Türk Kahvesi korumaya alınıyor

Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı: Türk Kahvesi'nin coğrafi işaret alması için geçen yıl yapılan başvuruya 6 ay içinde itiraz gelmezse Türk Kahvesi tescillenecek.

ANKARA -Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanlığı, Türk Kahvesi'nin coğrafi işaret alması amacıyla geçen yıl yapılan ve  Resmi Gazete'de ilana çıkarılan başvuruya 6 ay içinde itiraz gelmezse Türk Kahvesi tescillenecek.

KURUKAHVECİ MEHMET EFENDİ BAŞVURUDA BULUNDU
WTPE'nin coğrafi işaretlerin korunmasına ilişkin tescil talep ilanı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Kurukahveci Mehmet Efendi Mahdumları Ahmet Efendi Kurukahveci ve Ortakları Komandit Şirketi, ''Türk Kahvesi''ne coğrafi işaret verilmesi için 4 Mart 2011 tarihinde TPE Başkanlığına başvurdu.
Yapılan başvuruda, Türk Kahvesi'nin üretimi hakkında şunlara yer verildi:
''Türk kahvesi için çiğ kahve kullanılmalıdır. Kullanılacak çiğ kahvenin özellikleri, kahve Coffea Arabica Lyn türü olmalıdır. Coffea Arabica, daha çok yüksekliği 800-2000 metre arasında yüksekliğe sahip dağlık platolarda ve volkanik yamaçlarda yetişir. Her yağmurlu dönemin ardından çiçek açar ve meyvelerin olgunlaşması için yaklaşık 9 ay gerekir. Yeşilimsi sarı renkteki oval Arabica çekirdeklerinden üretilen kahve, Robusta'ya göre daha az kafein içerir. Ayrıca daha lezzetli ve tatlı bir aromaya sahiptir. Olgunlaşmış çiğ kahvenin toplanması, fermantasyon süresi ve depolama koşulları önemlidir.''

TÜRK KAHVESİ COĞRAFİ İŞARET ALACAK
Kullanılacak kahvenin kimyasal ve fiziksel özelliklerinin de belirtildiği ilanda, Türk kahvesinde katkı maddesinin ve aroma maddelerinin kullanılamayacağı ifade edildi.
Kavurma, öğütme, paketleme, üretim ve pişirme metoduyla ilgili bilgilerin de yer aldığı ilanda, Türk Kahvesinin, köpük, kahve ve telveden oluştuğu, kendine özgü kokusu ve köpüğüyle diğer kahvelerden ayırt edilen kaynatılarak içilen kahve olduğu bildirildi.
Türk kahvesinin denetimi ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenecek ilgili kamu kurumları tarafından yapılacak. Resmi Gazete'de yayımlanan ilana, 6 ay içinde itiraz edilmezse Türk Kahvesi coğrafi işaret alacak.

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?
Coğrafi işaret korumasının, yani tescilin temel amacı belirli bir coğrafyadan kaynaklanarak belirgin nitelikleriyle ün kazanmış ürünlerin ''gerçek üreticileri'' adına kayıt altına alınmasıdır. Böylelikle bölgesel ya da ulusal kalkınmanın desteklenmesini sağlar. Ayrıca ürünlerin niteliklerini kaybetmeden sürdürülebilirliğinin sağlanması, ürünlerin tanıtımının yapılması, ürünün beraberinde getirdiği ünden üreticilerinin ekonomik anlamda faydalanması, tüketici bazında beklenen ve istenen kalitenin garanti edilmesi de tescil sisteminin amaçları arasında bulunuyor.
 

Manşetler

2025'te en fazla iletişim yapan sektör hangisi?
AVM sektöründe, ciro artsa da reel daralma yaşandı!
Alkollü içkilerin satışına ve tanıtımına yasak geliyor
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
Reklamverenler Derneği yeni yönetimini seçti
Türkbükü'nde turizm tesisinde kapasite artışına onay
Bodrum’daki otel projesi için düğmeye basıldı
Gurme pazarında Çin rakiplerini geride bıraktı
13 günlük savaşın Türkiye'ye maliyeti 30 milyar doları aştı
THY Genel Müdürü Bilal Ekşi'nin aylığı 2 milyon 416 Bin TL