Türkiye, yeme içmede dünyanın en pahalı ülkesi

McDonald's’ın ünlü hamburgeri Big Mac, küresel ekonomide satın alma gücünü ölçmek için en önemli göstergelerden biri olarak görülüyor

İSTANBUL - McDonald's’ın ünlü hamburgeri Big Mac, küresel ekonomide satın alma gücünü ölçmek için en önemli göstergelerden biri olarak görülüyor.
Son dönemde Türkiye’de döviz kurundaki dalgalanmalar ve enflasyon nedeniyle Big Mac’in fiyatı hızla arttı. Prof. Dr. Hakan Kara’ya göre, Türkiye şu anda yemek fiyatlarında dünya ortalamasının oldukça üzerinde.

Türkiye'deki ekonomik dalgalanmalar, dünya çapında takip edilen "Big Mac Endeksi"nde dikkat çekici bir tablo ortaya koyuyor.

The Economist'in yayımladığı verilere göre, Türkiye’de bir Big Mac’in fiyatı dünya ortalamasını aşarak rekor seviyeye ulaştı.

Ünlü Ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara’nın da vurguladığı gibi, bu durum Türkiye’nin artık "ucuz" bir ülke olmaktan çıktığını ve bazı alanlarda dünyanın en pahalı ülkelerinden biri haline geldiğini gösteriyor.

Enflasyonist baskı ve döviz kurundaki yükselişin etkileri dikkat çekiyor

Hakan Kara'nın paylaştığı ve The Economist verilerine dayanan grafik, 2002 yılından itibaren Türkiye’deki Big Mac fiyatlarının değişimini ortaya koyuyor.

2018’e kadar dünya ortalamasıyla benzer bir seyir izleyen fiyatlar, bu tarihten sonra hızla yükselmeye başlamış ve 2023 sonunda dünya ortalamasının oldukça üzerine çıkmıştır.

Özellikle 2024 ve 2025’e girerken yaşanan keskin artış, Türkiye’deki enflasyonist baskının ve döviz kurundaki yükselişin etkilerini net bir şekilde gösteriyor.

Grafik aynı zamanda bir ülkenin satın alma gücü paritesini yansıtması açısından da önemli bir gösterge niteliğinde.

Alım gücünde ciddi bir düşüş var

The Economist'in Ocak 2025 itibarıyla yayımladığı Big Mac Endeksi verileri, Türkiye'deki fiyatların diğer ülkelerle kıyaslandığında ne kadar yüksek olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Ülkenin ekonomik sorunlarının bir yansıması olan bu durum, yalnızca bir hamburgerin fiyatıyla sınırlı değil. Özellikle dolar kurundaki artış ve enflasyonun yüksek seyretmesi, alım gücünde ciddi bir düşüşe yol açıyor.

Kara'nın vurguladığı gibi, Türkiye’deki en ucuz Big Mac fiyatının 205 TL olması, ülkenin ekonomik zorluklarının önemli bir göstergesi.

Üstelik bu fiyat, yalnızca en uygun noktalar için geçerli. Büyük şehirlerde ve turistik bölgelerde fiyatların çok daha yüksek olabileceği unutulmamalı.

Ayrıca, bu rakamlara yan ürünler de eklendiğinde, durum çok daha çarpıcı bir hal alıyor.

Manşetler

Turizmde, veriyle tanıtım, deneyimle sadakat
Rusya Pazarında telep arttı, Sömestir rekor kırdı!
Kesintisiz İnternet ve Yeni Kıtalararası Rotalar
Kardeşiyle evlendi, türbesi Antik Dünyanın Harikası oldu
İtalyan mutfağı, UNESCO ile korunan dünyadaki ilk mutfak oldu
Turizmin henüz tamamen yutmadığı muhteşem adalar
Kira Schikorr, Mein Schiff'in ilk kadın kaptanı oldu
En uzun rotalarda Airbus A380 ile uçmanın maliyeti nedir?
Virgin Australia’dan en uzun aktarmasız, 2800 mil uçuş
Airbus BelugaST #5 son uçuşuna hazırlanıyor