• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Suruç'ta canlı bombalı saldırısı

Suruç'ta canlı bombalı saldırısı
Parça tesirli bombayla gerçekleştirildiği sanılan canlı bombanın yaptığı saldırıda 28 kişi hayatını kaybetti, en az 100 yaralı var.

SURUÇ- Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde korkunç saldırı... Parça tesirli bombayla gerçekleştirildiği sanılan saldırıda 28 kişi hayatını kaybetti, en az 100 yaralı var. Patlamayı bir intihar bombacısının gerçekleştirdiği resmi kaynaklarca doğrulandı. Ancak henüz doğrulanmayan bir bilgiye göre saldırıyı 18 yaşındaki IŞİD sempatizanı bir kadın grubun arasına karışarak gerçekleştirdi.Saldırı sonrası korkunç görüntüler ortaya çıktı. Saldırıya bir canlı bombanın yol açmış olabileceği de belirtiliyor. Bölgeye Diyarbakır'dan çok sayıda kara ve hava ambulansı sevk edildi. Saldırıda IŞİD ihtimali değerlendiriliyor. Suruç Kaymakamı patlamaya 'intihar bombacısının' yol açtığı ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

suruc2.jpg

Suruç Belediyesi'nin araçlarından ise vatandaşların çay bahçesi çevresini boşaltması istendi "İkinci bomba olabilir" anonsu yapıldı.
Şanlıurfa Suruç İlçesi'ndeki Amara Kültür Merkezi önündeki bahçede saat 11.45 sularında büyük bir patlama meydana geldi. Olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. İçişleri Bakanlığı'nın açıklmasına göre 28 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda en az 100 yaralı var.

suruc11.jpg
Patlamadan önceki son fotoğraf sosyal medyada paylaşıldı

Kobani'ye geçmek için dün İstanbul'dan Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine giden Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 genç Amara Kültür Merkezi'nde konaklıyordu.Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu öncülüğünde yaklaşık 300 kişi bu Sabah 09.00 sıralarında Amara Kültür Merkezi bahçesinde toplandı. Burada toplu kahvaltı yapan grup, basın toplantısının ardından saat 12.00 sıralarında, Suruç’un karşısında bulunan Suriye’nin Kobani kentine gitmek üzere, sadece özel izinle geçiş yapılan Mürşitpınar Sınır Kapısı’na doğru yürüyüşe geçmeyi planlıyorlardı. Ancak korkunç patlama Suruç'u yangın yerine çevirdi. Güvenlik güçleri saldırı sonra çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Bölgeye Diyarbakır'dan çok sayıda kara ve hava ambulansı sevk edildi.

suruc16.jpg

suruc-oyun.jpg

ÇOCUKLARA OYUNCAK GÖTÜRÜYORLARDI
Patlama sonrası olay yeri adeta cehenneme dönerken ceset parçalarının etrafa saçıldığı görüldü. Bölgeden gelen fotoğraflarda Türkiye'nin değişik illerinden giden grup üyelerinin Kobani'deki çocuklara oyuncak götürdüğü görüldü. Şiddetli patlama esnasında Kobanili çocuklar için toplanan youncakların da etrafa saçıldığı görüldü.

suruc12.jpg

BASIN TOPLANTISI YAPILACAKTI
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu mensuplarının ’Kobani’nin yeniden inşası’ konusunda basın açıklaması yapmaya hazırlandığı sırada, büyük bir patlama meydana geldi.

suruc4.jpg

İNTİHAR SALDIRISI İHTİMALİ VAR
Şanlıurfa Suruç'ta en az 27 kişinin yaşamını yitirdiği, 100 kişinin yarandığı saldırının ardından Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, İl Jandarma Komutanı Albay Selman Kömürcü de patlama yerine gelerek çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, patlamada intihar saldırısı ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
Yaralılar ile ölenlerin cesetleri Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken, yaralılardan durumu ağır olanlar ise Şanlıurfa’daki hastanelere sevkedildi. İlçede yaralılar için kan anonsları yapıldı. Çalışmalar sürerken, saat 13.30 itibarıyla çay bahçesinde hastane morguna kaldırılmayı bekleyen cesetlerin bulunduğu görüldü.

İKİNCİ BOMBA İHTİMALİ
Suruç Belediyesi’ne ait araçlardan Türkçe ve Kürtçe "İkinci bomba ihtimali var" denilerek halkın patlamanın meydana geldiği çay bahçesi çevresinden uzaklaşması istendi.
Bu arada Kobani’deki patlamanın Suruç’taki patlamayla birlikte eş zamanlı olarak meydana geldiği belirtildi.

suruc5.jpg

ANKARA'DA KRİZ MASASI KURULDU
Korkunç saldırı sonrası Başbakanlıkta kriz masası kuruldu. Olayı yakından takip eden Başbakan Davutoğlu ilk bilgileri Bakan Sabahattin Öztürk'ten aldı. Davutoğlu'nun talimatı üzerine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Sabahattin Öztürk ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bölgeye gidiyor.

PARÇA TESİRLİ BOMBA
Patlamaya parça tesirli bombanın yol açtığı belirtiliyor. Patlamanın bahçenin girişinde gerçekleştiği öğrenildi. Saldırıya bir canlı bombanın yol açmış olduğu ihtimali de değerlendiriliyor.

PATLAMA YERİNDE KARGAŞA
Patlamanın şiddetiyle bölgeye akın eden çok sayıda vatandaş, kurtarma çalışmalarının güçlükle sürdürülmesine yolaçtı. Bu nedenle polis bölgede toplananları uzaklaştırmak için büyük çaba harcıyor. Şanlıurfa kent merkezinden de ilçeye takviye polis ekipleri sevkedildi. Çevre il ve ilçelerden ambulanslar bölgeye gönderilirken, Diyarbakır’dan da ambulans helikopter ilçeye sevkedildi.
Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu öncülüğünde yaklaşık 300 kişi bu sabah 09.00 sıralarında Amara Kültür Merkezi bahçesinde toplandı. Burada toplu kahvaltı yapan grup, basın toplantısının ardından saat 12.00 sıralarında, Suruç’un karşısında bulunan Suriye’nin Kobani kentine gitmek üzere, sadece özen izinle geçiş yapılan Mürşitpınar Sınır Kapısı’na doğru yürüyüşe geçmeyi planladıkları ifade edildi.
Güneş anlamına gelen Amara Kültür Merkezi, DBP’li Belediye öncülüğünde ilçe halkının desteğiyle kuruldu. Burada el işi ve beceri kursları düzenlenip toplantılar yapılıyor.

Kobani'nin yeniden inşa çalışmalarına katılmak üzere İstanbul'dan Urfa'nın Suruç ilçesine gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi 300 gencin konakladığı Amara Kültür Merkezi'nde 11.45 sıralarında patlama meydana geldi. Patlamada ilk belirlemelere göre 28 kişinin hayatını kaybettiği, 100'e yakın kişinin de yaralandığı bildirildi. Yaralılar arasında durumu ağır olanlar da var.

PATLAMA, AÇIKLAMA SIRASINDA MEYDANA GELDİ
Şanlıurfa DBP İl Başkanı İsmail Kaplan, Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada, patlamanın Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun Amara Kültür Merkezi önünde açıklama yaptığı sırada gerçekleştiğini söyledi.

Kaplan, olayın intihar saldırısı olduğunu tahmin ettiklerini ve şüphelinin cesedinin de olay yerinde bulunduğunu belirtti.

ÖLENLERİN BİRÇOĞU SGDF ÜYESİ
Patlamada hayatını kaybedenlerin birçoğunun, İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır'ın da içinde olduğu çok sayıda ilden Suruç'a gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri olduğu belirtiliyor.
Olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildi. Diyarbakır'dan da çok sayıda kara ve hava ambulansı olay yerine doğru yola çıktı.

DBP İLÇE YÖNETİCİSİ: OLAY İNTİHAR SALDIRISI
DBP Suruç İlçe Yöneticisi İlyas Bozkurt, "Olay, bir intihar saldırganının üzerindeki bombaları patlatması şeklinde gerçekleşti." dedi. Canlı bombanın IŞİD mensubu olduğu öne sürülüyor.

EMNİYET MÜDÜRÜ OLAY YERİNDE
Şanlıurfa kent merkezinden Suruç'a polis ekipleri sevk edildi. Şanlıurfa Emniyet Müdürü de şu an patlamanın olduğu yerde, olay yerini inceliyor.
Patlamanın olduğu bölgedeki binaların camları kırıldı, binalarda maddi hasar var.

PATLAMA YERİNDE KARGAŞA
Patlamanın şiddetiyle bölgeye akın eden çok sayıda vatandaş, kurtarma çalışmalarının güçlükle sürdürülmesine yol açtı. Bu nedenle polis bölgede toplananları uzaklaştırmak için büyük çaba harcıyor. Şanlıurfa kent merkezinden de ilçeye takviye polis ekipleri sevk edildi.

YARALILAR İÇİN KAN ARANIYOR
CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Suruç'taki patlamada yaralananlar için Suruç Devlet Hastanesi'nde kan ihtiyacı olduğunu Twitter'dan duyurdu.

KADİR ERGÜN - GÖRGÜ TANIĞI: "Saat 12 sıralarından oldu. Olay yerine 100 metre uzaklıktaydım. Cenazeler hep paramparça olmuştu. Kelimelerle ifade etmek çok zor. İlk saldırı kültür merkezinde yapıldı. En az 15 cenaze var olay yerinde bekliyor. Kan ihtiyacımız var. Aşırı bir kan ihtiyacımız var. Suruç halkına çağrı yapılıyor. Herkes kan vermeye çağrılıyor. İkinci bir patlama olması ihtimali var."

ESP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÇELEBİ: İKİ AYRI SALDIRI OLASILIĞI VAR
Habertürk'e konuşan ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi yaptığı açıklamada, "Bu saldırıyı kınıyoruz. 350 genç arkadaş dün Türkiye'nin farklı yerlerinden Kobani'nin inşaası için Suruç'a yola çıktılar. Şu anda bize gelen fakat doğrulanmamış verilere göre iki ayrı saldırıdan bahsediliyor. Yaralıların durumunun çok ciddi olduğunu duyuyoruz. Bu saldırılar demokrasiye, Kobani'deki inşaaya yapılmıştır. Bazı karanlık güçler Suruç'ta bir katliama yol açmışlardır." dedi.

PATLAMADAN HEMEN ÖNCE ÇEKİLEN SON KARE
Şanlıurfa Suruç İlçesi'ndeki patlamadan hemen önce çekilen bir kare fotoğraf sosyal medyada paylaşıldı.

AMARA KÜLTÜR MERKEZİ HAKKINDA...
Güneş anlamına gelen Amara Kültür Merkezi, DBP'li Belediye öncülüğünde ilçe halkının desteğiyle kuruldu. Amara Kültür Merkezi, bölge halkının çeşitli kurslar aldığı ve yoğun olarak rağbet gören bir yer olarak biliniyor.

Hürriyet, Milliyet, BBC, AP, Al Jazeera
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.