• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 32 °C

SHGM yeniden yapılansın

SHGM yeniden yapılansın
Dural Havacılık Şirketi’nin sahibi ve Kaptan Pilot Feyzi Altunbulak: Isparta’da düşen uçağın parçaları başka uçaklarda kullanılmak üzere söküldü.

İSTANBUL- Dural Havacılık Şirketi’nin sahibi ve Kaptan Pilot Feyzi Altunbulak Isparta’da 57 kişinin öldüğü uçağın enkazından bazı parçaların başka uçaklarda kullanılmak üzere söküldüğünü iddia etti.

Gökyüzü Haberci dergisinde SHGM’ye ve Prima Havacılık’a ağır ithamlarda bulunan Altunbulak “Enkazdan parça söküldüğünü ortaya çıkaran benim, bunu SHGM'ne söylediğim zaman tehdit edildim, hakarete uğradım, susturulmaya çalışıldım '' dedi. Altunbulak ayrıca SHGM’nin yeniden yapılanması gerektiğini de savundu.

Altunbulak; Prima Havacılık teknisyenleri çok miktarda parça söktü tüylerim diken diken oldu. Üç kez Erdal Döker ile konuştum toplumda infial yaratır dedim. Bu parçaları imha edelim dedim. Kendisi de “o parçaları bana vereceksin” deyince çılgına döndüm” dedi.

Toplumda İnfial Yaratır

Atatürk Havalimanı Basın Odası’nda gazetecilere açıklamalarda bulunan ve özel bir havayolu şirketinde pilot olarak çalışan Altunbulak, “altı gün enkazla uğraşmış bir kişi olarak Prima Havacılık teknisyenlerinin uçak enkazından parça söktüğünü iddia etti. Bu parçaların bir işe yaramıyor olsaydı sökülmeyeceğini belirten Altınbulak, “Bunlar bir işe yaramıyor olsaydı bunlar eğer birilerine yurtdışı ya da başka bir yere satılmayacak olsaydı sökülmezdi. Bunlar bir şekilde havacılıkta değerlendirilecekti ki söküldü. Yorum getiriyorum, görmedim. 57 kişinin öldüğü dağa çakılmış uçağın parçasının sizin uçağınızda olabilme ihtimalini düşündüğünüzde ne yaparsınız. Bu olay ahlaki değil. Bunların sökülmemesi gerekiyordu. Prima Havacılık teknisyenleri çok miktarda parça söktü tüylerim diken diken oldu. Çuvallara koydu. Çuvallara el koydum. Bunları delil olarak tutmak için el koydum. Diğer parçalarda firmanın kiraladığı depoda bulunuyor. Olay içerisinde hasbelkader ben olmasaydım ortaya çıkmayacaktı. Bu parçalarda belki satılacaktı. Ne benim vicdanıma ne de başka birinin vicdanına terk edilmeyecek kadar önemli bir olaydır. Üç kez Erdal döker ile konuştum toplumda infial yaratır dedim. Bu parçaları imha edelim dedim. Kendisi de “o parçaları bana vereceksin” dedi çılgına döndüm” dedi.

Kaza Mahallinde SHGM’den Hiç Kimse Yoktu

Kaza yapan uçağın parçalarının tekrar kullanabilme ihtimaline karşı yaptığı iddialarının yanısıra Altunbulak,kaza sonrası Isparta Türbe Tepe’de 6 gün boyunca çadırda yatarak olay yerinde olduğunu ve bu esnada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü görevlilerinin enkazın başında durup,kontrol etmeleri gerekirken hiç kimsenin olmayışını anlayamadığını bildirdi.Altunbulak şöyle konuştu:”6 gün orada kaldım, ağır kış şartlarında çadırda yattım kaza mahalline 6 gün boyunca SHGM'den hiç kimse gelmedi. Hiçbir yetkili ile muhatap olmadım.Güvenliğin sağlanması için Isparta valiliği ve jandarmaya da bildirdik gene kimse gelmedi.

Dünyanın Hiç Bir Yerinde En Kaz Kaldırma İşi Kaza Yapan Şirkete Verilmez

Enkaz üzerinde herhangi bir şalter, pozisyon değişikliği yapılabileceği ve kazanın incelenmesi için gerekli delillerin yok edebileceği için World Focus şirketi işin içinde olmamalıydı. Sigorta şirketi bu işin maddi yönünü karşılamalıydı. SHGM kaza kırım heyetinden bir yetkili bizim yanımızda olmalıydı, nezaret etmeliydi. İhale edilmiş işe uygun olan en iyi tarzda enkazı dağdan aşağı indirtmeliydi. Yapılması gereken buydu. SHGM'den hiç kimse yoktu. Hatta 20 bin saat uçuşu olan bir kaptan olarak, MD uçaklarında da uçmuş bir kaptan olarak ellerinde herşey varmış, kazayı çözmüşler gibi bana da tek kelime sormuş değiller.

Tecrübeli bir kaptan ve 6 gün bu enkazla uğraşmış kişi olarak bana birşey

soran olmadı, çok ilginç. Benim aklıma şu geliyor; acaba kaza kırım

incelemenin sonucu ellerinde hazır mı? Sonuca kendilerine göre vardılar da

ihtiyaç mı duymuyorlar... Dünyanın hiçbir yerinde kaza geçirmiş olan

şirkete al enkazı kaldır denmez. Soruşturulan şirket enkazı kaldırmakla

görevlendiriliyor.''

Prima’nın teknisyeni Enkazdan Parça Söküyordu

Feyzi Altunbulak, World Focus şirketinin enkaz kaldırma işini Prima

Havacılık Hizmetleri şirketine ihale ettiğini, Prima şirketinin Dural

Havacılık şirketinin yanısıra iki kişiyi de görevlendirdiğini belirterek,

''Prima'nın teknisyeni biz enkazı indirirken uçaktan parça söküyordu.

Enkazdan çok miktarda parça söktü. Beynim bulandı. Bu parçaları çuvallara

koydum. Bazı parçaları İstanbul'a getirdim. Enkazın büyük bölümü Isparta

Organize Sanayi Bölgesi'ndeki kiralanan depoya kondu. Deponun anahtarı

SHGM kaza kırım ekibinde olmalıdır. Ama deponun anahtarı kimde onu

bilmiyorum'' dedi.

Tehdit Edildim. Hakarete Uğradım

Altunbulak, bu kazada normal olmayan bazı durumlar olduğunu belirterek,

''kaza kırım heyetinin 6 gün boyunca orada olmaması, enkazın indirilmesi

sigorta şirketi sorumluluğunda kaza kırım heyeti tarafından yapılması

gerekiyordu, onlar yoktu. Güvenlik altına alınmamıştı. Enkazdan parça

söküldüğünü ortaya çıkaran benim, bunu SHGM'ne söylediğim zaman tehdit

edildim, hakarete uğradım, susturulmaya çalışıldım. '' şeklinde konuştu.

Olayın kimsenin vicdanına bırakılmayacak kadar önemli bir olay olduğunu

vurgulayan Altunbulak, ''Olay örtpas edilmeye çalışıldı. Olay içinde belki

ben olmasaydım olay ortaya çıkmayacaktı ve uçaktan sökülen bu parçalar

belki satılacaktı. Kimseniz vicdanına bırakamazsınız, sizi sisteminiz

korur. SHGM'nün var oluş sebebi, yasalarla verilen görev uçuşların

emniyetle yapılmasını sağlamaktır. Kaza, kırımların gerçek nedeninin

ortaya çıkarılmasıdır. SHGM'ü bu görevi yapamıyor'' diye konuştu.

basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Feyzi Altunbulak, enkazdan

sökülen parçaların satılıp satılamayacağına ilişkin bir soru üzerine,

''Bunlar bir işe yaramıyor olsaydı, birilerine satılmayacak olsaydı,

sökülmezdi. Havacılıkta değerlendirilecekti ki söküldü. Bunlar dünyanın en

kaliteli parçaları bile olsa kullanır mısınız? Hayır. Siz benim yerimde

kaptan olsaydınız, 57 kişinin öldüğü dağa çakılmış bir uçağın parçasının

olduğunu söyleseniz kabul eder misiniz?'' dedi.

Kaptan Pilot Altunbulak; Türkiye’de her kaza kırım sonrasında detaylı bir inceleme yapılmadığına dikkat çekerek “Her kaza sonrası pilotaj hatası denilerek.”işin içinden çıkıldığını söyledi.

Ölen Pilotlar Arkadaşımız, Yolcumuz Bizim İnsanımızdı

World Focus şirketinden kiralanan Atlas Hava Yolları uçağının kazasıyla ilgili olarak kendisinin tecrübelerinden yararlanılmadığını fakat Türk yargısının bilgi istemesi durumunda kazayla ilgili kendi raporunu da sunabileceğini kaydeden Altunbulak,”Öncelikle bir insanım sonra da bir pilot.Ben bir pilot olarak uçuş güvenliğinden sorumluyum.Orada ölenler de bizim arkadaşlarımız.Gerekirse uluslar arası sivil havacılık kuruluşlarına kadar gidip bu yanlışları anlatırım.”dedi.Altunbulak,yanlışların yaşanmaması için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yapısının değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Olay Örtbas Edilmeye Çalışıldı

Kaptan Pilot Feyzi Altınbulak, uçak enkazından parça söküldüğünü ortaya çıkaran kişi olarak tehdit edildiğini de söyledi. Altınbulak, “ Kazanın enkazın indirilmesi sigorta şirketinin sorumluluğunda Kaza Kırım İnceleme heyeti tarafından indirilmesi gerekiyordu. Kaza Kırım heyeti orada değildi. Güvenlik altına alınmamıştı. Böyle bir olayı enkazdan bir parça söküldüğünü ortaya çıkaran benim bunu Sivil Havacılığa söylediğim zaman geçtiğimiz Cuma günü tehdit edildim, hakarete maruz kaldım. Susturulmaya çalışıldım. Olay örtbas edilmeye çalışıldı.” dedi.

Prima’dan Anında Açıklama; İddialar Gerçek Dışı

Bu arada suçlanan Prima Havacılık Hizmetleri’nden bir yazılı açıklama yapıldı.Uçağın enkaz kaldırma çalışmalarını yapan Prima Havacılık Hizmetleri’nin sahibi Erdal Döker, Altınbulak’ın iddialarının gerçek olmadığını yayın ve konu kaynağı kişi hakkında yasal işlemi başlattıklarını açıkladı.


 

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.