• BIST 8978.78
  • Altın 2299.339
  • Dolar 32.3241
  • Euro 35.0678
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Tarihi İpek Yolu trekking etabı çalışması tamamlandı

Tarihi İpek Yolu trekking etabı çalışması tamamlandı
Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın geçtiği Beyşehir sınırına kadar devam edecek tarihi yolun Oymapınar bölgesi etabı keşif ve rota çalışması yapıldı.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ANTALYA-
Antalya Manavgat Kaymakamlığı ve Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) işbirliği projelendirilen ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) nın desteği ile yapılan Tarihi İpek Yolu Trekking etabı tamamlandı.
Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Manavgat’tan geçtiği tarihi kervan yolu ihalesini alan firma rotayı oluşturmak amacıyla keşif ve rota çalışmalarını sürdürüyor. Manavgat’ın Karakaya Mahallesinden başlayarak Beyşehir sınırına kadar devam edecek tarihi yolun Oymapınar bölgesi etabı keşif ve rota çalışması gerçekleştirildi.

tarihi-ipek-yolu-trekking-etab-004.jpgOymapınar bölgesi etabı keşif ve rota çalışmasına Manavgat Kaymakamı Dr. Mustafa Yiğit, MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Süleyman Karakaya, MATSO yönetim kurulu üyeleri ve ihaleyi alan Netrevart firması yetkileri ile akademisyenler katıldı.

tarihi-ipek-yolu-trekking-etab.jpg
tarihi-ipek-yolu-trekking-etab-005.jpgDOĞASEVERLER VE TREKKİNCİLER TARAFINDAN İLGİ GÖRECEK

Keşif ve rota çalışmaları kapsamında gerçekleşen yürüyüş Manavgat Barajının al kısmında bulunan hayvanat bahçesi bölgesinden başladı. Oymapınar girişinde bulunan Iğrışlar mevkiinden kuzey batıya doğru doğal güzellikleri ve yeşil ormanların içinden geçilerek Kirse mevkiine ulaşıldı. Kirse mevkiinden geçilerek tüm bölgenin görülebildiği manzarası ile hayran bırakan Sürmeşe Seyir Terasında mola verildi. Sürmeşe bölgesinden doğuya doğru hareket edilen rota Oymapınar’ın kuzeyinde bulunan su kemerlerinin bulunduğu bölgede sona erdi. Yaklaşık 12 km den oluşan etabın doğaseverler ve trekkingciler tarafından yoğun ilgi görmesi bekleniyor.

tarihi-ipek-yolu-trekking-etab-001.jpgKAYMAKAM: TURİZM İÇİN İYİ BİR ALTERNATİF OLACAK

Manavgat Kaymakamı Dr. Mustafa Yiğit, Manavgat’ta alternatif turizmi geliştirmek için çok fazla seçeneklerin olduğunu belirterek bunlardan birisinin de Manavgat Kaymakamlığı ve MATSO iş birliği ile gerçekleştirdikleri tarihi kervan yolunu projesinin alternatif turizme kazandırmak olduğunu söyledi.

Günümüzde bir taraftan virüsle mücadele edildiğini diğer taraftan turizmde sıkıntılar yaşandığını kaydeden Kaymakam Yiğit, yolun turizm için iyi bir alternatif olacağını vurguladı.

Tarihi Kervan yolunun tarihten bu güne önemli bir güzergahı temsil ettiğini ifade eden Yiğit, “ Selçuklu Sultanı Alaaddin KeyKubat’ın Alanya’dan Beyşehir’deki yazlık sarayına giderken bu güzerhanı kullanıyordu. Önemli bir bölümü Manavgat sınırları içerisinde kalıyor. Bu yol üzerinde çok değerli hanlar, çeşmeler, yerleşim yerleri, mabetler yollar bulunuyor. Tabi bu mabetler geçmişin yapısına göre değişiyor. Zaman zaman cami zaman da kilise olabiliyor” dedi.

Bu yol hem doğaseverler hem de tarihi alanları keşfetmek isteyenler için iyi bir seçenek olacağını düşündüklerini söyleyen Kaymakam Yiğit, “ Bizim yapmış olduğumuz projede bunun belirlenmesi ortaya çıkarılması işaretlenmesi nihayetinde tanıtılması maksadıyla yapılmış bir projedir. Tüm doğaseverleri burada görmek isteriz. MATSO ve projede yer alan herkese teşekkür eder doğaseverleri buraya bekliyoruz” diye konuştu.

tarihi-ipek-yolu-trekking-etab-002.jpgBAŞKAN BOZTAŞ; TÜRKİYE’NİN SAYILI ROTALARINDAN BİRİSİ OLMASINI BEKLİYORUZ

MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Kaymakam Dr. Mustafa Yiğit ile birlikte tarihi kervan yolunun Oymapınar etabı yürüyüşüne katıldıklarını belirterek çok güzel bir etabı yürüdüklerini söyledi. Başkan Boztaş, “Manavgat Barajı, Oymapınar Barajı ve Side Sahilleri manzaralarının çok güzel göründüğü bir güzergahta yürüdük. Doğal güzellikler ve tarihi eserleri de içinde barındıran çok güzel bir rota. Türkiye’nin sayılı rotalarından birisi olmasını bekliyoruz. Yolumuzdaki tüm rotlarımızın tamamlanınca alternatif turizm, doğa sporları ve trekking turizmine güzel bir alternatif ortaya çıkacak. Kazandıracağımız bu yolun turizmimize bölgemize ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yol eşsiz manzarasıyla, hem de tarihi yanıyla turizm, doğa sporları ve trekking turizmi açısından çok önemli bir kazanım olacaktır. Tarihin gün yüzüne çıkmasının yanı sıra bölge ekonomisi ve ticaretine katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

tarihi-ipek-yolu-trekking-etab-003.jpgOYMAPINAR ETABI EŞSİZ MANZARASIYLA VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ İLE İYİ BİR KAZANIM OLACAK

Pamukkale Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Emin Öztop ise yürüdükleri rotanın kervan yolundaki özel rotalardan birisi olacağını belirterek doğal güzellikleri ve eşsiz manzarasıyla iyi bir kazanım olduğu söyledi. Kervan yolu rota çalışmalarını süreceklerini kaydeden Öztop, Manavgat’a farklı branşları da içinde barındıran tarihi ve çok güzel yürüyüş rotası kazandıracaklarını söyledi.

Bu haber toplam 1676 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.