• BIST 9795.76
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • Antalya 30 °C

Tatilci engelliler Side'ye geliyor, Manavgat Şelalesi'ne gidemiyor

Tatilci engelliler Side'ye geliyor, Manavgat Şelalesi'ne gidemiyor
Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Emiş Çelik, engellilerin, topluma adapte olması, yasam koşullarının iyileşmesi için Avrupa Birliği(AB) standartlarının şart olduğunu söyledi.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SİDE /MANAVGAT / ANTALYA-
Antalya Manavgat Yürüme Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Emiş Çelik, bir gün her sağlıklı bireyin ''engelli '' olabileceğini söyledi. Emiş Çelik, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde yaptığı açıklamada, engellilerin, topluma adapte olması, yasam koşullarının iyileşmesi için Avrupa Birliği(AB) standartlarının şart olduğunu söyledi.
tatilci-engelliler-.jpg
tatilci-engelliler--001.jpgTurizm şehri Manavgat'ta yürüme, görme, değişik fiziksel engelli turistleri tatile geldiklerini ve turistik pazarlarda alışveriş yaptıklarını görünce imrendiğini vurgulayan Emiş Çelik, '' Bir Avrupalı ve İskandinavyalı yürüme engelli turist 3 bin kilometreden uçarak Side'ye tatile geliyor. Tarihi ve turistik yerleri geziyor. Bizde ise ailelerin bazıları çocuğum engelli '' utancıyla'' evinden dışarı çıkarmıyor. Bir İsveçli, Hollandalı, Danimarkalı, Alman, Belçikalı ve Avusturyalı yürüme engelli turist Side Antik Kentte Apollon Tapınağı, Manavgat Şelalesi, 15 Kilometre uzağımızdaki Seleukeia Antik şehri görmeyen sağlıklı bireyler var. Değil ki engelliler görsün. Halen Manavgat'ta yaşayıpta Manavgat Şelalesi ni görmeyen yürüme engelli kardeşlerimiz var. Bende 35 yıl önce 19 yaşında gelinlik çağımda bahçemizde zeytin toplarken ağaçtan düşerek felçli hale geldim. Yarınların bize ne getireceğini hiç ama hiç bilmiyoruz. Lütfen sağlıklı bireyler, vicdanlarını rahatlatmak için engellilere '' dilenci '' muamelesi yapmasın. '' dedi.

tatilci-engelliler--002.jpgPANDEMİ DE ENGELLİLERİN HAYAT ŞARTLARI DAHA ZORLAŞTI

Pandemi döneminde yürüme engellilerin tekerlekli ve akülü arabalarla evden dışarı çıkmada '' hayat '' şartlarının zorlaştığını anlatan Emiş Çelik, ''Pandemide yürüme engellilerin sosyal hayatın içinde olması çok zor. Covid 19 riski, yürüme engellileri eve mahkum etti. '' diye konuştu.

tatilci-engelliler--004.jpgMİLLETÇE ENGELLİLERE BAKIŞ AÇIMIZI DEĞİŞMEK ZORUNDAYIZ

Özel Manavgat özlem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Okulu Fizyoterapisti, Fedakar Dağ, pandemi döneminde engelli öğrencilerle farklı sosyal aktivitelerin sona erdiğini söyledi. Fizyoterapist Fedakar Dağ, geçen yıl engelli öğrencilerin dengede durma, kendilerine öz güven, dik turma, cesaret ve sosyal adaptasyon etkinlikleri kapsamında Side Sorgun'da bulunan bir at çiftliğinde engelli öğrencileri ata bindirerek atla terapi yaptıklarını kaydetti. Fizyoterapist Dağ, '' Bizde öncelikli olarak tipki Avrupa ülkelerinde olduğu gibi engellilere bakış açımız değişmeli. Mesela Manavgat'ta Bir şehir içi minibüsüne binen bir engelliye şoföre engelli kartını gösterince '' bu adamın hiç engelliye benzer bir hali var mı? diye konuşarak engelli bireyi otobüs içinde rencide edebiliyor. Halen toplumda sadece engelli demek, ' tekerlekli sandalye ile gezen demek anlaşılıyor. 14 çeşit engellilik var. Hale toplumumuzun yüzde 75'i görme engelliler yoluna aracını park ediyor. Ayrıca görme engellinin asasında iki kırmızı çizgi olduğunda '' hem görme hemde işitme '' engelli olduğunu bilmeyen binlerce insan var. Bölgemiz turizm bölgesi bilmek zorundayız. Hatta işitme engelliler için uluslararası işaret dilini bilmek zorundayız. '' şeklinde konuştu.
tatilci-engelliler--006.jpg
tatilci-engelliler--007.jpg

Bu haber toplam 1547 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.