Turistler, Toroslardaki yörük hayatını Manavgat'ta öğreniyor

Hüseyin Kök, Adana'dan Antalya'ya Antalya'dan Denizli'ye kadar uzanan bölgede 10 asırdır göçebe yaşayan Yörüklerin yaşamlarında kullandıkları kıymetli eşyaları 5 yılda topladıklarını anlattı.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT/ANTALYA- Antalya'ya Tatile Gelen Alman, İngiliz, Hollandalı , Belçikalı, Rus ve İskandinav turistler ''toroslarda göçebe yaşayan yörüklerinin yerleşik hayata geçiş yaşamlarını Manavgat'ta Özel Evrenseki Kültür Evi Müzesi'nde öğreniyor. 5 Yılda hazirlanan müzede 1600 Yörük ve Türkmen hayatını anlatan eşya bulunuyor.

YÖRÜKLERİN EŞYALARI 5 YILDA TOPLANDI
Halk bilimci ve müzenin kurucusu Hüseyin Kök, müzelerinde Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan'in 1071'de Malazgirt Zaferi sonrası Anadolu’nun Türkleşmesi için Toroslara yerleştirdiği değişik Türk boylarının eşyalarını sergilediklerini belirtti. Hüseyin Kök, Adana'dan Antalya'ya Antalya'dan Denizli'ye kadar uzanan bölgede 10 asırdır göçebe yaşayan Yörüklerin yaşamlarında kullandıkları kıymetli eşyaları 5 yılda topladıklarını anlattı.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLEDİ TEZ ÇALIŞMASI YAPIYOR
Hüseyin Kök, Antalya'nin Yörük ve Türkmen hayatını anlatan tek özel müze olduklarını belirterek “Müzeye turistler büyük ilgi gösteriyorlar. Yurtdışından gelen bazı üniversite öğrencilerin yörüklerin yaşamı üzerine tez çalışmaları yapıyorlar. Müzede bulunan en eski eşya 6 asırlıktır. Ancak yörüklerin yerleşik hayata geçtikleri dönemi ait en eski eşya ise 130 yıllıktır” şeklinde konuştu.






Manşetler

Ruslar geri dönüyor... Türkiye de listede Savaşla birlikte ülkelerinden ayrılan Ruslar geri dönmeye başladı. En çok gelinen ve g
Bursa'daki Bulgaristan göçmenlerine AB’de oy çağrısı
Bakan Mehmet Ersoy: Üç bin otel kapanabilir
THY'den dev işbirliği
Hilton bu yaz Akdeniz'de 10 muhteşem tatil köyü açıyor  
Havayolu şirketlerinden maliyetleri azaltma planı
Bakan Ersoy: Turizmde 2024 hedefi, 60 milyar dolar gelir
Skål İstanbul, 23 Nisan ve Dünya Skal Günü’nü kutladı
Bakan Ersoy: Mahkeme Booking.com'a yasağı kaldırdı
Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Formula 1 başlıyor