Yunanistan'ın tazminat talebi

Yunanistan'ın Çipras hükümeti, Merkel’in Almanyasından Nazi Almanyasının işgaliyle verdiği zarar için 2. Dünya Savaşı tazminatı olarak 279 milyar euro istiyor.

ATİNA,Yunanistan Başbakanı Çipras’ın gündeme getirdiği 2. Dünya Savaşı tazminatı konusunda, Yunan meclisi hesaplamayı yaptı. Buna göre Çipras hükümeti, Merkel’in Almanyasından 279 milyar euro istiyor.Yunan Maliye Bakan Yardımcısı Dimitris Mardas, savaşta Nazi Almanyasınca işgal edilen Yunanistan'ın zararının meclis alt komitesinde hesaplandığını ve miktarın Almanya tarafından ödenmesi gerektiğini söyledi.Yunanistan'a 2. Dünya Savaşı nedeniyle tazminat ödenmesi konusu, Alexis Çipras'ın başbakanlığındaki yeni Yunan hükümetinin önceliği olmuştu.Almanya, hukuken ve siyaseten böyle bir borç olmadığını, Yunanistan ise hem işgal tazminatı hem de Yunan hazinesinden alınan paranın günümüz kuruna uyarlandığını öne sürüyor.Yunanistan'ın istediği miktar, 240 milyar euroluk yıllık milli gelirinden daha fazla. Aynı zamanda ülkenin 330 milyar euro dış borcu bulunuyor. Yine istenen miktar, Almanya'nın yıllık milli gelirinin yüzde 40'ı.Savaş tazminatı konusunu, son Berlin ziyareti sırasında Başbakan Çipras dile getirmiş, Merkel ise bu hesapların kapatıldığını vurgulamıştı.

ÇİPRAS NE DEMİŞTİ?

"Yunan hükümeti, eşit koşullarda dürüst bir müzakere kapsamında, diyalog aracılığıyla Avrupa'nın karşılaştığı sorunların çözümüne katkı sağlamak için yorulmadan çalışacak. Ancak aynı zamanda Yunanistan'a ve Yunan halkına karşı yerine getirilmemiş tüm yükümlülüklerin de yerine getirilmesi için çaba gösterecek.

Ahlak, tercihe ve duruma göre olamaz... Londra Sözleşmesi aynı zamanda Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı ile ilgili ödemesi gereken savaş tazminatları bulunduğunu da kabul etmektedir. Bunların 1990 yılında nihai barış anlaşmasıyla düzenlenmesi gerekiyordu. Ancak Almanya'nın bölünmesi nedeniyle bu anlaşma imzalanamadı.

Sonraki yıllarda, Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesiyle bu meselenin çözümlenmesine yönelik hukuki ve siyasi koşullar oluştu. Ancak, Alman hükümetleri o zamandan beri suskun kalmayı, yasal hileleri, ertelemeyi ve ağırdan almayı tercih ettiler. Bu tavır ahlaki midir acaba?.."

Manşetler

DERTOUR Group: 2026'da talep güçlü kalacak
ITB Berlin 60’ıncı yılında savaşın gölgesinde kapılarını açtı.
ITB Berlin 2026'da Tıp ve Sağlık Turizmi Ödülleri verildi
Starway World Best Hotels ödülleri sahiplerini buldu
Moskova MITT Turizm Fuarı'na 40 ülke katılıyor
İTB Berlin'de Dr. Kemal Aydın'dan uzun yaşamanın sırları
İstanbul'dan Antalya’ya hızlı tren ile 4,5 saatte ulaşım
AB Komiseri Tzitzikostas'tan sürdürülebilir turizm çağrısı
Tıbbi spa merkezleri daha görünür olmak istiyor.
Airbnb şehirlerden kırsal bölgelere nasıl yayılıyor?