Yerebatan Sarnıcı'nin yükü azalıyor

1500 yıllık Yerebatan Sarnıcı üzerindeki İstanbul İl Özel İdaresi’ne ait eski binanın yıkımı ile ağır bir yükten daha kurtuluyor

MURAT ÖZTÜRK

İSTANBUL- İstanbula gelen yerli yabancı tüm turistlerin mutlaka ziyaret ettiği ve üstünden geçen ağır tonajlı araçlar ve tramvay sisteminin oluşturduğu titreşimden dolayı olumsuz etkilenen tarihî Yerebatan Sarnıcı ağır bir yükten daha kurtuluyor. Sarnıcın üstündeki İstanbul İl Özel İdaresine ait eski merkez binasında yıkımlar başladı.



Tarihî Yerebatan Sarnıcı, kısa bir süre önce Yerebatan Caddesi"nin trafiğe kapatılması sonucu yüzlerce turist otobüsü ve diğer araçların baskısından kurtarılmıştı. Şimdi de Bizans döneminde sarayın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırılan, bin 500 yıllık Yerebatan Sarnıcı"nın üzerindeki İstanbul İl Özel İdaresi"ne ait eski binanın yıkımına başlandı. Yıkım işlemi, sarnıcın zarar görmemesi için parça parça yapılarak yaklaşık iki ay içinde tamamlanacak. Yıkım işlemi tamamlandıktan sonra bölge yeşil alan olacak.



Yılbaşından itibaren Yerebatan Caddesi ile bu caddeye çıkan birçok cadde ve sokağı araç trafiğine kapatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi sarnıcın üzerindeki eski İl Özel İdaresi Meclis binasını da yıkarak sarnıcı ağır bir yükten kurtaracak.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1500 yıllık tarihi Yerebatan Sarnıcı"nın daha iyi korunması için sarnıca büyük bir baskı yapan İl Özel İdaresi eski hizmet binasının yıkılarak buranın yeşil alan olacağını söyledi. Yıkımın iki ay içerisinde tamamlanacağını belirten Mutlu, “İstanbul İl Özel İdaresi yıllarca İstanbul"un kültürüne, sağlığına ve eğitimine hizmet verdi. İl genel meclislerimiz yıllarca İstanbul için güzel kararlar aldı. Bu bina aslında İstanbul için hizmet binasıydı ama şimdi yıkılarak yeniden İstanbul"a hizmet vermiş olacak.” dedi.



Tarihin, tarihi yapıların üzerinde sonradan yapılan binaların yıkılarak kurtulacağını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise Yerebatan Sarnıcı"nın ağır bir yükten kurtarılarak tarihe tarih düşüldüğünü kaydetti.
Göreve geldiği yıl dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler"den, bin 500 yıllık Yerebatan Sarnıcı"nın üzerinde büyük bir yük olarak duran İl Özel İdaresi binasının kaldırılması için ricada bulunduğunu aktaran Topbaş, “Bugün de burada binanın yıkımı gerçekleştiriliyor. Artık sarnıç ve tarihi çevre kendine geliyor” diye konuştu.
Topbaş ayrıca, İstanbul"un muhtelif yerlerinde birtakım düzenlemeler yapacaklarını söyledi.Topbaş"ın verdiği bilgilere göre, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi"nin (İSKİ) Aksaray"daki eski hizmet binasının satışı yapılarak otel olarak değerlendirilecek. Beyazıt Meydanı"nda da birtakım düzenlemeler icra edilmek suretiyle park ve altına otopark düşünülüyor. Bayrampaşa Cezaevi"nde 3 aşamalı bir proje gerçekleştirilecek. Cezaevinin bir kısmı yanındaki hastaneye verilecek. Bir kısmına halkın yararlanabileceği park ve otopark yapılacak. Kalan kısmında bulunan binalar yıkılarak deprem dönüşüm projesi kapsamında yerlerine yeni binalar yapılacak. Bu arada Topbaş, Metris Cezaevi ile ilgili de medyaya yönelik film platoları kurulması için bir ön çalışma yapıldığını belirtti.

Manşetler

İstanbul’un Atlantis’i: Sular altındaki "Lanetli" 10. ada Vordonisi!
ITB Berlin: Savaşın gölgesinde diyalog ve dayanıklılık gösterdi
Lufthansa CEO'su, ilk Boeing 777X'i 2027'de bekliyor
AIRBNB yapay zekâ ile yeniden yapılandırılıyor
Sİngapur 15 yılda MICE'ı iki katına çıkarmayı hnedefledi
Brezilya, 2026 Karnavalı'nda yabancı ziyaretçi rekoru
Trump, İspanya ile ticarete veda ediyor
Gürcistan BM turizm adaylığını geri çekti
Astana, Avrupa seyahat forumuna ev sahipliği yapacak.
Turizmci Murathanoğlu beton mikserinin altında kalarak can verdi