• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Sütlü sarma dolma yediniz mi?

Sütlü sarma dolma yediniz mi?
Anadolunun lezzet ustalarının 24 Nisan’da İstanbul Caddebostan'daki buluşmasında Kastamonu'nun Kelle ve Sütlü Sarması tanıtılacak

Özkan Altıntaş-Türkiye Turizm


İSTANBUL- İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Halk Mutfağı Derneği, Tüm Aşçılar Federasyonu-TAF işbirliğinde 24-27 Nisan’da Caddebostan sahilinde  düzenlenenen ‘Sofradaki Anadolu’ şenliğine Türk mutfağının 18 ildeki temsilcileri katılıyor.
Anadolu kültür birikimini mutfak başlığı altında sunmak ve mutfak kültürünü 2010 Dünya Kültür Başkenti  seçilen İstanbul’da İstanbullularla buluşturmayı amaçlayan etkinliğin en cazip yönü ise yıllarca Osmanlı Sarayı’na yemek sunan Kastamonu mutfağı oluşturuyor. Kastamonu’nun geleneksel lezzeti “Kelle” ve “Sütlü Sarması” lezzetseverlerle buluşacak.

Sofradaki Anadolu, geleneksel lezzetler buluşmasına valilikler, belediyeler, yerel mutfak temsilcileri, geleneksel üretim yapan yerel kuruluşlar, profesyonel aşçılar, yeren ürün imalatçıları, yerel ürün tedarikçileri, denetimciler ve yönetenler, gıda ve tarım sektörü temsilcileri, organik tarım üreticileri, seyahat acenteleri, rehberler ve otelcilerin katılacağı etkinlikte Anadolu’nun keşfedilmemiş lezzetleri gün yüzüne çıkarılacak.

KASTAMONU’NUN ‘KELLE’Sİ VE ‘SÜTLÜ SARMASI’
Kastamonu mutfağının tanıtımında valilik, belediye başkanlığı, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Kastamonulular Derneği yöreye özel ürünleri sergilerken mutfağı ise Güler Osmanlı Mutfağı temsil edecek. Güler Osmanlı Mutfağı, kastamonu'nun geleneksel lezzetleri olan Banduma, Kelle, Sütlü Sarma ile şenlikte yer alacak.



Kelle
Kemikli dana sırtı ağzına kadar su dolu tencereye atılarak  kısık ateşte bir saat kadar çözülene kadar kaynatılır. Etin çözülen lifleri birer birer ayrılır. Ayrı bir kapta da dana dili aynı şekilde kaynatılır. Dilin zarı temizlenir. İki karışım küçük parçalar halinde doğranır. Daha önce kaynatılan et  suyunun içine et ve dil parçaları konulur. Sarımsak ve tuz ilave edilerek tekrar kaynamaya bırakılır. Yaklaşık bir saat kaynayan karışım, daha sonra  derin yemek tabaklarına alınır. Tencerede kaynatılan sudan alınarak  üzerini kapatana kadar su eklenir ve soğumaya bırakılır. Su jöle kıvamına gelinceye kadar yaklaşık 12 saat bekletilir. Ondar sonra servise sunulur.



Kastamonu Sütlü Sarma
Bir adı kabalak olan yer yaprağının saplarını ayıklayıp yıkadıktan sonra büyük bir tencere çok pişirmeden haşlanır.  Kıyma, soğan, su, yağ, baharatler ve maydanozun hepsini harmanlayıp dolmanın  içi hazırlanır. Önceden haşlanmış olan yapraklara sarma işlemi yapılıp tencereye dizilir. Bir litre su eklenerek kısık ateşte 45 dakika pişirilir. Daha sonra süt eklenir ve 15 daekika daha aynı ayarda pişirdikten sonra üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir ve servis yapılır.
Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.