• BIST 9548.09
  • Altın 2490.038
  • Dolar 32.5015
  • Euro 34.5457
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 18 °C

Tarihi Selçuklu Köprüsü üzerine beton köprü yapıldı

Tarihi Selçuklu Köprüsü üzerine beton köprü yapıldı
Selçuklu şaheseri Kemer Köprüsü üzerine karayollarının beton köprü yapması hem tarihe ihanet ve görüntü kirliliği oluşturuyor. Jeep safariye çıkan turistlere karşı ülkemizi küçük düşürüyor.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ANTALYA - Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat döneminde yapılan Selçuklu Kemer Köprüsü üzerine yapılan beton köprü "yabancı turistlere karşı ülkemizi küçük düşürüyor" denilerek tepkilere yol açtı. Konya –Alanya ulaşımını sağlamak için 13'ncü yüzyılda yapılan köprü Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde yer alıyor. Umutlu Köyü sınırları içindeki Selçuklu şaheseri Kemer Köprüsü üzerine karayollarının beton köprü yapması hem tarihe ihanet ve görüntü kirliliği oluşturuyor. Turist Rehberi İlkay Özen, “Köprünün izlerinin ve kitabesinin kaybedilmesi bizi turistlere karşı mahçup ediyor. Selçuklu şaheseri alan Kemer Köprü kurtarılarak restore edilmelidir” dedi.

tarihi-selcuklu-koprusu.jpg

SİVRİ KEMLERLİ ZARİF BİR KÖPRÜ
Turist Rehberi İlkay Özen, Güney-doğu kuzey-batı yönünde uzanan köprü, Alara Çayı’nı aşan ve bir kanyonun karşılıklı iki yakasındaki kaya formasyonları üzerine oturtulmuş takribi 15 metre açıklığındaki bir sivri kemer gözünden ibarettir; güney cephesinin doğu kanadında tahfif işlevi gören yuvarlak kemerli küçük bir gözün olduğunu söyledi.

Köprünün düzgün kesme taş örgülü kemer ayakları ile sivri kemer profili günümüze ulaşabilmek ile birlikte, tabliyesi zamanla bütünüyle ortadan kalkmıştır.

tarihi-selcuklu-koprusu-001.jpgKİTABESİ BİLE YOK EDİLDİ
Halen, üzerine sonradan ilâve olunan beton bir yol ile ulaşım sağlanmaktadır. Köprünün kitâbesi yoktur. Cumhuriyet döneminde Selçuklu eseri üzerine beton köprü yapmak jeep safari turlarıyla çıktığımız Toroslardaki Selçuklu eserlerini tanıma turlarında bizi Alman, İngiliz, Hollandalı, Belçikalı ve İskandinav ülke turistlerine mahçup düşürüyor.

SELÇUKLU ESERLERI KORUMAYA ALıNMALıDıR
Vakıflar Genel Müdürlüğü Kemer Köprüyü restore edilmeli. 35 yıl önce yapılan beton köprü yıkılarak Selçuklu şaheseri alan Kemer Köprü kurtarılarak restore edilmeli. Alanya Anadolu Selçuklu Devleti'nin kışlık başkenti olduğu için bölgede çok sayıda Selçuklu eseri var. Kargıhan, Alarahan, Alaaddin Köprüsü, Alaaddin Cami, Alara Kalesi ve Ali Köprüsü bulunmakta. Selçuklu turlarına Avrupalı turistler yoğun ilgi gösteriyor. '' diye konuştu.

Bu haber toplam 3383 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.