İSTANBUL- İtalya"nın Sardunya Adası"nda düzenlenen 8. İl Girototonno Gastronomi Festivali"nde düzenlenen Akdeniz Ton Balığı Yemekleri Yarışması'nda Aşçılar Derneği Başkanı Yahya Erdoğan, Türkiye Aşçılar Federasyonu-TAFED eski başkanı Haşim Demirtaş İtalya'nın arkasından ikincilik ödülünü kazanarak Türkiye'yi başarıyla temsil ettiler. Genç milli aşçılarımız Özgür Özkan ve Cüneyt Aşan'da festival boyunca Türk yemeklerini sergileyerek mutfağımızı başarıyla tanıttılar.
Denizlere kıyısı bulunan ABD ve Japonya"nın da bulnuduğu yaklaşık 15 ülkenin dünyaca ünlü aşçılarının katıldığı yarışmada, Yahya Erdoğan ve Haşim Demirtaş"tan oluşan Türk ekibi İtalya"nın arkasından ikinci olarak kürsüye çıktı. Gururla İstiklal Marşı"nı çaldıran ekip yarışmaya tonbalıklı domatesli pilav, tonbalıklı yaprak sarma ve tonbalıklı cevizli, narekşili roka salatasından oluşan üçlü kombinasyon ile katıldı.
İTALYAN ICIF ENSTİTÜSÜ İLE MEMYED İŞBİRLİĞİ"NDE KATILDILAR
İtalya'nın Torino kentinde bulunan ICIF (Italian Culinary Institute for Foreingners Akademisi ile Türkiye temsilcisi Marcella Bonini ile aynı kuruluşun TÜrkiye üyesi bulunan MEMYED -Meslek ve Mesleki Yeterlilik Edinme ve Eğitimini Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Öner Ilgaz"ın girişimleri sonucu Türkiye"nin ünlü aşçıları İtalya"nın Sardunya Adası"nda yarışmaya katıldılar.
AMAÇLARI TÜRK MUTFAĞINI TANITMAK
Avrupa'nın en ünlü yarışmaları arasında yer alan Ton Balığı Yemekleri Yarışması" Akdeniz mutfağının lezzetlerini ve ülkelerin geleneksel yemeklerini sunma imkanı veriyor.
Ton Balığı Yemekleri Yarışması iki bölümden oluştu.
1.Bölüm: Ton balığından lezzetler yaratma şeklinde en az iki çeşit olmak üzere yapılıyor. Değerlendirmeyi bir çoğu Michelin yıldızlı tesislerde görev yapmış dünyaca ünlü isimlerin oluşturduğu jüri yaptı.
2. Bölüm: Bu bölüm yarışmaya katılan ülkelerin kendi mutfaklarının tanıtımını kapsıyor. Yarışmanın devam ettiği üç gün boyunca iki Türk aşçısının katılımıyla Türk mutfağının en önemli lezzetleri katılımcılara sunuldu.
Avrupa"nın çok önem verdiği bu yarışmayı dünyaca ünlü gurmeler, yemek yazarları ve konunun uzmanı olan basın mensupları izledi.
BAKANLIK SUDAN BAHANELERLE YALNIZ BIRAKTI
İtalya'dan kendisine gelen davet üzerinre Türk aşçılarının Avrupa'da çok önem verilen bu yarışmada yer almaları için büyük gayret gösterdiklerini belirten MEMYED -Meslek ve Mesleki Yeterlilik Edinme ve Eğitimini Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Öner Ilgaz, özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın böyle bir girişimde kendilerini yalnız bırakmasını anlamadığını belirterek şunları anlattı:
Nisan 2010 sonunda bu çalışmayı bitirdik.Yarışmaya katılacak olan Türk ekibinin davetiyeleri, uçak, feribot ve otel masraflarını ICIF - Italian Culinary Institute for Foreingners Akademisi"nin Türkiye Temsilcisi Marcella Bonini organizasyon komitesinin karşılamasını sağladı. Türkiye"nin Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü bu yarışma hakkında tüm bilgileri vermemize rağmen hiçbir masrafa sudan bahanelerle katılmayarak bizleri şaşırttı. Koskoca 70 milyonluk Türkiye"nin mutfağı"nın tanıtımı için ihtiyaç duyulan rakam ise 1550 eurodur. Bu rakamı İtalya karşılayarak bizi utandırdı.
Manşetler
Otel dolulukları artıyor, ama gelir maliyetin gerisinde
Adana Lezzet Festivali "Yeşil Gastronomi" vizyonuyla açılıyor
Antalya’da çocuk futbolu, Junior World Cup başlıyor
T.C. kimlik kartları Müzekart oluyor
Dimitris Manikis: Türkiye Wyndham için önemli bir büyüme pazarı
RAMS Global ve Marriott’tan İstanbul ve Gaziantep’e yatırım
Pekin Turizm'in sahibi Emre Pekin 51’ci yılını Prag’ta kutluyor
Sardes ve Bintepe’ye dronla havadan koruma
İDO Ege’de büyümeye devam ediyor
Azerbaycan Turizm, Gebele destinasyonuni tanıttı