İSTANBUL - Deniztemiz Derneği Turmepa Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, Türkiye'deki ve çevresindeki denizlerde kirliliğin çok ciddi boyutlara geldiğini, özellikle Karadeniz'in ölmek üzere olduğunu belirterek, "Karadeniz'de 26 balığın nesli tükendi. Marmara'da 143 balık yok oldu" dedi. Milliyet gazetesinin haberine göre; Yaramancı, kirliliği çarpıcı verilerle açıkladı...
* Karadeniz'de akya, çipura, avcı, fangri, dülger, granyöz, kırlangıç, ıskarmoz, hani, kolyoz, kepez, melanurya, sarıgöz, sarıağız, orkinos, mercan, mırmır, minekop, sarpa, sinarit, trança, lipsos ve zurna balıkları artık yok.
* Marmara'da fangri, akya, gelincik ve hani gibi birçok balık artık yaşamıyor.
* Marmara'da son 40 yılda barbunya yüzde 73, çipura yüzde 48, palamut yüzde 90, uskumru yüzde 95, lüfer yüzde 58 oranında azaldı.
* Ege'de ise işkine yüzde 77, kayabalığı yüzde 81, kırlangıç yüzde 84, minekop yüzde 96, orfoz yüzde 83 oranında azaldı.
* Akdeniz fokunun sayısı 400'e kadar geriledi.
* Sanayide kullanılan suyun yüzde 81'i, organize sanayi bölgelerinde ise yılda 40 milyon metreküp tehlikeli atık su arıtılmadan doğaya bırakılıyor.
* Karadeniz'den dakikada 30 ton katı kirlilik Marmara'ya akıyor.
* İstanbul'da her gün oluşan 3.9 milyon metreküp atık suyun sadece yüzde 10'u biyolojik olarak arıtılıyor. 3.5 milyon metreküp atık su yeterince arıtılmadan denize boşaltılıyor.
40 YIL SONRA TÜKENECEKLER
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) yayınladığı son raporda, aşırı ve plansız avlanmalar nedeniyle 40 yıl sonra okyanuslarda balık kalmayacağını açıkladı. BM uzmanları, bir milyar insanın hem geçim hem de besin kaynağı olmasından ötürü balığın yok olmasının ciddi sorunlar doğuracağını vurguladı. Son istatistiklere göre bugün dünyada 35 milyon insan balıkçılıkla geçiniyor, 170 milyon kişinin işi doğrudan balıkçılığa bağlı ve 520 milyon insan ise mali açıdan balıkçılıkla bir şekilde bağlantılı. Balıkların yok olması doğa için de ciddi bir tehdit.
Manşetler
İspanya'nın 2030 Turizm stratejisi:İnsan odaklı eko sistem
2025'te en fazla iletişim yapan sektör hangisi?
AVM sektöründe, ciro artsa da reel daralma yaşandı!
Alkollü içkilerin satışına ve tanıtımına yasak geliyor
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
Reklamverenler Derneği yeni yönetimini seçti
Türkbükü'nde turizm tesisinde kapasite artışına onay
Bodrum’daki otel projesi için düğmeye basıldı
Gurme pazarında Çin rakiplerini geride bıraktı
13 günlük savaşın Türkiye'ye maliyeti 30 milyar doları aştı