İSTANBUL - Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Genel Sekreteri Levent Erdoğan, çıkarılan yeni bir tebliğ gereğince niteliğini kaybetmiş tesislerin belgelerinin iptal edileceğini söyledi.
Resmi Gazete"de bugün yayınlanan, Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesi ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğde Değişiklik"in bunu öngördüğünü belirten Erdoğan, ancak düzenlemede tür ve sınıf tanımlarının net olmayışını eleştirdi.
Erdoğan, Tür, otel, lokanta, motel, tatil köyü demektir. Sınıf ise bu türlerin kendi aralarında ki derecelendirmeleridir. Nitekim, son yayınlanan tebliğ daha açık olabilirdi. Bu ayrım daha net yapılabilirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde; buradaki amacın rutin bakanlık denetimleri sırasında tür ile ilgili vasıflarını yitiren tesislerin belgelerinin iptali olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Ancak, sektörün içinden bile birçok kişi bunu farklı anlayarak belge iptallerini kolaylaştırmak olarak yorumladı dedi.
Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgilere göre tesisin sınıfında olabilecek değişikliklerin belge iptali sayılmayacağı bilgisini veren Erdoğan, Tür ve Sınıf terimleri arasındaki bu ince çizgi tebliğde daha net olarak ifade edilmeliydi diye konuştu.
Bugün yayınlanan yönetmelikte bu konuda şöyle deniyor:
Sınıflandırma Komisyonunca yapılacak değerlendirmeler sonucunda, tesisin kendi türüne ilişkin belirlenen puanın tutmaması, tesisin işletme döneminde belgelendirmeye esas vasıflarını yitirmiş olduğu şeklinde değerlendirilir ve tesisin durumu denetim raporuna bağlanarak, 2634 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinin (e) fıkrası hükmü gereği belgesi iptal edilir.
Manşetler
En uzun rotalarda Airbus A380 ile uçmanın maliyeti nedir?
Virgin Australia’dan en uzun aktarmasız, 2800 mil uçuş
Airbus BelugaST #5 son uçuşuna hazırlanıyor
Müziğin ustaları '' Ustalara Saygı'' konseriyle anılacak!
Alanya Taşatan'da kar da mahsur kalan araçlar kurtarıldı
ETİK, TÜROFED: Turizm yasaklarla değil, rekabetle büyür
2025’te doğal afetler faturası 260 milyar dolara ulaştı
Çin’de sınır aşırı seyahatler 2025’te yüzde 14,2 arttı
Nevares Sarayı’nı lüks bir enoturizm merkezi oluyor
Geleceğin tatili: 100 yıl sonra nasıl seyahat edeceğiz?