KUŞADASI- Profesyonel turist rehberleri, müze ve örenlerde görevli rehberlere yönelik olarak son günlerde getirilen idari düzenleme ve uygulamaya tepkilerini yükseltiyor.
Antalya Rehberler Odası ve Turist Rehberleri Birliği Başkanı Osman Özbuldu'nun ardından Kuşadası Rehberler Derneği (KURED) Başkanı Ali Karapınar da bir bildiri yayınlayarak uygulamaya tepki gösterdi
Kuşadası Rehberler Derneği -KURED, Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın rehberlere müze ve örenlere girişte ücret uygulamasına tepki gösterdi.
KURED Başkanı Ali Karapınar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yayınlanan yeni bir yönerge ile bundan sonra müze ve örenlerde görevli rehberlerden de giriş ücreti alınacağını açıklamasının son derece yanlış bir karar olduğunu ifade etti.
Karapınar "KURED Yönetim Kurulu olarak bizler, bu uygulamanın yanlış olduğu görüşündeyiz. Bu nedenle üyemiz olan profesyonel turist rehberlerini imza kampanyası dışında kişisel olarak ta bakanlığa dilekçe yazmaya davet ediyoruz. Bakanlığın bu yanlış karardan döneceğini umuyoruz," dedi.
Bakanlıkça hazırlanan "Müze ve Ören Yerlerine Girişlerde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge"nin yürürlüğe girdiğini anımsatan Karapınar "Bu yönergede müze ve ören yerlerine ücretsiz girecekleri düzenleyen 3. maddede profesyonel turist rehberlerinin yer almadığı görülmektedir. Örneğin bundan önce yürürlükte bulunan yönergenin 3. maddesinde 'Er ve erbaşlar, basın kimlik kartı sahipleri, profesyonel turist rehberleri, tur operatörleri' müze ve ören yerlerine ücretsiz girecekler arasında sayılmıştı," şeklinde konuştu.
Tüm idari düzenlemelerin profesyonel turist rehberliğinin bir kamu hizmeti olduğunu gösterdiğini söyleyenn Karapınar "Özellikle gerek seyahat acentelerine getirilen zorunluluk ve bunun cezai yaptırıma bağlanması, gerekse turist rehberlerinin disiplin hukuku yönünden Bakanlığımızın denetimine tabi olması bu mesleğin bir kamu hizmeti olduğunun açık bir göstergesidir. Kamu hizmeti yürüten rehberlerin faaliyetleri sırasında müze ve ören yerlerini ziyaret etmeleri de bu hizmetin özelliğinden kaynaklanan bir gerekliliktir. 1618 Sayılı Kanun'un 10/a maddesinde turistlere "Türkiye'nin tarihi ve kültürü ile ilgili olarak bilgi vermek" münhasıran turist rehberlerine verilen bir görev ve yetki olup bunların dışında hiç kimsenin bu konuda bilgi veremeyeceği vurgulanmaktadır. Bu nedenlerle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu yönergesinin tekrar gözden geçirilmesini ve gerekli düzeltmelerin bir an önce yapılmasını istiyoruz," şeklinde konuştu.
Manşetler
İtalyan mutfağı, UNESCO ile korunan dünyadaki ilk mutfak oldu
Turizmin henüz tamamen yutmadığı muhteşem adalar
Kira Schikorr, Mein Schiff'in ilk kadın kaptanı oldu
En uzun rotalarda Airbus A380 ile uçmanın maliyeti nedir?
Virgin Australia’dan en uzun aktarmasız, 2800 mil uçuş
Airbus BelugaST #5 son uçuşuna hazırlanıyor
Müziğin ustaları '' Ustalara Saygı'' konseriyle anılacak!
Alanya Taşatan'da kar da mahsur kalan araçlar kurtarıldı
ETİK, TÜROFED: Turizm yasaklarla değil, rekabetle büyür
2025’te doğal afetler faturası 260 milyar dolara ulaştı