• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 27 °C

Tarsuslu St.Paul İstanbul’da anıldı

Tarsuslu St.Paul İstanbul’da anıldı
Aziz Paul’un Malta’daki yaşamı 2 bin yıl sonra İstanbul’da St. Antuan Katedrali’nde Malta Konsolosluğu’nun ev sahipliğinde düzenlenen pazar ayini ile anıldı

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Hiristiyan dünyasının ilk misyoneri olan Aziz Paul’un Malta’da batan gemiden kurtularak yaşaması 2 bin yıl sonra İstanbul’da St. Antuan (St. Anthony of Padua) Katedrali’nde Malta Konsolosluğu’nun ev sahipliğinde düzenlenen Pazar Ayini ve fotoğraf sergisi ile anıldı.

aziz-paul-22.jpg

Malta’nın İstanbul Başkansolosu Reuben Gauci ile eşi konsolos yardımcısı Olga Gauci ve kızları Alisa Gauci’nin ev sahipliğinde düzenlenen törene yabancı misyon temsilcileri, ile çok sayıda seçkin konuklar katıldı.

aziz-paul-54.jpg

aziz-paul-89.jpg

İstanbul’da bulunan Hıristiyan Afrikalıların çoğunlukta olduğu Pazar ayini St. Antuan Katedrali’nde, orkestra eşliğinde koronun seslendirdiği ilahilerle başladı. Yaklaşık bir saat süren ayin sırasında salonda bulunanlar koro eşliğinde ilahi okudular, tütsü ile kutsandılar ve kutsal sudan içtiler. Böylece Hıristiyan dünyasının en büyük azizlerinden Tarsuslu St.Paul yaklaşık 1000 yıl sonra İstanbul’da anıldı.

reuben-gauchi1.jpg

BAŞKONSOLOS AZİZ PAUL’U ANLATTI

Malta’nın İstanbul Başkansolosu Reuben Gauci yaptığı açılış konuşmasında Aziz Paul’un Tarsus’tan Malta’ya uzanan yaşam hikayesini anlattı. Sergilenen fotoğrafların ise Aziz Paul’un yaşadığı yerleri ve adına yapılan eserleri içerdiğini belirtti. Reuben Gauci Aziz Paul’un MS 60 yılında Malta’da yaşadığını ve anısına bir çok kilise inşa adildiğini belirtti.

aziz-paul1.jpg

rabat-kilise.jpg

Rabattta ST.Paul adına 17.yy’da inşa edilen kilisedeki Yer altı Odası’nın Papa Paul ve Papa Benedict tarafından tarafından ziyaret edildiğini söyledi. Daha sonra ise 1748 yılında heyketraş Pinto tarafından yapılan St. Paul heykeli kiliseye bağışlandığını belirtti.
Malta’nın Valetta şehrindeki St Paul’s Shipwreck Kilisesi’nin Maltalı mimar Girolomo Tasar tarafından 1570 yılında inşa edildiğini bildirdi. Gauci, Maltalı heykeltıraş Melciore Gafa tarafından 1659’da yapılan Aziz Paul heykelinin bu kiliseye konulduğunu söyledi.

reuben-gauchi55.jpg

aziz-paul98.jpg

aziz-paul76.jpg

AZIZ PAUL HAKKINDA

Anadolu’da, Kilikya-Tarsus’da doğan St. Paul Roma vatandaşıydı. Yahudi eğitiminden geçtiği bilenen Paul’un bu eğitimi Yaşlı Gamayel adında birinden aldığı sanılmaktadır. Hristiyanlığın özellikle Yunan ve Roma topraklarında yayılmasına öncülük eden Aziz Paul, hiç bir zaman İsa ile karşılaşma fırsatı bulamadı. Seyahat ettiği 20 yıl boyunca insanlara anlattıklarını mektuplar haline getirdi, bu mektuplar daha sonra İncil'de de yerini buldu. Tarsus’da Musevi ve Roma İmparatorluğu'nun bir ferdi olarak doğdu. Seyahatlerini yürüyerek veya gemiyle yaptı. 20 yılda üç büyük tur yaptı, Kıbrıs, Antalya’nın doğusu dahil, kuzeye Konya’ya kadar gitti. Batı’da Malta dahil İtalya’ya kadar uzandı ve Roma'da öldü.
Aziz Paul bir deniz kazasından kurtularak çıktığı Malta adasında bulunduğu dönemde bazı hastaları iyileştirince onun Aziz olduğu kabul edilir. O dönemde Aziz Paul, Rabat şehrinin bulunduğu yerde bir mağarada kalır. Mağara bugün kutsal bir yerdir ve.Aziz Paul Kilisesi mağara üzerine inşa edildi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.