TCDD'nin borcu 7 milyar TL'yi aştı

TCDD’nin borcu 7 milyar 412 milyon liraya ulaştı. TCDD’ye bu yılın ilk 7 ayında ise 21.6 milyar lira kaynak aktarıldı.

ANKARA - Hazine’nin Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nden alacakları rekor kırarken sadece TCDD’nin borcu 7 milyar 412 milyon liraya ulaştı. TCDD’ye bu yılın ilk 7 ayında ise 21.6 milyar lira kaynak aktarıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nin (KİT) borçları gün geçtikçe katlanıyor. KİT'lerin vadesi geçmiş 3 milyar 135 milyon lira ve henüz vadesi gelmeyen 5 milyar 450 milyon lira olmak üzere toplam 8 milyar 585 milyon lira devlete borcu bulunurken sadece Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) borcu ise 7 milyar 412 milyon liraya çıktı.

Sözcü gazetesinden Başak Kaya'nın haberine göre TCDD'ye bu yılın ilk 7 ayında ise bütçeden 21 milyar 648 milyon lira kaynak aktarıldı. TCDD'nin 2016 yılında Hazine'ye olan borcu 1 milyar 600 milyon lira düzeyindeydi. Devreye Yap-İşlet-Devret modeli girdi. 29 Ekim 2016'da açılışı yapılan Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı'nın işletmesi yolcu garantili olarak 20 yıllığına Cengiz-Kolin-Limak ortaklığına verildi. Ortaklık garın ticari alanları, otopark, otel ve ofis alanları da olmak üzere toplam 50 bin 644 metrekarelik bölümünü de işletiyor. Tüm bu alanların geliri 20 yıl boyunca 3 firmanın olacak.

Tren Garı'nın üçüncü katına TCDD Yolcu Dairesi, dördüncü katına ise TCDD Eğitim Dairesi taşındı ve TCDD kiracı oldu. Tutmayan yolcu garantileri için ise 2016-2022 döneminde 40 milyon dolar ödeme yapıldı.

Temeli 2012 yılında atılan ve bitiş tarihi önce 2019, sonra 2020 yılı olarak açıklanan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi için borçlanma yoluna gidildi. Bugüne kadar ancak yarısı tamamlanabilen proje için İngiltere'den 2.45 milyar liralık finansman kredisi sağlandı.

Manşetler

2026 En İyi Turizm Köyü Adayı Adatepe'nin Özellikleri
TCDD’den ilaçlama için ‘dikkatli olun’ çağrısı
Dünya Latte Sanatı Şampiyonası'nda nasıl ikincilik elde etti?
243 kiloluk ton balığına 3,2 milyon dolar
23 takım ve 27 ülkeden 161 bisikletçi, 1133,5 km yarışacak
Havacılık şirketinin lisansı iptal edildi
Ege’nin iki yakası, basketbol ve müzik ile Sakız’da buluşuyor
WTTC, küresel liderleri Mısır’da bir araya getiriyor
TAP Air Portugal en iyi stopover programı ödülünü kazandı
2026’nın Kültür Yolu Festivali Şanlıurfa’da başladı