THY işten çıkardıklarını almıyor

Türk Hava Yolları Bakanı Faruk Çelik'in talebine rağmen iş yavaşlatma nedeniyle iş akdine son verdiği 305 çalışanıyla ilgili kararını verdi

İSTANBUL- Türk Hava Yolları iş yavaşlatma nedeniyle iş akdine son verdiği 305 çalışanıyla ilgili kararını verdi. THY, iş akti feshedilen personelin tekrar işe alınma talebinin kabul edilmemesine karar verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, birkaç saat önce yaptığı açıklamada işten çıkarılan personelin geri alınması için gerekli çalışmaların yapılmasını istemişti.

THY'NİN YAPTIĞI AÇIKLAMA:
"Türk Hava Yolları A.O. 4 Haziran 2012 Pazartesi günü Hava-İş Sendikası yetkililerini Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin sürdürülmesi, mutabakatla çözüme ulaşılması için toplantıya davet etmiştir. Hava-İş Sendikası yetkilileri ile 5 Haziran 2012 Salı günü yapılan görüşmede, Sendika yetkilileri işten çıkartılanların tekrar işe alınmalarını talep etmiştir. Bu talebin Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu’nda değerlendirileceği cevabı verilmiştir.
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu, 7 Haziran 2012 tarihinde (bugün) yaptığı toplantıda,
- Sendika’nın yaptığı çağrının ve işe gelmeyen personelin eyleminin yasadışı, bu nedenle Türk Hava Yolları tarafından yapılan işten çıkarmaların ise hukuka uygun olduğu,
- Sendika’nın yasadışı eylem çağrısına uymanın hukuki yaptırımları hakkında tüm çalışanların bilgilendirildiği, 15 bini aşkın çalışanın çok az bir kısmının uyarıları dikkate almayarak yasadışı eyleme katıldığı, bunun sonucunda oluşan maddi zararın boyutları dikkate alınarak,
iş akti feshedilen personelin tekrar işe alınma talebinin kabul edilmemesine karar vermiştir.
Alınan bu karar ve Türk Hava Yolları A.O.’nun Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini sürdürme niyeti Sendika yetkililerine iletilmiştir.
Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz. "

BAKAN'IN İSTEDİĞİ OLMADI
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, dün yaptığı açıklamada geçen ay sonunda ‘iş yavaşlatma’ eylemi nedeniyle işten çıkarılan çoğunluğu kabin memuru 305 kişinin yeniden işe alınmasını yönetim kurulunda görüşeceklerini açıklamış ve söz konusu personelin tekrar işe alınma umudu doğmuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de THY ile Hava-İş arasındaki gerilim konusunda, “Bu tansiyonun düşürülmesi ve iş akdini kaybedenlerin geri dönüşünün sağlanması, şu anda karşı karşıya bulunduğumuz durum. Biz de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bu konu üzerinde duruyoruz. 'Haksız yere iş akdi feshi söz konusu ise bunları talimatsa talimat olarak alın, derhal bunların geri dönmesi konusunda gerekli çalışmaları yapın' diye söyledik” ifadesini kullanmıştı.

Manşetler

Çin: Taşların turistik mekanlara dönüştüğü yer
İyi iletişim olmadan bir destinasyon uluslararası olamaz
Türkiye, TUI'nin kış sezonunda ilk üçte
Karınca menüden çıktı: El Nino ünlü şefleri zora soktu
Üç meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor
Manavgat’ta bal zamanı: Üreticiler festivalde buluştu
Çıralı’da 117 yuvadan 3 bin 500 caretta denize ulaştı
Kışın buğday, yazın halı: Killik tarlalarında renk şöleni
Haaland’dan Norwegian’a “Atkuyruğu” davası
AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?