• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 20 °C

Siem Reap-Angkor Havaalanı Çin desteğiyle açıldı

Siem Reap-Angkor Havaalanı Çin desteğiyle açıldı
Kamboçya'nın en yeni ve en büyük havalimanı, UNESCO listesindeki Angkor'a açılan kapı Siem Reap'te açılıyor

SİEM REAP / KAMBOÇYA - Çin tarafından Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında yaklaşık 1,1 milyar dolar maliyetle finanse edilen Siem Reap-Angkor Uluslararası Havaalanı UNESCO listesindeki Angkor Arkeolojik Kompleksi'nin ana kapısı oldu. Siem Reap eyaletinde bulunan UNESCO listesindeki ‘Angor Vat” olarak bilinen Angkor Arkeoloji Parkı, Kamboçya'nın en ünlü yerlerinden biridir.

Angkor Vat, Kamboçya'nın Siem Reap kentinin 6 km. kuzeyindeki Angkor antik şehrinde 1115-1145 yıllarında Kral II. Suryavarman tarafından yaptırılmış dev bir tapınak şehirdir. Khmer mimarisinin en önemli örneklerinden birisidir ve Kamboçya ile özdeşleşmiştir; ülkenin ulusal bayrağının üstünde de betimlenmektedir.

angor-vat.jpgANGKOR VAT’ıN ANA KAPıSı OLDU

Çin tarafından finanse edilen Siem Reap-Angkor Uluslararası Havaalanı, artık ülkenin en popüler turistik yerlerinden biri olan UNESCO listesindeki Angkor Arkeolojik Kompleksi'nin ana kapısı oldu.
Tayland'ın Bangkok Havayolları tarafından gerçekleştirilen bir uçuş, koruma altındaki Angor Vat alanından yaklaşık 40 kilometre uzakta bulunan yeni havaalanına ilk inen uçuş oldu.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği tarafından belirlenen SAI kodunu kullanarak, ilk kez 1932'de açılan ve Angkor kompleksinden yalnızca birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Siem Reap Uluslararası Havalimanı'nın (REP) yerini alıyor.

siem-reap-angkor-havaalani.jpg

ÇIN 1,1 MILYAR DOLARLA FINANSE ETTI

Çin tarafından Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında yaklaşık 1,1 milyar dolar maliyetle finanse edilen yeni havaalanı, başlangıçta yılda 7 milyon yolcuya (REP'den 2 milyon daha fazla) hizmet verecek şekilde tasarlandı ve 3.600 metre uzunluğunda bir piste sahip.

Kamboçya'daki Çin Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ofisi'ne göre, bu, Çinli şirketler tarafından “Yap-İşlet-Devret” modeliyle inşa edilen ilk yurt dışı uluslararası havaalanıdır ve Yunnan Havacılık Endüstrisi Yatırım Grubu tarafından işletilip yönetilmektedir. “4E havaalanı” olarak adlandırılan bu havaalanı, küresel uzun mesafeli rotalarda kullanılanların çoğu da dahil olmak üzere daha büyük ticari uçakları barındırabilir.


KAMBOÇYA MIMARISI TARZıNDA YAPıLDı
İnşaat, bildirildiğine göre geleneksel Kamboçya mimarisi tarzından ilham alan havalimanı tasarımıyla 2020 yılında başladı. Resmi havaalanı web sitesi, yeni tesisteki mevcut hizmetler, mağazalar ve restoranlar hakkında çok az bilgi sunuyor, ancak kalkış ve varış uçuşlarının tam programını sunuyor.

Siem Reap eyaletinde bulunan UNESCO listesindeki Angkor Arkeoloji Parkı, Kamboçya'nın en ünlü yerlerinden biridir.

KAMBOÇYA'NıN TOPARLANAN TURIZM PAZARı

Kamboçya Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan son veriler, ülkenin 2023 yılının ilk sekiz ayında 3,5 milyon uluslararası turist aldığını ortaya koyuyor.

Bu, geçen yılın aynı dönemine göre %250,8'lik bir artışa karşılık, ülkenin salgın nedeniyle sınırlarını kapatmasından önceki 2019'a göre %19,7'lik bir düşüş. Kamboçya, Kovid giriş kısıtlamalarını gevşetti ve Mart 2022'de turistlere yeniden açıldı. Bakanlık, ülkenin bu yıl sonuna kadar yaklaşık 4,5 ila beş milyon uluslararası turist alma yolunda ilerlediğini söyledi.

Bu ziyaretçilerin çoğu, UNESCO’ya göre Güneydoğu Asya'nın en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Angkor kompleksini deneyimlemek için Siem Reap'e gidiyor. 400 kilometrekarelik bir alana yayılan park, 9. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar Khmer İmparatorluğu'nun farklı başkentlerinin kalıntılarını içeriyor. Turist trafiğinin büyük bir kısmını Angkor Wat, Angkor Thom ve Bayon gibi çok az sayıda alan alıyor.

Bu haber toplam 777 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.