• BIST 8872.85
  • Altın 3007.928
  • Dolar 34.2845
  • Euro 37.163
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 16 °C

Sıcaklardan portakal kalitesi düştü

Sıcaklardan portakal kalitesi düştü
İlkbahar ve yaz mevsiminde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle, narenciyede ürün kalitesi azaldı ve bu durum ihracatı olumsuz etkiledi.

ADANA - İlkbahar ve yaz mevsiminde yaşanan aşırı sıcaklar nedeniyle, narenciyede ürün kalitesi azaldı ve bu durum ihracatı olumsuz etkiledi. Narenciye ihracatı 19 Aralık itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 26 geriledi. Kuraklığın etkisiyle artan ürün fiyatı ise bir önceki yılda elde edilen gelirin yakalanmasında önemli rol oynadı.

Bu arada, bölücü terör örgütüne yönelik Kuzey Irak'a yapılan operasyonların, bu ülkeye portakal ihracatını etkilemedi.

 

Akdeniz Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, geçen yılın aynı döneminde 30 bin ton portakal ihracatı yapılırken, bu yıl rakamın 18 bin 600 tona gerilediğini söyledi. Narenciye ihracatındaki ton bazındaki gerileme gelire yansımadı. Narenciye ihracatında bu yıl elde edilen gelir, tonaj bazındaki gerilemeye rağmen geçen yılla aynı seviye ulaştı.

 

Narenciye ihracatında bir önceki yılın 478 milyon dolarlık ihracat rakamı bu yıl da yakalandı. Ürün bazında ihracattaki daralma; Mandalinada eksi yüzde 28, limonda eksi 16, portakal da eksi 39 ortalama tonajda kaybedilen ihracat miktarı eksi yüzde 26 olarak gerçekleşti.

 

IRAK'A YAPILAN PORTAKAL İHRACATI YÜZ GÜLDÜRÜYOR

 

Üretim bazında limon ve mandalinada rekolte gerilemesi olmasına karşın, portakalda yüzde 10-20, greyfurtta da yüzde 30 civarında artış oldu. Bu ürünlerdeki rekolte artışı kaliteye yansımadığını belirten İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Kavak, "İhracatta miktar bazında bir önceki yılın gerisinde kalmamızın temel nedeni kalite sorunu. İhraç edecek kaliteli ürün bulmakta zorlanıyoruz. Fiyat olarak portakal dalında 35 YKr, greyfurt ise 40 YKr ile 60 YKr arasında değişiyor. Portakal ihracatındaki daralma 2008'in ilk aylarında azalabilir. Şu anda Irak'a yapılan ihracat olumlu düzeyde seyrediyor" diye konuştu.

 

ÜRETİCİ FİYATLARDAN MEMNUN

 

Kuraklık nedeniyle mandalina ve limonda yaşanan rekolte düşüklüğü portakalda yaşanmazken, bahçede 35-40 YKr'den alıcı buluyor. Bir önceki yıla göre rekolte fazlası bulunan greyfurt ise tarlada 40 YKr'den alıcı buluyor. Geçen yıl semt pazarında 50 YKr'den satılan portakal sezonu 75 YKr ile 1 YTL'den açtı. Limon ve mandalinanın bazı çeşitlerinde halen devam eden hasat, greyfurt ve portakalda da hızlandı. Geçen yıl rekolte gerilemesi nedeniyle 65-70 YKr'den alıcı bulan greyfurt bu yıl 40-45 YKr'den alıcı buluyor.

 

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, portakal fiyatının mandalina ve limon kadar iyi olmadığını ancak çok ta kötü bulmadıklarını belirterek, "Bizim bahçeden 40-45 YKr'den satış yaptığımız portakal, İstanbul'da marketlerde 3 YTL'ye kadar satılıyor. Aradaki anormal fiyat farkı çok fazla. Bahçede satılan fiyat çok az değil ama çok da iyi değil. İdare eden bir fiyat. Geçen yıla göre iyi. Portakal ve greyfurtta rekolte iyi durumda. Mandalina ve limonda fiyatın daha yüksek olmasının nedeni rekolte gerilemesiydi" dedi.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.