğa Havalimanı'nda piste kar kürme aracının olması nedeniyle uçağın iniş yapmadığı haberlerini tamamen gerçekleri yansıtmadığını ifade eden Birdal, konuyu şöyle açıkladı: "Eserboğa'da hizmet veren iki pistimiz var. Bunlardan 03 numaralı sağ pist tamamen açık ve temiz. Sol pist ise karla kaplıydı. Kar kürme araçlarından biri bu temizlik sırasında iki pist arasındaki bağlantı yolundan dönme amacıyla sağ piste gerekenden daha fazla yanaşmıştır. Bu durumda görevli kar kürme aracını telsizle uyarma ve konumunu düzeltmek üzere görüştüğü sırada telsiz kesilmiştir. Bunun üzerine görevlimiz herhangi bir olumsuzluk olmaması için uçağın pas geçmesini istemiştir. Uçak 12.07'de pas geçerek 13 dakika sonra yani 12.20'de inişini gerçekleştirmiştir. Ortada faica olacak bir durum yok. Çünkü uçak piste 4 mil yanaşmasını bile yapmamıştır. Her ihtimale karşı uçağı pas geçiren görevli arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Bu sıkıntının da neden kaynaklandığını araştırıyoruz."

 

Birdal, Atlasjet'e ait uçağın Isparta'da düşmesi sonrası uçak yolculuğunda bir azalmanın olmadığını, tam tersine artışın sürdüğünü söyledi. Birdal, "Kaza sonrası bir kaç gün elbette ki depresyon diyeceğimiz bir dönem olmuştur. Ancak kasım sonunda gerçekleşen kaza sonrası onu takip eden aralık ayında iç hat uçuşları yüzde 6,5 artmıştır" dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.