CENEVRE- İsviçre"nin Cenevre kentindeki, dünyanın en büyük bilim kuruluşu CERN"de yapılan Atlas Deneyi"nde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı aracılığıyla "Tanrı parçacığı"nın sesi duyuldu.
Bilim insanları atomun içinde olduğuna inanılan ve maddenin özünü oluşturan bu parçacığı keşfetmek amacıyla 27 kilometrelik tünelde protonları çarpıştırıyor, bu çarpışmalardan gelen ses verilerini müzisyenlerle birlikte yorumluyor.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Ses Projesi kapsamında ölçülen seslerin tonu ve seviyesi, çarpışmanın karmaşıklığını ve ortaya çıkan enerjinin büyüklüğünü göstermekte uzmanlara çok büyük fayda sağlıyor. Bu yaz sonuna kadar Ses Projesi"nden çok fazla verinin toplanıp diğer veriler ışığında değerlendirilmesi planlanıyor.
Ses projesiyle birlikte fizik dışındaki bilim dallarında da sesleri gözlemlemenin öneminin artacağı düşünülüyor.
Manşetler
Çin: Taşların turistik mekanlara dönüştüğü yer
İyi iletişim olmadan bir destinasyon uluslararası olamaz
Türkiye, TUI'nin kış sezonunda ilk üçte
Karınca menüden çıktı: El Nino ünlü şefleri zora soktu
Üç meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor
Manavgat’ta bal zamanı: Üreticiler festivalde buluştu
Çıralı’da 117 yuvadan 3 bin 500 caretta denize ulaştı
Kışın buğday, yazın halı: Killik tarlalarında renk şöleni
Haaland’dan Norwegian’a “Atkuyruğu” davası
AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?