Turizm cennetinde kuş ölümleri

Van Gölü'nün, en büyük adalarından biri olan ve turizm cenneti olarak bilinen Adır Adası, açlıktan ölen martıların leşlerinden geçilmiyor.

VAN- Van Gölü'nün, yüzölçümü bakımında en büyük adalarından biri olan ve turizm cenneti olarak bilinen Adır Adası, açlıktan ölen martıların leşlerinden geçilmiyor
Van merkeze bağlı Yaylıkaya köyü Döşeme mezrası sınırları içersinde yer alan ada, köyden on dakikalık bir motor yolculuğundan sonra ulaşılan ve burada bulunan Lim Manastırı ile tam bir turizm cenneti. Ada, martıların sıcaktan ve açlıktan ölmeye başlamasıyla leşten ve kokudan geçilmiyor. Adır Adası'nda bir inceleme yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Yyü) Yaban Hayatı Koruma Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lokman Aslan, önlem alınması için hazırlayacağı raporu Yyü ve Van Valiliği'ne sunacağını söyledi. Van Gölü Havzası'nın Türkiye'de bulunan sulak alanların 5'te birini bünyesinde barındırdığını belirten Yrd. Doç. Dr. Aslan, "Van Gölü Havzası birçok yaban hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan bazıları yerli olarak havzada bulunmakta bazıları da göçmen kuş olarak. Adır Adası da Van martısının üreme alanı olarak bilinmektedir. Adır Adası'nın sahillerinin temiz olması nedeniyle inci kefali kıyıyı gelmekte ve bundan dolayı da martı üremesi çok olmaktadır. Bunun yanında, inci kefali üremesini yaptıktan sonra gölün derinliklerine gidiyor ve martılarda beslenmede sıkıntı çekiyor. Her sene haziran temmuz ve ağustos ayında yoğun olan kuş popülasyonunda ölümler görülmektedir. Biz de Yyü Yaban Hayvanları Koruma Merkez Müdürlüğü olarak ölümler başlamadan önce neler yapabiliriz diye burayı incelemeye geldik. Baktığımızda martılarda üreme tam kapasite meydana gelmiş, yavrular sahile ulaşmış. Eğer tedbir alınmazsa açlık ve sıcaklardan dolayı ölümler meydana gelecek. Bu konuda Van şanslı, hem valilik hem de üniversite üzerine düşeni yapmaktadır. Burada yaptığımız incelemenin sonucunu valilik ve üniversiteye bildireceğiz" dedi.
Doğal hayatta ölümlerin sürekli olduğunu ve bu ölümleri bir başka hayvanın temizlediğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Aslan, "Doğal hayatta ölümleri başka hayvan temizlemektedir. Örneğin Adır Adası'nda biraz tilki olsaydı, ölümler bu kadar etrafı rahatsız etmezdi. Burada doğal denge bozulduğu için kurt, çakal ve tilki barınmamaktadır. Dolayısıyla tek yönlü bir üreme var. Gerekli çözümleri almaya çalışacağız. Buradaki kötü manzarayı ortadan kaldıracağız" şeklinde konuştu.
 

Manşetler

Çin: Taşların turistik mekanlara dönüştüğü yer
İyi iletişim olmadan bir destinasyon uluslararası olamaz
Türkiye, TUI'nin kış sezonunda ilk üçte
Karınca menüden çıktı: El Nino ünlü şefleri zora soktu
Üç meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor
Manavgat’ta bal zamanı: Üreticiler festivalde buluştu
Çıralı’da 117 yuvadan 3 bin 500 caretta denize ulaştı
Kışın buğday, yazın halı: Killik tarlalarında renk şöleni
Haaland’dan Norwegian’a “Atkuyruğu” davası
AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?