• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 21 °C

Tarihi yaşatmak için nehre pilav döktüler

Tarihi yaşatmak için nehre pilav döktüler
Edirne Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Sultan 2. Bayezid Külliyesi aşçısı Aşçı Yahya Baba'yı düzenlenen törenle andı

EDİRNE, Edirne Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Sultan 2. Bayezid Külliyesi aşçısı Aşçı Yahya Baba'yı düzenlenen törenle andı. Yahya Baba'nın tarihte artan pirinç tanelerini balıklara verdiği gibi aşçılık bölümü öğrencileri de nehre pilav döktü.

-nehre-pilav-doktuler.jpeg

Edirne'de aşçılık öğrencileri 15. yüzyılda yaşayan, Sultan 2. Bayezid Külliyesi aşçısı Aşçı Yahya Baba'yı mezarı başında düzenlenen törenle andı.-nehre-pilav-doktuler-001.jpeg

Külliyenin yanındaki Yahya Baba'nın mezarının bulunduğu alana beyaz önlükleriyle gelen Edirne Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi aşçılık öğrencileri anmaya katılanlara pilav, ayran, zerde ve Osmanlı şerbeti ikram etti. Aşçı Yahya Baba için dua edilmesinin ardından, Yahya Baba'nın hayatı anlatıldı. 

-nehre-pilav-doktuler-002.jpeg

Edirne Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, burada yaptığı konuşmada, Ahilik teşkilatından eli ve gönlü cömert insanların yetiştiğini belirterek, "Bizlere de cömertlikleri ve temiz kalplilikleriyle yol gösteriyor. Bunlar bizim medeniyet kodlarımızda var. İşini severek ve hakkıyla yapmak bizim irfan geleneğimiz. Hangi mesleği yaparsak yapalım ancak insanları doyuran insanlar daha çok sevap alıyor. Fırıncılar, lokantacılar ve aşçılar bunların başındadır. Karşılık beklemeden, özveriyle işine sevgisini katan insanların yemekleri daha lezzetli olur. Bu vesileyle Aşçı Yahya Baba'yı rahmetle anıyoruz" dedi. 

-nehre-pilav-doktuler-003.jpeg

Edirne Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Şeref Uz da anma programıyla birlikte aşçılık bölümü öğrencilerine önlük giyme etkinliği düzenlediklerini, bu etkinliğe de "Aşçı Yahya Baba Anma ve Önlük Giyme" adı verdiklerini söyledi. 

-nehre-pilav-doktuler-004.jpeg

Öğrencilerin Aşçı Yahya Baba'yı örnek alarak yemeklerini yapacağını belirten Uz, "Buradaki amacımız öğrencilerimizin önlüklerini giymek suretiyle motivasyonlarını artırmaktır. Aşçı Yahya Baba, her gün yemek dağıtımından sonra artan pilavı Tunca Nehri'nden balıklarına dökermiş. Biz de öğrencilerimizle bu anı oluşturarak tarihi yaşatmaya devam ediyoruz" dedi. 

-nehre-pilav-doktuler-005.jpeg

Konuşmaların ardından törene katılanlar Tunca Nehri kenarındaki sedde üzerinden yürüyerek Yalnızgöz Köprüsü'ne geldi. Aşçı adayları öğrenciler ve törene katılanlar kazandaki pilavı tahta kaşıkla nehre serpti. 

-nehre-pilav-doktuler-006.jpeg

Aşçılık bölümü öğrencisi İrfan Metehan Bakır, Yahya Baba'yı yad ettiklerini belirterek "Biz de onun gibi yaptığı pilavlardan artan pirinç tanelerini nehre balıkların beslenmesi için döktük" dedi. 

-nehre-pilav-doktuler-007.jpeg

Aşçılık bölümü öğrencisi Talha Emir Kar da tarihi anma töreniyle yaşattıklarını belirterek, etkinliği gelenekselleştireceklerini söyledi

-nehre-pilav-doktuler-008.jpeg

-nehre-pilav-doktuler-009.jpeg

-nehre-pilav-doktuler-010.jpeg

-nehre-pilav-doktuler-011.jpeg

Kaynak: Hürriyet
Bu haber toplam 1365 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.