• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C
  • Antalya 25 °C

Side 5 aşamada kültür turizmin dünya markası oldu

Side 5 aşamada kültür turizmin dünya markası oldu
Side Antik Kent'te ilk kültür, tarih ve arkeolojik varlıklar turizmi 1965 yılında Side Selimiye Mahallesinde yaşayan Giritlilerin turistleri evde misafir etmesi ile başladı

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA -
Yaklaşık 7 asır hiç bir yerleşimin olmadığı dünyaca ünlü tarihi ören yeri Side Antik Kent 5 aşamada kültür turizminde dünya markası oldu. 76 yıl önce 1947'de İzmir Efes'den sonra ülkede ikinci kazı çalışmasının yapıldığı tarihi ören yeri Side Antik Kent'te ilk kültür, tarih ve arkeolojik varlıklar turizmi 1965 yılında Side Selimiye Mahallesinde yaşayan Giritlilerin turistleri evde misafir etmesi ile başladı

side-antik-kent-007.jpgİngiltere, Almanya, ABD, Kanada ve Avrupa ülkelerinden gelen kültür ve arkeolojik varlık turizmi tutkunu turistlerin talebi çoğalınca Sideliler evlerini belirli bir süre sonra pansiyonculuk turizmine açtı. Side Antik Kentte 76 yıl önce Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfit Mansel ve öğrencisi Prof. Dr. Jale İnan'ın tarihi ören yerinde gün yüzüne çıkardıkları Helenistik ve Roma dönemi başta heykel ve arkeolojik varlıkların bilimsel yayınları ABD, Almanya, ingiltere ve bazı Avrupa ülkelerinde Side'nin tanınmasını sağladı.

side-antik-kent-008.jpgSide Antik Kent İn hem kültür ve deniz, kum ve güneş turizminde sağlanmasını ise 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın birinci ve ikinci başbakanlığı döneminde ailecek sık sık Side'ye gelmesi ile başladı. Başta Almanya, Hollanda, Belçika, ve Lüksemburg, ve Avrupa Birliği(AB) ülkeleri ,Avrupa İskandinavya, Baltık ülkeleri ve Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Avrupa pazarında Manavgattaki tüm oteller ve Turizm Bölgelerinin satışları ''Side Markası'' ile satılıyor.

side-antik-kent-009.jpgSide Antik Kent'in üçüncü aşamada dünya markası olması ise dönemin Side Belediye Başkanı Osman Delikkulak 'ın 2006 yılında ABD uzay üssü NASA'nın dünyada en güzel güneş tutulmasının Side'de gözleneceği üzerine Nasa ekibini Side'ye davet ederek Apollon Tapınağı ile Side Antik Tiyatro Da çekilen ''tam güneş tutulması'' fotoğraflarının Reuters, AP, AFT, BBC ve CNN international gibi kanallarında yayılması ile oldu.
side-antik-kent-.jpg

Dördüncü aşama ise Dönemi eski Side Belediye Başkanı Abdulkadir Uçar In turistlerin kaldığı otelden , tarihi ören yerinde bulunan Helenistik, Roma ve Bizans dönemi eserlerini görmesi için yaklaşık 10 kilometrelik Side Turizm Yolu ve tarihi ören yerinde bulunanan eserleri restorasyonun eski başkan Abdulkadir Uçar ile dönemi eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile protokol yapmasıyla oldu.

Beşinci aşama ise Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Side Antik Kent Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı ve eşi Prof. Dr. Feriştah Alanyalı Nın 16 yıl önce tarihi ören yerinde bir üniversite ekibi ile kazı yapma çalışması , Tüke Tapınağı Nın yeniden ayağa kaldırılması Apollon Tapınağı'nın yanında bulunan Athena Tapınağı ve AA Bazilikasının restorasyon ve onarımı yapıldı.

Beşinci aşama ise Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen'in tarihi ören yerindeki bütün yolları tarihi dokuya uygun olarak yenilenmesi , tarihi ören yerinde bulunan tüm kaçak yapıların yıkılması ve Side De bulunan 116 Osmanlı dönemi Cumbalı Evi mülkiyet sahipleri ile Antalya Tabiat Varlıkları Tarihi ve Kültürel Yapıları Koruma ve Anıtlar Yüksek Kurulu ve Side Antik Kent Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Feriştah Soykal Alanyalı gözetiminde 150 yıllık evlerin estetik doku ve sivil mimari yapıların korunması doğrultusunda yapılan restorasyon çalışması yer alıyor. Başkan Şükrü Sözen, '' Side Antik Kent'te İtalya Roma'da olmayan Roma dönemi eserleri var. Bunları gün yüzüne çıkarılarak Side Müzesi'nin kurulmasına öncü olan merhum Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfit Mansel ile Prof. Dr. Jale İnan'a, Prof. Dr. Metin Sözen, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Frof. Dr. Haluk Abbasoğlu , Dr. Ülkü İzmirligil, Prof. Dr. Mehmet Özhanlı , Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı- Prof. Dr. Feiştah Alanyalı çiftine teşekkür ve minnet borçluyuz. diye konuştu.

Bu haber toplam 1318 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.