Zeytinyağında dünya devi olmalıyız

Doç. Dr.Mücahit Taha Özkaya “10 binyıl önce Türkiye’de doğan zeytini ve zeytinyağını başkalarına kaptırdık” dedi.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
İstanbul Armaggan Mağazası'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen ''Zeytinyağı Çalıştayı''nda ilk panelin moderatörlüğünü yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Doç. Dr.Mücahit Taha Özkaya “10 binyıl önce Türkiye’de doğan zeytini ve zeytinyağını başkalarına kaptırdık” dedi.



MİLATTAN ÖNCE 10 BİNİNCİ YILDA TÜRKİYE’DE DOĞDU

Zeytin’in Milattan Önce 10 bininci yılda Türkiye’de doğduğunu, Milüattan Önce 5 bininci yılda Yunanistan’a 0’cı yılda İtalya’ya geçtiğini söyleyen Özkaya “Türkiye zeytinyağında kaletisi ve markaları ile dünya devi olmalıdır” şeklinde konuştu.
Özkaya, dünyada Türkiye’den başlayan iki adet zeytin yolu bulunduğunu ve Türkiye’nin bunu turizm için iyi değerlendirmesi gerektiğini belirterek şunları anlattı: “Türkiye 4 yıl önce zeytin ve zeytinyağında dünya lideri olmak için hedef koydu. Sofralık zeytinde kıl payı dünya ikinciliğini kaçırdık.



ZEYTİNYAĞINDA KALİTE SORUNUMUZ VAR

ABD ve Japonya’da 1995-2005 arasında zeytinyağı tüketimi 200 bin ton arttı. Türkiye’de ise kişi başı tüketim 2 kg seviyesine geldi. 5 kg’a çıkamadık. Türkiye’nin 600 bin tona ulaşması gerekiyor. 70 milyonluk ülkede tüketimde ise 350 bin tona çıkmalıyız. Dünyada sofralık zeytin kültüründe Türkiye ilk sıradadır. Ancak kalite sorunumuz var. Zeytinde büyürken kaliteli zeytinyağı üretilmelidir. Bu amaçla kalite kontrol programını imzaladık.”

Manşetler

Uçakta 4 saniyelik ölümlü türbülansa yolcular dava açtı
Ölüdeniz'e yaya girişi 150, otomobille giriş 750 lira oldu
 Virüslü yolcu gemisi Kanarya Adaları'na demirleyecek
Sani Şener: Her şeyden aklandım ve geldim
Manavgat-Side destinasyonun da oteller dolu değil
Kartaca Turizm, Didim’de turizmcileri buluşturdu
Mahkeme, Royal Caribbean'a ağaç kesme izni verdi
Haiti'deki şiddet olayları, Royal Caribbean'ı kaçırdı
Havalimanı yer hizmetlerinde yeni dönem başladı
Side antik kenti Pakistanlı turistleri gözdesi oldu