• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Tekel 17 dakikaa ABT'nin oldu

Tekel 17 dakikaa ABT'nin oldu
Tekel sigaranın özelleştirme ihalesine 1 milyar 720 milyon dolarla en yüksek teklifi British American Tobacco (ABT) verdi ve Tekel'i aldı.

ANKARA -Tekel sigaranın özelleştirme ihalesine 1 milyar 720 milyon dolarla en yüksek teklifi British American Tobacco (ABT) verdi. 4 yatırımcının katıldığı ihale sadece 17 dakika sürdü.

Ankara Hilton Oteli'nde yapılan ihale, komisyon başkanı Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu'nun ihale şartlarını okumasıyla başladı. Bir tur elemesiz, toplam iki tur olarak yapılan kapalı zarf usulü yazılı turlarda en düşük teklifi veren CVCI-Doğan-TÜTSAB Ortak girişim grubu elendi.

 

İhale komisyonu, kalan üç firma ile 1 milyar 660 milyon dolar ve 10 milyon dolar artırım aralığı ile açık artırmaya usulüyle yapılan sözlü turlara geçti. Açık artırmanın ilk turunda LİMAK- PI Turkey LLC ortak girişimi gurubu ihaleden çekildi. İkinci turda BAT 1 milyar 690 milyon dolar, Strand Investment S.AR.L ise 1 milyar 700 milyon ABD doları teklif verdi. Üçüncü turda, BAT teklifini 1 milyar 710 milyon dolara yükseltirken, Stand Invenstment ihaleden çekildiğini açıkladı. İhale Komisyonu Başkanı Ahmet Aksu, BAT'tan teklifini revize etmesini istemesi üzerine, BAT, teklifini 1 milyar 720 milyon dolara çıkararak, ihalede en yüksek teklifi vermiş oldu.

 

İhalenin tamamlanmasının ardından Aksu, ihalenin teknik olarak tamamlandığını, bundan sonra sürecin Rekabet Kurulu'na gideceğini ondan sonra da Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun onayına sunulacağını açıkladı.

 

Üçüncü ihaleye çıkarılan Tekel sigaranın özelleştirme kapsamında 6 fabrika, 3 anonim şirket, 56 yaprak ve 2 tuz işletmesi müdürlüğü ile 39 başmüdürlük satılmış oldu. Tekel'de toplam 15 bin personel çalışıyor.

 

İhale sonrası bir açıklama yapan Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, "Son günlerde Tekel çalışanlarının özelleştirmeye karşı bir takım hassasiyetleri belirdi. Bu konuda idare olarak; olumlu ve yapıcı, çalışanlarımızı mağdur etmeyecek bir yaklaşım içerisinde sorunu çözmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

 

 

ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ

 

 

Tekel'in sigara bölümünün özelleştirilmesi için 2003 yılında yapılan ilk ihalede en yüksek teklifi 1 milyar 150 milyon dolar ile JTI vermiş ama Özelleştirme Yüksek Kurulu, teklifi düşük bularak, ihaleyi iptal etmişti.

 

Başarısızlıkla sonuçlanan ilk ihalenin ardından Tekel sigarada yeniden yapılandırma çalışmasına gidildi. Bazı birimlerin kapatılması ve tütün stoklarının azaltılmasıyla birlikte zarar eden Tekel Sigara, 2006 yılında 1,99 milyon kâr etti. Kâr eden Tekel'in özelleştirilmesi için ikinci kez ihaleye çıkıldı. Marka satışıyla yapılan ihaleye teklif gelmemesi nedeniyle ihale iptal edildi. Tekel için bu kez varlık satışı yöntemi üçüncü kez ihaleye çıkılarak, bugün son teklifler alındı.

 

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.