• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

TAV İzmir turizminden umutlu

TAV İzmir turizminden umutlu
TAV İzmir Genel Müdürü Ömer Vanlı, 2008 yılı yolcu sayısındaki artışı % 10 olarak planladıklarını ancak daha fazlasını beklediklerini bildirdi.

İZMİR- İzmir’in tanıtımı amacıyla oluşturulan Destination İzmir Grubu’nun uluslararası fuarlarda gerçekleştirdiği tanıtım çalışmalarının hızlı sonuç verdiğini, kente özellikle İsviçre ve Hollanda’dan gelen turist sayısının gözle görülür şekilde arttığını söyleyen TAV İzmir Genel Müdürü Ömer Vanlı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda 2008 yılı yolcu sayısındaki artışı % 10 olarak planladıklarını ancak daha fazlasını beklediklerini bildirdi.

 Aralık ayında Kurban Bayramı ve yılbaşı tatillerinin etkisiyle insanların yolculuğa doyduğunu, Ocak ayında İzmir’deki hava trafiğinin geçici durgunluğa girdiğini belirten Vanlı, geçen yılın Ocak ayına göre yolcu sayısında yüzde 15, uçak sayısında ise yüzde 10 düşüş olduğunu kaydetti.

Şubat ayının ise geçen yılın değerlerinin üzerinde başladığını kaydeden Vanlı, bu yıl normal şartlar altında yolcu sayısında yüzde 10’un üzerinde artış beklediklerini ifade etti.

İzmir’in tanıtımı amacıyla uluslararası fuarlarda yoğun bir çalışma gerçekleştiren Destination İzmir Grubu’na destek verdiklerini kaydeden Vanlı, grubun çalıştığı ülkelerden gelen turist sayısının arttığına dikkati çekti.

Çalışmaların sonuçlarını hızla gösterdiğine işaret eden Vanlı, şöyle konuştu:

“Toplam yolcu sayısının düştüğü Ocak ayında tanıtım çalışması yapılan İsviçre’den gelen yolcu sayısı yüzde 26, Hollanda’dan gelenlerde ise yüzde 42 artış oldu. Doğru bir iş yaptığımızı gördük. Bu işin en az üç yıl daha devam etmesi gerekiyor. Tüm Avrupa geçmişte İzmir’i biliyordu ama tanıtımın olmaması ve havalimanı yetersizliği nedeniyle zaman içinde unutulmuş ve diğer merkezler ön plana çıkmış. Tanıtım çalışmasında herşey dahil sistemine yer yok. Turizmin gelişiminden tüm kent yararlansın istiyoruz. Bu kentin özellikle sağlık turizmi ve inanç turizmi alanında büyük potansiyeli var. İncil’de ismi geçen kiliseler bu çevrede. Meryemana Evi’nin yanında İncil’in yazarı Saint John’un mezarı da Efes’te. Bunu Avrupa bilmiyor. Buraya biraz daha yoğunlaşacağız.”

Vanlı, yeni dış hatlar terminali devreye girmeden önce İzmir’den 87 uçuş noktasına 50 şirketle uçuş varken şu anda 118 uçuş noktasına 70 şirketin sefer düzenlediğini belirtirken gelecek dönemde Erzurum, Trabzon gibi Anadolu kentlerinin Avrupa bağlantısını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

İzmir’in tanıtımının devam etmesi halinde tarifeli uçuş sayısının da artacağını kaydeden Vanlı, SunExpress’in Oslo ve Paris’ten seferlere başlamak üzere olduğunu, gelecek yıllarda yeni tarifeli bağlantıların kurulabileceğini kaydetti.

Vanlı, İzmir ve Türkiye’nin son dönemde yüksek oranda yabancı sermaye çektiğini, ancak bunu yeterince değerlendiremediğini kaydederek “İzmir’de yatırımı olan yabancı girişimciler de kentin turizmine katkı sağlayabilir.

Bu yatırımcıların diğer ülkelerdeki üretim tesisleri için destinasyonlar düzenlenebilir. Bunu birçok ülke yapıyor, artık bizim de bu yönde çalışmamız gerekiyor,” dedi.

İzmir’de otel yatırımlarının son dönemde arttığını ancak ihtiyaçların gerisinde kaldığına işaret eden Vanlı “Yatak kapasitesindeki artışı çok zayıf buluyorum. İki yeni büyük otel devreye giriyor, Çeşme’de girişimler var ancak Antalya ile kıyaslanamaz. Çok yetersiz kalıyor. İzmir gibi köklü bir turizm kentinin 5 bin yatak kapasitesi olduğuna inanamıyorum. Bir uçak buraya mecburi iniş yapsa 200 yolcuyu aynı otele koymanız mümkün değil çünkü yer yok. Özellikle fuar zamanlarında misafirlerimizi ağırlayacağımız otel yok,” dedi.

İzmir’in EXPO 2015’i alacağına yürekten inandığını, bu konuda çok arzulu olduklarını, bazı çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Vanlı, EXPO sayesinde İzmir’in dünyadaki gerçek değerinin ortaya çıkacağını söyledi.

EXPO’nun alınması halinde yeni bir havaalanına ihtiyaç olduğu yönündeki ifadelere katılmadığını kaydeden Vanlı, Devlet Hava Meydanları ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde de mevcut havalimanının EXPO için yeterli olabileceği yönünde görüşler ortaya konduğunu söyledi.

Bu konuda asıl açıklamanın DHMİ'ce yapılması gerektiğini kaydeden Vanlı şöyle dedi:

“TAV’ın bu terminali işletme süresi 10 Ocak 2015’te bitiyor. O güne kadar çok rahat hizmet vereceğine inanıyorum ancak bu konuda DHMİ’nin görüşleri doğrultusunda ilaveler yapılabilir, terminal büyütülebilir veya yanına ikincisi yapılabilir. Şahsi inancım bir şey yapılacaksa bunun burada yapılmasının doğru olacağı yönündedir. Çiğli’deki yoğun hava trafiği nedeniyle orada faydalı bir yatırım yapılacağına inanmıyorum.”

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.