Tulumtaş mağarası yokoluyor

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde 1992 yılında bulunan Tulumtaş Mağarası, ilgisizlik nedeniyle çökme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

ANKARA - Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde 1992 yılında bulunan Tulumtaş Mağarası, ilgisizlik nedeniyle çökme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Ankara'nın Gölbaşı ilçesinin Tulumtaş Mahallesi'nde bulunan Tulumtaş Mağarası 1992 yılında çevre otoyolu yapılırken taş ocağında dinamit patlatılması sırasında ortaya çıkmıştı. Tulumtaş Mağarası 1992 yılından 2011 yılına kadar birçok kez turizme açılmak istenmesine rağmen mağaranın turizme açılması hayata geçirilemedi. Turizme açılamayan mağaranın olduğu yerdeki kaygan kayalar koparak mağaranın girişlerini büyük ölçüde kapattı. Mağaranın üzerinde bulunan onlarca villa ise kopan kayalar yüzünden her an çökme tehlikesi yaşıyor.



Tulumtaş muhtarı Recai Özkan, mağaranın 1992 yılında bulunduğunu ama 2011 yılına kadar hiçbir kuruluş tarafından mağaranın turizme açılması için girişimde bulunulmadığını anlattı. Mağaranın Alanya'da bulunan Damlataş mağarasından daha büyük ve daha güzel olduğunu belirten Özkan, "Lütfen bu mağarayı biran önce turizme kazandıralım. Mağaraya zamanında müdahale yapılmazsa mağara çökmek üzere. Mağaranın girişi her geçen gün kopan kayalar yüzünden kapanıyor. Mağaranın üzerinde bulunan villalar da kopan ve kayan kayalar yüzünden tehlike arz ediyor. Ben buradan tüm yetkililerin biran önce harekete geçerek Tulumtaş mağarasını turizme kazandırmalarını istiyorum. Eğer biran önce bir şey yapılmazsa bu mağara çökerek yok olup gidecek. Ayrıca buraya insanlar çöplerini ve inşaat pisliklerini bırakıyor" diye konuştu.



Büyük bir kireç taşı bloğunun içinde, kimyasal erimeler sonucunda oluşan mağaranın fosil ve toplam uzunluğu 549 metre. Mağarada dikit, sarkıt ve sütunlar bulunuyor. Ocaktaki dinamit patlamaları sırasında mağaranın bir kısmı ve bazı damlataş oluşumları tahrip olmuştu. Tulumtaş Mağarası doğal bir girişe sahip değil.

Manşetler

İstanbul’un Atlantis’i: Sular altındaki "Lanetli" 10. ada Vordonisi!
ITB Berlin: Savaşın gölgesinde diyalog ve dayanıklılık gösterdi
Lufthansa CEO'su, ilk Boeing 777X'i 2027'de bekliyor
AIRBNB yapay zekâ ile yeniden yapılandırılıyor
Sİngapur 15 yılda MICE'ı iki katına çıkarmayı hnedefledi
Brezilya, 2026 Karnavalı'nda yabancı ziyaretçi rekoru
Trump, İspanya ile ticarete veda ediyor
Gürcistan BM turizm adaylığını geri çekti
Astana, Avrupa seyahat forumuna ev sahipliği yapacak.
Turizmci Murathanoğlu beton mikserinin altında kalarak can verdi