Timurtaş Camisi onarılıyor

Edirne'nin Karaağaç mahallesinde bulunan Türkiye'nin batıdaki son camisi olan Timurtaş Camisi yok olmaktan kurtarılıyor.

EDİRNE -Edirne'nin Karaağaç mahallesinde bulunan Türkiye'nin batıdaki son camisi yok olmaktan kurtarılıyor.

Karaağaç Mahallesi'nin güneybatısında bulunan Demirtaş Köyü'nün tarlalaları içerisinde kalan camiinin minaresi, üst örtüsü, kapı ve pencerelerinin büyük bir kısmı yıkılmış durumda. Yunanistan sınırına çok yakın bir mesafede bulunan tarihi eser niteliğindeki Timurtaş Camisi restorasyon çalışmaları başladı. Bir dönemin önemli ibadethanesi olan tarihi eserin kurtarılması için Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü harekete geçti. Plan ve projelerin hazırlanmasından sonra Nisan 2007 tarihinde yapılan ihale sonucunda camide onarım çalışmaları başladı. Aralıksız bir şekilde devam eden çalışmaların Nisan 2008 tarihinde tamamlanması bekleniyor.

 

Timurtaş Camii, Subaşı (Muinüddin) Timurtaş Paşa'nın yaşadığı dönem dikkate alındığında 15. yüzyılın ilk çeyreğinde inşa edildiği tahmin ediliyor. Cami, kare planlı, üzerine Türk üçgenleriyle geçilen ve onikigen kasnağa oturan tek kubbeyle örtülü harim bulunmaktadır. Anıtsal bir eser durumundaki caminin inşaat malzemesi olarak kaba yonu ve moloz taş ile tuğla kullanılmıştır. Beden duvarlarında, bir sıra taş ve iki sıra tuğlanın alternatif olarak örtülmesiyle almaşık duvar tekniği uygulanmıştır. Kubbede, kemerlerde, mihrapta ve kubbeye geçişlerde ise tamamıyla tuğla malzeme kullanılmıştır. Caminin doğu cephesinde, altlı ve üstlü olmak üzere ikişerden dört ve kubbe kasnağının bu cepheye rastlayan yüzünde bir olmak üzere toplam beş pencere açıklığı vardır.

 

Manşetler

İtalya'nın en iyi üç çiçek festivali ve çiçek halı geleneği
İtalya, turizmi köylere yaymak için projeler geliştiriyor
İspanya'nın 2030 turizm stratejisi: İnsan odaklı eko sistem
2025'te en fazla iletişim yapan sektör hangisi?
AVM sektöründe, ciro artsa da reel daralma yaşandı!
Alkollü içkilerin satışına ve tanıtımına yasak geliyor
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
Reklamverenler Derneği yeni yönetimini seçti
Türkbükü'nde turizm tesisinde kapasite artışına onay
Bodrum’daki otel projesi için düğmeye basıldı